Mit jelent valójában szerelmesnek lenni és szeretni valakit?

2022. április 10. 07:30 - Life Advisor

szeretet_szerelem_1.jpgA szerelem nagyon csodálatos és gyönyörű érzés. Talán az egyik legleírhatatlanabb érzelem, amit az ember a másik iránt érezhet. Sok embernek azonban rendkívül nehéz különbséget tenni a "szerelmes valakibe" és a "szeretni valakit" között. Nagyon csábító azt hinni, hogy a kettő ugyanaz. Bár a szenvedély miatt nagyjából ugyanazt érezheted, a szándékok gyakran nagyon eltérőek. Nagyon elkeserítő látni, hogy ez a két látszólag hasonló kifejezés mekkora zavart kelt. Annyira keveredik a két fogalom ma az interneten. A zűrzavar következtében sok embernek pedig nehéz eldönteni, hogy melyik érzést kövesse.

Szóval, mit jelent valójában szerelmesnek lenni és szeretni valakit?

Ennek a dilemmának a megoldásához a legjobb az lenne, ha kiderítenénk a szóban forgó kifejezések etimológiáját. 

A "szerelmesnek lenni" kifejezés általában egy másik kapcsolódó kifejezés a "romantikus szerelem" leírására használatos. 

A szerelemmel kapcsolatos szakirodalomban és más tudományos munkában a "romantikus szerelem" szót felcserélhetően használják más kifejezésekkel, mint például a "szeretet" vagy a "beleszeretni valakibe" és számos más kifejezés.

A szenvedélyes szerelem (néha "rögeszmés szerelem", "szerelmesnek lenni") erős érzelmi állapot. Ezt a következőképpen határozzák meg: A másikkal való egyesülés utáni intenzív vágy állapota. A viszonzott szerelem (egyesülés a másikkal) beteljesüléssel és extázissal jár. A viszonzatlan szerelem (elválás) az üresség, a szorongás és a kétségbeesés érzésével jár.

Párkapcsolati szakértők többnyire úgy vélik, hogy "szerelmesnek lenni" a szerelmi kapcsolat első szakasza. Ez az a szakasz, amelyet általában az "új szerelemmel" járó érzelmek rohama jellemez.

Szerelmesnek lenni azonban múlékony és nem tart olyan sokáig. A legtöbb szakértő szerint, átlagosan körülbelül csak 6-9 hónapig.

Általánosan elfogadott elképzelés az, hogy a "szerelmesnek lenni" érzése általában átadja a helyét a szeretet egy szilárdabb fajtájának, az úgynevezett társszeretetnek. Ez a fajta szerelem, amikor valakiről elmondható, hogy igazán szeret valakit. 

A társszerelem a szerelem kevésbé tüzes fajtája. Hiányoznak belőle azok az érzelmi ingadozások, amelyek általában jellemzik a "szerelmes valakibe" érzést. Ez a szerelem szilárdabb, ragaszkodóbb fajtája, amely általában hosszabb ideig tart.

A társszerelem sokkal kevésbé intenzív érzelem. Magában foglalja a mély ragaszkodás, az elkötelezettség és az intimitás érzéseit és úgy határozták meg, mint a "vonzalom és gyengédség, amelyeket azok iránt érzünk, akikkel életünk mélyen összefonódik". 

szeretet_szerelem_3.jpg

Az esküvő és a házas élet analógiája

A jobb megértés érdekében gyakran hasonlíthatjuk a "szerelmesnek lenni" egy esküvőhöz, a "szeretni valakit" pedig magához a házassághoz.

Természetesen az egyik megelőzi a másikat, vagyis a "szerelmes lét (esküvő)" általában megelőzi a "szeretni valakit (együtt élni párként)" állapotát.

Az egyik egy rövid életű dolog, ahol rengeteg figyelmet kapunk, a másik pedig egy hosszútávú, de általában kevesebb figyelemmel járó dolog.

Ezenkívül bizonyos értelemben hasonlónak tűnnek, mert a legtöbb ember túlizgulja az esküvő napjára való készülődés teljes időszakát. Ezzel szemben a legtöbb ember, aki házasságot köt, alig vagy egyáltalán nem gondol az esküvő utáni napokra.

