Hogyan NE gyűlöld többé a férfiakat?

2022. április 19. 07:30 - Life Advisor

no_ferfi_utalat.jpgAz egyik legnagyobb kihívást jelentő és gyakran láthatatlan téma, amely visszatartja az embereket a kapcsolataik (és az életük) fejlődésében, az az ellenkező nemmel szembeni feldolgozatlan harad. Valójában meglehetősen gyakori, hogy a nők elfojtják a férfiak iránti haragjukat és ennek csak kis százalékával érintkeznek. 

Cikkünk második részét "Hogyan ne gyűlöld többé a nőket?" itt olvashatod.

Ez az elfojtott harag számod módon megmutatkozhat: 

  • Elkeserítjük a párunkat/férjünket
  • Minden helyzetben a legrosszabbat feltételezzük a férfiakról
  • Megszégyenítő megjegyzéseket teszünk a férfiakra, amelyek mintha a semmiből jönnének
  • Folyamatosan küzdünk a férfi munkatársakkal / alkalmazottakkal / hivatali dolgozókkal
  • Nincsenek férfi barátaink

Figyelj csak, ezt mind érthető. A haragod jogos.

A nőket a legtöbb kultúrában az idők kezdete óta másodosztályú állampolgárként kezelik, sőt nem egészen száz évvel ezelőtt a nyugati társadalom tulajdonát képezték. A nők testét felügyelték, szabályozták, korlátozták, elhallgattatták. És éppen a férfiak voltak azok a törvényhozók, akik visszatartották a nőket.

De nem csak emiatt, hanem ha több mint egy maroknyi évet éltél már, valószínűleg sok olyan történettel rendelkezel, amikor a férfiak megbántottak.

Lehet, hogy a férfi bébiszittered bántott.

Lehet, hogy szexuális zaklatás áldozata voltál egy férfinak, talán sok éven keresztül.

Lehet, hogy a férfi partnereid megcsaltak, hazudtak neked vagy más módon használtak ki.

Lehet, hogy sokszor összetört a szíved a férfiak miatt és egy bizonyos pontos úgy érezted, hogy az életednek semmi értelme. 

Talán úgy érezted, hogy nem figyelnek rád a férfiak, megszégyenítenek, tárgyiasítottak, kihasználtak.

Talán családon belüli erőszak áldozata lettél egy férfi miatt.

Lehet, hogy azt éreztették veled, hogy a tested és/vagy a szexualitásod sosem a sajátod, csak a férfiak kielégítésére és örömére szolgál.

Lehet, hogy fizikailag vagy érzelmileg bántalmazó kapcsolatban voltál egy férfival, aki olyan alaposan manipulált téged, hogy teljesen elvesztetted az önérzeted és lassan újra fel kellett építened az életed, az elviselt fájdalmak után.

Lehet, hogy az apukád elhagyott, amikor gyerek voltál. Lehet, hogy a bátyád megvert. Lehet, hogy a fiúk az iskolában könyörtelenül bántalmaztak téged, ami még a mai napig fáj.

Bármi is történt, ezek a dolgok valóságosak. Ezek a dolgok megtörténtek. A férfiak valóban szörnyű dolgokat művelnek és sajnálom, hogy ilyen élményekben volt részed.

De itt jön a lényeg.

Az életben mindig van választásunk (minden pillanatban). Vagy megnyitjuk a szívünket a szeretetnek, vagy bázárjuk és szenvedünk. 

Történeteink, félelmeink és személyes tapasztalataink miatt úgy érezzük, hogy ezek megvédenek minket, pedig általában egyszerűen csak gátolják a boldogságunkat.

Olyan ez, mintha egész életedben egy takaróval a testeden sétálnál, amiből csak egy kicsit látsz ki. Persze lehet, hogy a takaró melegen tart és talán még biztonságérzetet is ad, de egyben elhomályosítja a látásod és sokkal szűkebbé teszi az életedet, mint egyébként.

Nem azt mondom, hogy jogosak azok a dolgok, amiket a férfiak tettek veled. Biztos vagyok benne, hogy hatalmas fájdalmat, szomorúságot, árulást és fájdalmat éreztél és ezt őszintén sajnálom.

De ha folytatod ez az életet és minden férfira ellenségként tekintesz, az csak egy régi trauma burkában tart majd, amely már nem szolgál téged.

