Hogyan NE gyűlöld többé a nőket?

2022. április 20. 07:30 - Life Advisor

ferfi_no_utalat.jpgAz egyik legnagyobb kihívást jelentő és gyakran láthatatlan téma, amely visszatartja az embereket a kapcsolataik (és az életük) fejlődésében, az az ellenkező nemmel szembeni feldolgozatlan harad. Valójában meglehetősen gyakori, hogy a férfiak elfojtják a nők iránti haragjukat és ennek csak kis százalékával érintkeznek. 

 

Ez a cikk a "Hogyan ne gyűlöld többé a férfiakat?" című posztunk folytatása.

Ez az elfojtott harag számod módon megmutatkozhat: 

 • Finoman aláássuk partnerünket/házastársunkat
 • Teljesen elkerüljük az intim kapcsolatokat
 • Megszégyenítő megjegyzéseket teszünk a nőkre, amelyek mintha a semmiből jönnének
 • Folyamatosan küzdünk a női munkatársakkal / alkalmazottakkal / hivatali dolgozókkal
 • Gyakran beszélünk arról, hogy a nők negatívan elvonják a figyelmet az életünkről
 • Nincsenek női barátaink

Figyelj csak, ezt mind érthető. A haragod jogos. Bárki, aki több, mint egy maroknyi évet élt már, valószínűleg sok olyan történettel rendelkezik, amikor a nők megbántották.

Lehet, hogy a női bébiszittered bántott.

Lehet, hogy sokszor összetört a szíved a nők miatt és egy bizonyos ponton már úgy érzeted, hogy az egész életednek annyi.

Lehet, hogy egyedülálló anyával nőttél fel, akinek az egészségtelen párkapcsolatai egy csomó bántalmazó és elérhetetlen apafigurát hozott az életedbe, amiért őt hibáztatod.

Talán valahányszor összeszedted a bátorságod, hogy kimutasd a sebezhetőséged egy nőnek, megszégyenítettek és kigúnyoltak emiatt. Gyengének hívtak, azzal vádoltak, hogy nem is vagy igazi férfi.

Talán úgy érezted, hogy a nők nem figyelnek rád, nem tekintenek rád férfiként, tárgyiasítottak és csak kihasznának.

Lehet, hogy feleségül vetted a középiskolás szerelmed és azt hitted, hogy minden tökéletes, aztán hirtelen megcsalt, azt mondta, hogy válni akar, a bíróság tisztességtelenül mellé állt, majd elvette mindened 50%-át. A világod, a gyerekeid stb.

Lehet, hogy családon belüli erőszak áldozata lettél egy nő miatt és amikor összeszedted a bátorságod, hogy elmondd ezt valakinek, kételkedtek benned és/vagy kinevettek.

Lehet, hogy egy nő szexuálisan bántalmazott és senki nem értett meg, mert még a barátaid is azt mondták neked, hogy "A férfiakat nem lehet megerőszakolni."

Talán haragszol arra, hogy a bíróság egy válás során a nőket részesíti előnyben, ha gyereknevelésről, pénzügyi egyezségről és a családjog egyéb vonatkozásairól van szó. 

Talán úgy érzed, hogy a nők elhanyagolnak és fájt neked, hogy láthatatlan vagy valakinek a szemében, akinek a szerelmére oly mélyen vágysz.

De itt jön a lényeg.

Az életben mindig van választásunk (minden pillanatban). Vagy megnyitjuk a szívünket a szeretetnek, vagy bázárjuk és szenvedünk. 

Történeteink, félelmeink és személyes tapasztalataink miatt úgy érezzük, hogy ezek megvédenek minket, pedig általában egyszerűen csak gátolják a boldogságunkat.

Olyan ez, mintha egész életedben egy takaróval a testeden sétálnál, amiből csak egy kicsit látsz ki. Persze lehet, hogy a takaró melegen tart és talán még biztonságérzetet is ad, de egyben elhomályosítja a látásod és sokkal szűkebbé teszi az életedet, mint egyébként.

Nem azt mondom, hogy jogosak azok a dolgok, amiket a nők tettek veled. Biztos vagyok benne, hogy hatalmas fájdalmat, szomorúságot, árulást és fájdalmat éreztél és ezt őszintén sajnálom.