Szomorú, hogy nagyon kevesen gondolnak kellőképpen az esküvő és a varázslatos nászút utáni napokra. Hasonló módon az embereket nagyon izgatja a "szerelem" érzése, a szerelmi kapcsolatuk korai szakaszában tapasztaltak. Idővel azonban ezek az érzések kezdenek elhalványulni. 

De azok a szerelmesek, akik a "szerelmesnek lenni" kezdeti szakaszában képesek erős köteléket kiépíteni a különbségeik megértése és elfogadása révén, sikeresen átléphetnek a következő szintre, azaz a "szeretni valakit" szintjére.

"A szerelem nem légszomj, nem izgalom, nem az örökkévaló szenvedély ígéreteinek kihirdetése. Ez csak az, hogy "szerelmesek vagyunk" és bármelyikünk meggyőzheti magát arról, hogy azok vagyunk. A szerelem maga az, ami megmarad, ha a szerelmes lét kiégett."

6 fontos különbség a "szerelmesnek lenni" és a "szeretni valakit" között

Amint azt fentebb már megbeszéltük, valakit szeretni egy életán át tarthat, miközben szerelmesnek lenni valakibe rövid életű dolog. Szerelmesnek lenni valakibe egyszerűen egy szakasz a romantikus kapcsolat elején, és amelyet az agyi hormonok befolyásolnak. 

De idővel ezek a hormonok már nem termelődnek, mivel a neurotranszmitterek kezdenek normalizálódni. Aztán a romantikus szerelem nagy intenzitása elillan, mivel egyszerűen nem tarthat örökké. Sokan ilyen pontokon esnek ki a szerelemből és válnak el egymástól.

Valakit szeretni olyasvalami, aminek fejlődéséhez idő kell. Lényegében valakit igazán szeretni egy olyan folyamat, amely magában foglalja a bizalom, a kedvesség, a türelem fejlesztését és egy személyes motivációt is a működéshez.

Bár a szeretet és a szerelem érzése hasonló lehet valakihez, mégis jelentősen különböznek egymástól. Íme néhány ok, amit érdemes figyelembe venned.

szeretet_szerelem_4.jpg

1. Szeretni valakit önzetlen dolog

Ha szeretsz valaki, olyan lelkiállapotba kerülsz, ahol a partnered iránti törődésed, vonzalmad és szereteted mindenki számára nyilvánvaló. 

De, amikor csak "szerelmes vagy" valakibe, azt akarod, hogy az a személy lényegében ugyanolyan hevesen szeressen. 

Világosan fogalmazva, a potenciális szerelemtárs iránt kifejezett vonzalom kölcsönössége kulcsfontosságú a "szerelem érzés" lángjainak fenntartásához. 

De ha valóban szeretsz valakit, akkor könyörtelenül szereted, anélkül, hogy azt várnád tőle, hogy viszonozza azt a sok szeretet, amit irányába mutatsz.

Szerelmesnek lenni, tehát lényegében azt jelenti, hogy birtokolni akarjuk a másik embert. Lehet, hogy te nem is vagy tudatában ennek, de a tetteid mögött meghúzódóokok alaposabb és őszinte elemzése során rá jössz, hogy valóban birtokolni akarod ezt a személyt.

Úgy érzed, hogy ennek a személynek nagyszerű tulajdonságai vannak és ezekre szükséged van a szerelmi életedben. Alapvetően úgy érzed, hogy birtoklod ezt a személyt. Ez leginkább azért van, mert úgy érzed, hogy szükséged van rá az életedben, ahhoz, hogy boldog légy.

Más értelemben és ideális esetben azt szeretnéd, ha az egész világ tudná, hogy a tiéd. Ennek eredményeként erősen túlnyomú tendencia uralkodik arra, hogy fel akarjuk őket címkézni és saját tulajdonunkká kívánjuk tenni őket. Gyakorlatilag arra vágysz, hogy megerősítsék neked, hogy hozzád tartoznak, a te tulajdonodban vannak.

