Az 5 legegészségtelenebb viselkedés egy párkapcsolatban

2022. április 09. 07:30 - Life Advisor

parkapcsolat_viselkedes.jpgValljuk csak be! Nagyon könnyen meglátjuk a vörös zászlókat a barátaink körében, de ha egy romantikus kapcsolatról van szó, sokszor szemet hunyunk felettük. Elfogadhatatlan, ha a barátaink a rossz érzéseikért minket hibáztatnak, vagy kisegítenek minket, de ha a partnerünk teszi mindezt, az rendben van. Amíg a párunk bocsánatot kér, addig minden rendben, nem? Nos a rossz viselkedés mindaddig nem fog változni, amíg rá nem mutatunk és közösen nem keresünk rá megoldást. Ha figyelmen kívül hagyod őket és úgy teszel, mintha minden tökéletes lenne, a kapcsolatod szenvedni fog. Íme az 5 leggyakoribb viselkedés, amelyek bizony egészségtelen egy romantikus kapcsolatban, mégsem vesszük észre őket.

1. A valódi érzéseidet cukormázba forgatod

Sokan nem merik vállalni az érzéseiket, sőt, ha rettenetesen érzik magukat, akkor is azt mondják, hogy minden rendben és még egy mosolyt is sikerült kierőltetni magukból. Bár ez jó szándékú viselkedésnek tűnhet, hiszen minek is terhelnéd a párod a problémáiddal, ez a viselkedés hosszútávon nem fenntartható.

Csak azt fogod vele elérni, hogy képtelenség lesz megbíznotok egymásban. Ha nem meritek vállalni az érzéseiteket, akkor nem fogjátok tudni megismerni egymást. Ez pedig veszélyes dolog.

Az élet nehéz. Szükséged lesz valakire, aki ott van veled a legsebezhetőbb pillanatokban. Ez is a lényege egy jól működő párkapcsolatnak. Ha nem tudsz megnyílni és kifejezni, hogy mit érzel valójában a párod felé, akkor mi értelme a kapcsolatotoknak?

Szóval felejtsd el, hogy csak azért mondod, hogy minden rendben veled, hogy a párod elégedett legyen. Mondd ki, amit mondani akarsz. A nézeteltérések egy kapcsolatban teljesen rendben vannak, csak tudnunk kell kezelni őket.

2. A párodat hibáztatod a kellemetlen érzéseidért

Az emberek figyelmen kívül hagyják ezt a viselkedést, mert úgy gondolják, rendben van, ha a partnerüket teszik felelősség az érzéseikért. 

Imádni fogják a párjukat, ha boldoggá teszik őket és csendben átkozzák őket, ha a partner nem lépi túl az elvárásokat. Így néz ki az érzelmi társfüggőség. Valamikor én is ilyen ember voltam (és nem vagyok rá büszke). Alig vállaltam a felelősséget a saját érzelmeimért, ugyanakkor mindig készen álltam a páromat hibáztatni értük.

Szóval ne kövesd el ugyanazt a hibát, mint én!

Amikor levernek vagy szomorúnak érzed magad, lépj hátra, hogy elemezd, mi történik valójában benned. Nézd meg, hogy tehetsz-e valamit annak érdekében, hogy jobban érezd magad.

Legtöbbször van valami, amivel dolgozhatsz ezeken az érzéseken és valójában sokkal könnyebb ezt magunknak megtenni, mint valaki másra támaszkodni.

3. Toxikus pozitivitás

Nem hiszek a "mindig pozitívan" mentalitásban, különösen, ha romantikus kapcsolatról van szó. Ez a fajta mentalitás visszatart téged attól, hogy mély (és esetleg kényelmetlen) beszélgetéseket folytass a pároddal.

Ezzel a hozzáállással azt hiszed, hogy minden rendben van, egészen addig, amíg aztán nem lesz rendben minden.

Az emberek szeretik a szőnyeg alá söpörni kapcsolati problémáikat és úgy viselkednek, mint egy boldog pár. Nem hajlandók beszélni a valódi problémákról, ehelyett mindig valami új dolgot csinálnak, hogy elvonják a figyelmüket a problémákról. 

Amit viszont jobb, ha tudsz, hogy azok a kényelmetlen beszélgetések, amelyeket a pároddal folytatsz, azok fogják igazán segíteni a kapcsolatotokat egy egészségesebb mentális állapotba hozni. Egy ilyen beszélgetés nem azt jelenti, hogy gyenge vagy, vagy a kapcsolatotok kudarcra van ítélve. 

Mindketten egyszerűen csak normális emberek vagytok, akik a különbségektől függetlenül akarják, hogy a dolgok működjenek.

4. Pontozás

Tudom, milyen csábító a pontozás egy kapcsolatban. Egyikünk sem akarja, hogy természetesnek vegyék. Nem akarunk túl sokat befektetni anélkül, hogy bármit kapnánk cserébe.

De van különbség aközött, hogy megbizonyosodunk arról, hogy viszonozzák az érzéseinket és aközött, hogy folyamatosan azt figyeljük, hogy a párunk cselekedetei megfelelnek-e az igényeinknek. Ilyen kapcsolatban senki sem akar élni.

Ha valami rossz, beszéld meg a pároddal. Még az is lehet, hogy nem is tudja, hogy ez számodra problémát jelent.

5. Éjjel-Nappal együtt lenni

Ismertem egy olyan párt, akik szó szerint a hét minden napján napi 24 órában együtt voltak. Együtt csináltak mindent, együtt mentek mindenhova. Mintha elválaszthatatlanok lettek volna.

A kapcsolatuk azonban nem tartott sokáig, mert egyikük végül bevallotta, hogy térre van szüksége. 

Egyáltán nem rossz dolog, ha szükséged van egy kis térre. Határozottan nincs szükség arra, hogy a hét minden napján, napi 24 órában együtt legyél a pároddal, mert abban a hitben élsz, hogy egy egészséges párkapcsolat így működik. 

Nem, valójában az ellenkezője igaz. Sokan tartanak szünetet és csinálják a saját dolgukat, hogy később újra összejöhessenek. Ez segíti a kettejük közti kötelék megerősítését is.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

 

komment
süti beállítások módosítása