De ha folytatod ez az életet és minden nőre ellenségként tekintesz, az csak egy régi trauma burkában tart majd, amely már nem szolgál téged.

A nőkkel szembeni harag vagy gyűlölködés oka az, hogy a testedben még mindig ott van az át nem élt sérelem. Különben nem lenne benned harag. A harag egy másodlagos érzelem és amit leggyakrabban elrejt, az a megbántottság és a szomorúság.

Ha éppen ma van az a nap, amikor úgy érzed, hogy egy kicsit nyitottabb vagy, esetleg elkezded elengedni a haragodat, a sértettséged és a szomorúságot a szívedben, amit a nőkkel szemben megéltél, akkor nagyon tisztellek ezért. Ráadásul van egy csomó dolog, amiket megtehetsz és amik segíthetnek a folyamatban. Nem kell mindegyiket megcsinálnod, sőt akár egy gyakorlatot is megcsinálhatsz rendszeresen, ha úgy érzed, hogy hajlamos vagy visszatérni ezekhez a negatív berögződésekhez. 

A gyűlölettől megkeményedett szív olyan, mint egy száraz, repedezett föld. Amikor vizet öntenek rá, a víz nagyrésze egyszerűen elfolyik és nem szívódik fel. De ismételt öntözéssel a talaj lassan meglágyul és a víz elkezd felszívódni. Így van ez a következő lépések végrehajtásával is. Szeretetet, együttérzést és gyengédséget alkalmazol elméd ezen részen és ezáltal idővel át lehet térni a haragból a szerelembe és az együttérzésbe. 

Jöjjön tehát 6 olyan tipp, amit megtehetsz, ha abba akarod hagyni a nők gyűlöletét.

1. Készíts listát azokról a szörnyű dolgokról, amelyeket a nők valaha tettek veled

Minden gyógyító út első lépése a tagadás megfordítása, majd a tulajdonlás. Más szóval, megfordítod annak a ténynek a tagadását, hogy még mindig van harag/gyűlölet benne a nők iránt, majd elismered az összes okot, amiért haragot és gyűlöletet tartasz fennt. 

Vegyél elő egy papírt és írd le fizikailag mindazokat a dolgokat, amelyeket a nők valaha is elkövettek, hogy bántsanak téged. 

Bíztatlak, hogy legyél a lehető leggonoszabb ebben a lépésben. Beszélj a fájdalmadról teljes őszinteséggel. Nincs szükség olyan lágyító kijelentésekre, mint például: "De tudom, hogy a legjobbat tette azzal, amit akkor tett." Cenzúrázatlanul írj ki magadból mindent. Írd nyugodtan, hogy "Az a haszontalan idióta" vagy "Az a manipulatív kurva XYZ-t csinált velem".

Mire mindent leírsz, az bizony eltarthat egy ideig. Ha végeztél folytasd a következő lépéssel.

2. Lehetőség szerint érzed az eseményekhez tartozó összes érzést

Miután az igazságot szikének használtad, hogy feltárd a régi sebeid, most itt az ideje, hogy érezd azt a fájdalmat, bánatot, haragot és szomorúságot, ami ezekből a sebekből árad. 

Harag esetén törj össze egy poharat, tányért vagy ordíts bele egy párnába, hogy így mozgasd az energiát. Mindig ügyelj arra, hogy a harag feldolgozását gyerekektől, házi kedvencektől távol végezd, hiszen nekik nincs megfelelő eszközük és tudatosságuk ahhoz, hogy tudják, mit csinálsz. Keress egy olyan helyet, ahol az emberek nem látnak és nem zavar senkit, ha zajt csapsz.

A szomorúságnál próbálj meg sírni. Próbálj meg indulatokat kihozni magadból, csapkodj, zokogj a szíved legmélyéből. Benned van az az energia, amely mozogni akar és neked kell megengedned, hogy elengedd az életedből, testedből. 

Egy másik fontos dolog, amit meg kell említeni, hogy elengedhetetlen, hogy kapcsolatban maradj a testeddel, mialatt ezt a gyakorlatot végzed. Túl könnyű elveszni a történetekben, ha mély érzelmi munkát végzünk. Ahelyett, hogy magával a harag/szomorúság mozgásával törődnél, gyakran megesik, hogy a múltunk fájdalmas eseményeit játsszuk le magunk előtt és túlságosan ezekre koncentrálunk. Ha elveszted a fejed az érzelmi katarzis közben, akkor valójában nem fog tudni átmozogni benned az energia, csak megreked és ez a körforgás állandósul. 