A férfiakkal szembeni harag vagy gyűlölködés oka az, hogy a testedben még mindig ott van az át nem élt sérelem. Különben nem lenne benned harag. A harag egy másodlagos érzelem és amit leggyakrabban elrejt, az a megbántottság és a szomorúság.

Ha éppen ma van az a nap, amikor úgy érzed, hogy egy kicsit nyitottabb vagy, esetleg elkezded elengedni a haragodat, a sértettséged és a szomorúságot a szívedben, amit a férfiakkal szemben megéltél, akkor nagyon tisztellek ezért. Ráadásul van egy csomó dolog, amiket megtehetsz és amik segíthetnek a folyamatban. Nem kell mindegyiket megcsinálnod, sőt akár egy gyakorlatot is megcsinálhatsz rendszeresen, ha úgy érzed, hogy hajlamos vagy visszatérni ezekhez a negatív berögződésekhez. 

A gyűlölettől megkeményedett szív olyan, mint egy száraz, repedezett föld. Amikor vizet öntenek rá, a víz nagyrésze egyszerűen elfolyik és nem szívódik fel. De ismételt öntözéssel a talaj lassan meglágyul és a víz elkezd felszívódni. Így van ez a következő lépések végrehajtásával is. Szeretetet, együttérzést és gyengédséget alkalmazol elméd ezen részen és ezáltal idővel át lehet térni a haragból a szerelembe és az együttérzésbe. 

Jöjjön tehát 6 olyan tipp, amit megtehetsz, ha abba akarod hagyni a férfiak gyűlöletét.

1. Készíts listát azokról a szörnyű dolgokról, amelyeket a férfiak valaha tettek veled

Minden gyógyító út első lépése a tagadás megfordítása, majd a tulajdonlás. Más szóval, megfordítod annak a ténynek a tagadását, hogy még mindig van harag/gyűlölet benne a férfiak iránt, majd elismered az összes okot, amiért haragot és gyűlöletet tartasz fennt. 

Vegyél elő egy papírt és írd le fizikailag mindazokat a dolgokat, amelyeket a férfiak valaha is elkövettek, hogy bántsanak téged. 

Bíztatlak, hogy legyél a lehető leggonoszabb ebben a lépésben. Beszélj a fájdalmadról teljes őszinteséggel. Nincs szükség olyan lágyító kijelentésekre, mint például: "De tudom, hogy a legjobbat tette azzal, amit akkor tett." Cenzúrázatlanul írj ki magadból mindent. Írd nyugodtan, hogy "Az a haszontalan idióta" vagy "Az a gerinctelen lúzer XYZ-t csinált velem".

Mire mindent leírsz, az bizony eltarthat egy ideig. Ha végeztél folytasd a következő lépéssel.

2. Lehetőség szerint érzed az eseményekhez tartozó összes érzést

Miután az igazságot szikének használtad, hogy feltárd a régi sebeid, most itt az ideje, hogy érezd azt a fájdalmat, bánatot, haragot és szomorúságot, ami ezekből a sebekből árad. 

Harag esetén törj össze egy poharat, tányért vagy ordíts bele egy párnába, hogy így mozgasd az energiát. Mindig ügyelj arra, hogy a harag feldolgozását gyerekektől, házi kedvencektől távol végezd, hiszen nekik nincs megfelelő eszközük és tudatosságuk ahhoz, hogy tudják, mit csinálsz. Keress egy olyan helyet, ahol az emberek nem látnak és nem zavar senkit, ha zajt csapsz.

A szomorúságnál próbálj meg sírni. Próbálj meg indulatokat kihozni magadból, csapkodj, zokogj a szíved legmélyéből. Benned van az az energia, amely mozogni akar és neked kell megengedned, hogy elengedd az életedből, testedből. 

Egy másik fontos dolog, amit meg kell említeni, hogy elengedhetetlen, hogy kapcsolatban maradj a testeddel, mialatt ezt a gyakorlatot végzed. Túl könnyű elveszni a történetekben, ha mély érzelmi munkát végzünk. Ahelyett, hogy magával a harag/szomorúság mozgásával törődnél, gyakran megesik, hogy a múltunk fájdalmas eseményeit játsszuk le magunk előtt és túlságosan ezekre koncentrálunk. Ha elveszted a fejed az érzelmi katarzis közben, akkor valójában nem fog tudni átmozogni benned az energia, csak megreked és ez a körforgás állandósul. 