Ha szeretsz valakit, akkor nem csak azt akarod, hogy ez a személy az életedben legyen, de szükséged is van rá. Nem azért, mert birtokolni akarod, hanem azért, mert egy részed meg akarod osztani vele.

Ha szerelmes vagy, nem számítanak az olyan címkék, mint a barát és barátnő. Mindketten elismeritek, hogy egy tárgy vagytok, de mindketten egyetértetek abban, hogy továbbra is a mindenkinek megvan a saját személyisége.

2. Ahhoz, hogy szeress valakit, a döntést mindennap meg kell hoznod

Az emberek általában azt mondják, hogy a "szerelem nem lehet nehéz". És igazuk is van, nem szabad, hogy nehéz legyen, de csak egy bizonyos pontig. Egy új szerelmi kapcsolat dopamin fázisában, a rajongás fázisában, nem lehet nehéznek érezni a szerelmet.

Valójában bizonyos neurotranszmittereke kémiai hatása segíti ezt az állapotot. Például egy adott hormon felelős azért, hogy figyelmen kívül hagyjuk a párunk minden rossz oldalát és kizárólag a pozitív dolgokra összpontosítsunk. 

Ebben a szakaszban a szerelem nem igazán nehéz. Amikor viszont ez a fázis kezd elhalványulni és beköszönt a valóság, a játék megváltozik. Többnyire a "szerelmes lét" tüzes lángjai utat kellene, hogy engedjenek a "valakit szeretni" állapothoz. Ahhoz, hogy a szerelmes lény túlélje ezt a szakaszt, meg kell tennie azokat a munkákat, amelyeket a "szeretni valakit" kíván.

 A szerelem nem vicc!

Meg kell fogadnod, hogy a szerelem nem vicc. A szerelem olyasvalami, aminek sikeréhez sok kemény munka szükséges. 

Valakit igazán szeretni annyit jelent, mint napi rendszerességgel döntéseket hozni. A lehető legtöbbet akarod majd megpróbálni, hogy még egyszer átéld a szerelem eredeti rohamát, amit az elején érzel.

Az, hogy képesek vagyunk-e fenntartani a partnerünk iránti szeretetünket, nagymértékben függ bizonyos személyiségi tulajdonságok ápolásától. Olyan tulajdonságokat kell fejlesztenünk, mint a kedvesség, a türelem és az egymás iránti bizalom.

Arra is módot kell találnunk, hogy megtapasztaljuk az örömöt, motiváltan és inspiráltan tartsuk magunkat a kapcsolatban. 

Nyilván ezért tud bárki könnyen "szeretni", de kevesen vannak, akik valóban képesek "szeretni valakit", azért, aki valójában. Így úgy tűnik, hogy valakit szeretni kiváltság, csak kevesen élhetik át igazán. Csak azok, akik valóban hajlandóak beletenni a munkát.

3. Jobban érdekel, mint gondolnád

A szerelem érzés valójában elhiteti veled, hogy valójában többet törődsz a szerelmed tárgyával, mint valójában.

Ezzel szemben, ha valakit igazán szeretsz, az olyan helyzetbe hoz téged, hogy valójában többet törődsz ezzel a személlyel, mint gondolnád. 

Ez leginkább a szétválás vagy veszteség időszakában nyilvánul meg. Az ilyen pillanatok gyakran elsöprő érzelmekkel tölthetnek el. Ilyenkor jön rá az ember, milyen nehéz lenne nélkülük élni. 

szeretet_szerelem_2.jpg

4. Szerelmesnek lenni rohanás, szeretni valakit az érzelmek állandó folyama

Az, hogy valaki szerelmes valakibe, általában azzal jár, hogy a szerelmeseket elárasztja a szerelmi hormonok magas rohama. Jellemzője, hogy a szerelmi tárgy reakcióitól függően néha érzelmi magasságokat, majd mélységeket élünk át.

Másrészt, ha szeretsz valakit, akkor állandóbb érzelmeket tapasztalsz. Mivel valakit szeretni általában időbe telik, hogy valóban elérd, az érzelmeid is hajlamosak növekedni ezalatt az idő alatt és egyenletessé válnak. 