Miután megérezted ezeket az érzelmeket és teret adtál a fájdalmadnak, itt az ideje, hogy a következő lépésbe belevágj. A következő lépésekkel kezded majd birtokba venni elméd néhány trükkösebb részét és itt kezdődik az igazi munka, tehát ne lepődj meg, ha az egod ellenáll a következő négy lépés közül néhánynak vagy akár mindegyiknek. 

3. Készíts egy listát azokról a dolgokról, amelyeket valaha is tettél a nőkkel

Itt majd elkezd felpörögni az ego és megnövekedett ellenállást tapasztalhatsz. Az ego, amely meg akarja őrizni az elkülönülést és igazolni akarja a történeteid arra vágyik, hogy örökké így élj. Ilyeneket fogsz majd hallani, hogy "A nők jelentik a problémát! Nekem ehhez semmi közöm." Sajnos ebből így semmi sem lesz, kivéve egy, a félelem falai mögötti, élet.

Most vegyél elő papírt és írd le mindazt, ahogyan nem voltál kedves a nőkkel. Megaláztad őket, kihasználtad őket, tudatosan bántottad őket, visszaéltél velük a hatalmaddal, mondtál dolgokat, hogy fájjon nekik stb. 

Minél alaposabb és őszintébb vagy, annál jobban jársz majd és a következő lépések is annál könnyebbek lesznek.

Ha egy részed ki akarja hagyni ezt a lépést és abbahagyod az olvasást, akkor megígérem, hogy mindig ki leszel szolgáltatva az elméd történeteinek. Ne hagyd, hogy a fájdalom győzzön!   

Ha túl sokáig nem kezeled a fájdalmad, gyakran elkezdünk szörnyeteggé válni, akikkel saját elménkben harcolni fogunk. Ezért elengedhetetlen lépés, hogy felelősséget vállalj mindazért, amit a nőkkel tettél.

4. Írj egy listát az összes olyan dologról, amiben a nőkhöz hasonlítod magad

Miután átvetted a felelősséget a nők megbántásának módjáért, itt az ideje, hogy mélyebb felelősséget vállalj. 

Írd le egy papírra a következő mondatot 

"Valami, amit a nőkben és magamban is látok az ......"

Nincs béka az ellenséggel, amíg nem integrálódunk vele. Éppen ezért minden idők legklasszikusabb történetei (Star Wars, Mátrix stb.) úgy végződnek, hogy a főhős az ellenségben látja magát, akivel megküzdött. 

Néhány példa, amit leírhatsz: 

"Valami, amit a nőkben és magamban is látok az ....."

 • Hogy hajlamos vagyok visszaélni a hatalmammal, ha tudom, hogy megúszom
 • Hogy tudatosan gonosz dolgokat mondtam, hogy megbántsam őket
 • Hogy nagyon manipulatív tudok lenni
 • Hogy a szükséges időn túl is függtem másoktól, mert nem akartam felelősséget vállalni önmagamért
 • Hogy tudok irányító, álnok és elutasító lenni

És így haladj egészen addig, amíg nem érzed teljesnek magad. Egy apró emlékeztető: ennek a folyamatnak nem kell feltétlenül könnyűnek lennie. Természetesen megkönnyebbülhetsz, amikor bizonyos témákon átmész, de általában, az ilyen nehéz pszichológiai tartalmak birtokba vétele valószínűleg elég fájdalmas és időnként kimerítő.

Következő lépés.

5. Ülj le a nők ártatlanságának gondolatával

Folytatva az egod mélyen megőrzött hiedelmeinek feloldásának nehéz munkáját itt az ideje, hogy elmélkedj a nők ártatlanságának gondolatán. 

Ezt a munkát részenként is végezheted. Valószínűleg több témád is van a nőkről, amelyek a fejedben vannak. A bántalmazó anyukád, a volt párod, az erőszakolód stb. 