Miután megérezted ezeket az érzelmeket és teret adtál a fájdalmadnak, itt az ideje, hogy a következő lépésbe belevágj. A következő lépésekkel kezded majd birtokba venni elméd néhány trükkösebb részét és itt kezdődik az igazi munka, tehát ne lepődj meg, ha az egod ellenáll a következő négy lépés közül néhánynak vagy akár mindegyiknek. 

3. Készíts egy listát azokról a dolgokról, amelyeket valaha is tettél a férfiakkal

Itt majd elkezd felpörögni az ego és megnövekedett ellenállást tapasztalhatsz. Az ego, amely meg akarja őrizni az elkülönülést és igazolni akarja a történeteid arra vágyik, hogy örökké így élj. Ilyeneket fogsz majd hallani, hogy "A férfiak jelentik a problémát! Nekem ehhez semmi közöm." Sajnos ebből így semmi sem lesz, kivéve egy, a félelem falai mögötti, élet.

Most vegyél elő papírt és írd le mindazt, ahogyan nem voltál kedves a férfiakkal. Megaláztad őket, kihasználtad őket, tudatosan bántottad őket, visszaéltél velük a hatalmaddal, mondtál dolgokat, hogy fájjon nekik stb. 

Minél alaposabb és őszintébb vagy, annál jobban jársz majd és a következő lépések is annál könnyebbek lesznek.

Ha egy részed ki akarja hagyni ezt a lépést és abbahagyod az olvasást, akkor megígérem, hogy mindig ki leszel szolgáltatva az elméd történeteinek. Ne hagyd, hogy a fájdalom győzzön!   

Ha túl sokáig nem kezeled a fájdalmad, gyakran elkezdünk szörnyeteggé válni, akikkel saját elménkben harcolni fogunk. Ezért elengedhetetlen lépés, hogy felelősséget vállalj mindazért, amit a férfiakkal tettél.

4. Írj egy listát az összes olyan dologról, amiben a férfiakhoz hasonlítod magad

Miután átvetted a felelősséget a nők megbántásának módjáért, itt az ideje, hogy mélyebb felelősséget vállalj. 

Írd le egy papírra a következő mondatot 

"Valami, amit a férfiakban és magamban is látok az ......"

Nincs béka az ellenséggel, amíg nem integrálódunk vele. Éppen ezért minden idők legklasszikusabb történetei (Star Wars, Mátrix stb.) úgy végződnek, hogy a főhős az ellenségben látja magát, akivel megküzdött. 

Néhány példa, amit leírhatsz: 

"Valami, amit a férfiakban és magamban is látok az ....."

  • Hogy hajlamos vagyok visszaélni a hatalmammal, ha tudom, hogy megúszom
  • Hogy tudatosan gonosz dolgokat mondtam, hogy megbántsam őket
  • Hogy a magam módján, gyakran ítélem meg a nőket és támogatom a szexizmust
  • Hogy negatív megjegyzéseket teszek más nők személyiségére, kinézetére
  • Hogy tudok irányító, álnok és elutasító lenni

És így haladj egészen addig, amíg nem érzed teljesnek magad. Egy apró emlékeztető: ennek a folyamatnak nem kell feltétlenül könnyűnek lennie. Természetesen megkönnyebbülhetsz, amikor bizonyos témákon átmész, de általában, az ilyen nehéz pszichológiai tartalmak birtokba vétele valószínűleg elég fájdalmas és időnként kimerítő.

Következő lépés.

5. Ülj le a férfiak ártatlanságának gondolatával

Folytatva az egod mélyen megőrzött hiedelmeinek feloldásának nehéz munkáját itt az ideje, hogy elmélkedj a nők ártatlanságának gondolatán. 

Ezt a munkát részenként is végezheted. Valószínűleg több témád is van a férfiakról, amelyek a fejedben vannak. Az apukád, aki elhagyott, a volt párod, az erőszakolód stb. 