A gyakran összeomló és égető, valamint az érzelmek dagálya egy új kapcsolatban hamarosan átadja helyét az érzelmek egyenletesebb áramlásának, ahogy a kapcsolat a partner szeretetévé érik.

A dopamin rohama - ami leginkább befolyásolja a szerelmes állapotot - hamarosan átadja a helyét az oxitocin tartós bizalomépítő hatásának, ha valakit szeretni kell.

5. Arról szól, hogyan érzik magukat és hogyan fejezik ezt ki neked

A szerelmes érzés inkább arról szól, hogy a szerelmi tárgy milyen érzéseket kelt benned. Az általános boldogságod nagymértékben függ attól, ahogy szeretnek téged vagy megbecsülnek. 

De ha szeretsz valakit, akkor a hangsúly azon van, hogyan őt hogyan teszed boldoggá azzal, hogy mindig szereted őt. Ha szeretsz valakit, az inkább a másik fél boldogságáról és jólétéről szól. Egyszerűen a legjobbat akarod neki, függetlenül attól, hogy még mindig veled vannak vagy most valaki mással. 

6. Szeretni valakit egy választás, míg szerelmesnek lenni nem az

Bármikor és figyelmeztetés nélkül megtörténhet veled, hogy szerelmes leszel valakibe. Legtöbbször még egy jó indokot is találhatsz rá, mégis nagyon nehéz lehet elszakadni tőle. A szerelmes érzés olyan erőteljesen söpörhet végig rajtad, hogy szinte mindent beárnyékol az életedben. Nyilvánvalóan ez az oka annak a népszerű mondásnak, hogy "a szerelem vak." Gyakran nincs választásod a szívügyekben....legalábbis a kezdeti szakaszban.

Azonban valakit szeretni szándékosan meghozott döntés. Az a döntés, hogy szeretjük-e ezt a személy, gyakran az általános személyiségén alapul, beleértve az erkölcsét és a képességeit. Ha szeretsz valakit, az időként azzal járhat, hogy elengeded őt olyan helyzetekben, amikor a dolgok nem működnek jól. Ez a tett azonban nem feltétlenül akadályoz meg abban, hogy továbbra is szeresd őt. Az adott személy iránti szeretet örökre veled marad, még akkor is, ha esetleg új szerelmi kapcsolatban élsz.

Különbséget kell tennünk

Valójában néha kacifántos lehet különbséget tenni a "szeretni valakit" és a "szerelmesnek lenni valakibe" érzés között. El kell fogadnunk, hogy mindkét érzésnek megvan a maga helye az életünkben. 

Mégis fontos, hogy különbséget tudjunk tenni. Ez a tudás ugyanis segíthet abban, hogy sokkal könnyebben eligazodj az emberi, szerelmi kapcsolataidban.

Összefoglalva

Ne feledd, hogy lesznek olyan időszakok, amikor azt fogod érezni, hogy tudod, hogy szereted a párod, de az érzés, hogy szerelmes vagy, már nem biztos, hogy ott lesz. Ilyenkor próbálj meg emlékezni arra, hogy teljesen normális, ha időnként így érzel. 

Gyakorlatilag a partnereknek minden sikeres, hosszútávú szerelmi kapcsolatban meg kell tapasztalniuk ezt az érzést a szerelem útjának egyik vagy másik pontján.

Természetesen vannak "szerencsések", akik hosszú időn keresztül egyszerre élik meg mindkét típusú szerelmet. Azonban meg kell értenünk, hogy mindkét szerelem relatív jelentősége megváltozik, ahogy a kapcsolat növekszik és különböző szakaszokon megy keresztül.

A hosszútávú szerelmi kapcsolat fenntartásához sok elkötelezettségre és személyes döntésre van szükség ahhoz, hogy a dolgok működjenek. Tehát hozd meg azt a döntést és kötelezd el magad, hogy továbbra is szeressétek egymást és az is lehet, hogy az évek múlásával virágzik az aktív szerelem érzése.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

 

komment
süti beállítások módosítása