Most azt szeretném, hogy szánj legalább három percet arra, hogy az adott nőnek az ártatlanságán elmélkedj. Lásd őt ártatlannak. Képzeld el őt, amikor fiatal volt. Képzeld el, milyen lehetett egy olyan világban nevelkedni, amely azt mondta, hogy legyél csendes, csinos és engedelmed. Képzeld el, hogy milyen fájdalmat és szenvedést zúdítottak rájuk. 

Egyszerűen tartsd őt ártatlannak az elmédben. Ez meditáció. Nem kell sietned hamis megbocsátással, különösen, ha ez nem igaz. Csak tartsd őket a lelki szemeidben és lásd őket ártatlannak, még ha csak 1%-ban is ártatlanok.

6. Gyűjts bizonyítékokat az ellenkezőjére

Mivel a régi szokások nehezen halnak meg, miután átmentél ezen a folyamaton, az elméd valószínűleg visszatér a szelektív figyelem és a szelektív memória kognitív torzításainak használatához. Más szóval, az elméd szűrői továbbra is bizonyítékokat fognak gyűjteni arra vonatkozóan, hogy a nők valóban szörnyűek és megvetésre méltók és minden ellenkező bizonyítékot ki fog szűrni az elméd. Itt kezdődik a hosszútávú munka. 

Következetesen törekedj arra, hogy bizonyítékokat gyűjt az ellenkezőjére annak, amit az elméd ilyen hosszú ideje gyűjtött. Gyűjts bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a nők kedvesek, gondoskodóak, becsületesek, hűségesek, igazságosak és szeretettel telik. Pontosabban, bármilyen témához is ragaszkodott az elméd a múltban, gyűjts bizonyítékokat a téma ellenkezőjére. Ezek a bizonyítékok jöhetnek valós példákból vagy a médiában látott emberektől is.

Fejezd be egy csipetnyi szeretettel

Ami az egot illeti, sokkal könnyebb dühösnek maradni, mint megbocsátani, könnyebb feladni. 

Bátorság és erőfeszítés kell ezekbe a sebekbe belemerülni és könnyebb szívvel visszatérni. De mit kezdesz a hátralévő évekkel? Hagyod, hogy a fájdalmad győzzön? Páncélba bújsz és elzárod magad a világtól? Szélsőséges mozgalmakhoz csatlakozol és ragaszkodsz ahhoz a meggyőződéshez, hogy a nők eredendően gonoszok és gyűlölik a férfiakat? Lehet így élni? Nekem kolosszális energiapazarlásnak tűnik. 

Még egyszer elmondanám, nem érvénytelenítem a fájdalmadat. Teljesen hiszem, hogy a nők a múltban megbántottak téged. De ne hagyd, hogy az egod különlegessé tegye a fájdalmadat. Mindenkinek vannak sebei a múltban történtek miatt. Ez az élet ténye. Szörnyű dolgok történnek. Felmérhetetlen fájdalmat élünk át. Mégis, az emberek nap mint nap meghozzák a döntést, hogy elengedik azokat a történeteket, amelyeket fájdalmaikkal kapcsolatban hordoznak és a szívükben megtalálják a továbblépést azáltal, hogy megértik az érzelmeik maradványait és elengedik azokat. Azt akarom, hogy számodra a mai nap legyen ez a bizonyos nap. Ahelyett, hogy életed hátralévő részében a nők által érzett fájdalom áldozataként azonosítanád magad, azt akarom, hogy végezd el ezt a kibaszott munkát és legyél nagyobb, mint a fájdalmaid. 

Nem hagyod jóvá a viselkedésüket. Nem azt mondod, hogy ez rendben van. Úgy döntesz, hogy enyhíted a fájdalmaidat. Úgy döntesz, hogy igent mondasz arra, hogy önmagad legyél. Leengeded a terhet a válladról és megbocsátasz nekik, magadnak és mindenkinek, akivel innentől kezdve kapcsolatba kerülsz.

És ha idáig eljutottál a posztban, akkor tisztellek ezért. Köszönöm, hogy legalább ennyire kíváncsi voltál a folyamattal kapcsolatban és hagytad, hogy ezek a szavak eluralkodjanak rajtad. Nem veszem természetesnek az erőfeszítéseidet és bármit is teszel ezekkel az információkkal innentől kezdve, azt is tiszteletben tartom. 

Sok szerencsét kívánok neked, sikerednek és gyönyörű szíved kiterjesztésének szentelve.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása