"Tinder Swindler" - A nárcisztikus kapcsolatok tökéletes példája

2022. március 09. 07:30 - Life Advisor

tinder_svindler.jpgA Netflix "The Tinder Swindler" című dokumentumfilmje február elején vált elérhetővé a nagyközönség számára és a Netflix egyik kihagyhatatlan krimijévé vált. Maga a film azonban nemcsak egy figyelmeztető mese az online társkereső veszélyiről, hanem egy igen hatékony esettanulmány is egy nárcisztikus személyiségről és arról, hogy az emberek hogyan keveredhetnek bele nárcisztikus kapcsolatokba. 

A filmben megismerhetjük azt a szerelmi bombázási technikát, amellyel Simon Leviev a nők szeretetét és bizalmát szerezte meg, beleértve azt is, hogy megígérte a nőknek, hogy egy órát is képes lesz repülni hozzájuk csak azért, hogy találkozzon velük egy kávéra. Ez egy olyan extravagáns gesztus, amely már-már grandiózus nárcisztikus típusnak is mondható. A probléma, hogy ezt a legtöbben inkább romantikusnak, mint impulzívnak és felelőtlennek tartanak.

A főszereplő szerelmi bombázási stratégiájának fontos része volt, hogy úgy állította be magát, mint akit esetleg megkell menteni az adott hölgynek. A szerelmi bombázás fázisában, amikor minden rózsaszín, a megmentésért való ragaszkodás szorosabbra fűzi a két ember közötti viszont, így ő is képes volt már ettől a ponttól az áldozatait úgy irányítani, ahogy neki kényelmes.

A film csúcspontja, amikor Simon hangüzeneteket küld. Egyszer megijesztve, máskor pedig éppen megnyugtatva az áldozatait megragadtak egy olyan pontot, ami sok nárcisztikus kapcsolatban is észrevehető. Nem is arról van szó, hogy álgazdagnak állította be magát, hanem ahogy a harag fokozódott benne, majd tényleg ő volt az, aki levette az álarcot. Simon annyira magabiztossá vált ugyanis a tervében, hogy meggyőződése volt, hogy nem fogják lebuktatni. Persze aztán elég volt egyetlen nő, aki megvilágosodott és lebuktatta őt.

A film alapján megfigyelhetjük azt a bizonyos "ez túl szép, hogy igaz legyen" érzést és láthatjuk, hogy az emberek hogyan esnek áldozatául ennek az érzésnek. Simon áldozatai soha nem kérdőjelezték meg a férfi szavait. Egyszerűen hinni akartak abban, hogy ő tényleg olyan, mint amilyennek mutatja magát. 

Ezzel persze nem azt szeretném mondani, hogy ezért a nárcisztikus bántalmazásért az adott nők és áldozatok a felelősek. Itt a felelős maga Simon, akinek nem okozott gondot lerázni az embereket. Sajnálatos, hogy a világ továbbra is bedől és a jövőben is befog dőlni ezeknek az embereknek és biztosak lehetünk abban is, hogy a nárcisztikus emberek mindig találnak új áldozatot.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

Image credit / Kép forrása: Netflix

komment
süti beállítások módosítása