Most azt szeretném, hogy szánj legalább három percet arra, hogy az adott férfinak az ártatlanságán elmélkedj. Lásd őt ártatlannak. Képzeld el őt, amikor fiatal volt. Képzeld el, milyen lehetett egy olyan világban nevelkedni, amely azt mondta, hogy ne legyenek érzéseid. Képzeld el, hogy milyen fájdalmat és szenvedést zúdítottak rájuk. 

Egyszerűen tartsd őt ártatlannak az elmédben. Ez meditáció. Nem kell sietned hamis megbocsátással, különösen, ha ez nem igaz. Csak tartsd őket a lelki szemeidben és lásd őket ártatlannak, még ha csak 1%-ban is ártatlanok.

 

6. Gyűjts bizonyítékokat az ellenkezőjére

Mivel a régi szokások nehezen halnak meg, miután átmentél ezen a folyamaton, az elméd valószínűleg visszatér a szelektív figyelem és a szelektív memória kognitív torzításainak használatához. Más szóval, az elméd szűrői továbbra is bizonyítékokat fognak gyűjteni arra vonatkozóan, hogy a nők valóban szörnyűek és megvetésre méltók és minden ellenkező bizonyítékot ki fog szűrni az elméd. Itt kezdődik a hosszútávú munka. 

Következetesen törekedj arra, hogy bizonyítékokat gyűjt az ellenkezőjére annak, amit az elméd ilyen hosszú ideje gyűjtött. Gyűjts bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a férfiak kedvesek, gondoskodóak, becsületesek, hűségesek, igazságosak és szeretettel telik. Pontosabban, bármilyen témához is ragaszkodott az elméd a múltban, gyűjts bizonyítékokat a téma ellenkezőjére. Ezek a bizonyítékok jöhetnek valós példákból vagy a médiában látott emberektől is.

Fejezd be egy csipetnyi szeretettel

Ami az egot illeti, sokkal könnyebb dühösnek maradni, mint megbocsátani, könnyebb feladni. 

Bátorság és erőfeszítés kell ezekbe a sebekbe belemerülni és könnyebb szívvel visszatérni. De mit kezdesz a hátralévő évekkel? Hagyod, hogy a fájdalmad győzzön? Páncélba bújsz és elzárod magad a világtól? Szélsőséges mozgalmakhoz csatlakozol és ragaszkodsz ahhoz a meggyőződéshez, hogy a férfiak eredendően gonoszok és gyűlölik a nőket? Lehet így élni? Nekem kolosszális energiapazarlásnak tűnik. 

Még egyszer elmondanám, nem érvénytelenítem a fájdalmadat. Teljesen hiszem, hogy a nők a múltban megbántottak téged. De ne hagyd, hogy az egod különlegessé tegye a fájdalmadat. Mindenkinek vannak sebei a múltban történtek miatt. Ez az élet ténye. Szörnyű dolgok történnek. Felmérhetetlen fájdalmat élünk át. Mégis, az emberek nap mint nap meghozzák a döntést, hogy elengedik azokat a történeteket, amelyeket fájdalmaikkal kapcsolatban hordoznak és a szívükben megtalálják a továbblépést azáltal, hogy megértik az érzelmeik maradványait és elengedik azokat. Azt akarom, hogy számodra a mai nap legyen ez a bizonyos nap. Ahelyett, hogy életed hátralévő részében a nők által érzett fájdalom áldozataként azonosítanád magad, azt akarom, hogy végezd el ezt a kibaszott munkát és legyél nagyobb, mint a fájdalmaid. 

Nem hagyod jóvá a viselkedésüket. Nem azt mondod, hogy ez rendben van. Úgy döntesz, hogy enyhíted a fájdalmaidat. Úgy döntesz, hogy igent mondasz arra, hogy önmagad legyél. Leengeded a terhet a válladról és megbocsátasz nekik, magadnak és mindenkinek, akivel innentől kezdve kapcsolatba kerülsz.

És ha idáig eljutottál a posztban, akkor tisztellek ezért. Köszönöm, hogy legalább ennyire kíváncsi voltál a folyamattal kapcsolatban és hagytad, hogy ezek a szavak eluralkodjanak rajtad. Nem veszem természetesnek az erőfeszítéseidet és bármit is teszel ezekkel az információkkal innentől kezdve, azt is tiszteletben tartom. 

Sok szerencsét kívánok neked, sikerednek és gyönyörű szíved kiterjesztésének szentelve.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása