Így védekezik egy nárcisztikus ember

2022. március 03. 08:59 - Life Advisor

narcisztikus_vedekezes.jpgLétezik egy bizonyos mondat, amelyet a nárcisztikus emberek védekezésként használnak abban a helyzetben, amikor a viselkedésüket próbálják normálisnak beállítani mások előtt. Dr. Ramani Durvasula klinikai pszichológus, író, aki a nárcisztikus viselkedésre specializálódott egy YouTube videóban osztotta meg a nagyközönséggel ezt a bizonyos mondatot azért, hogy segítsen felismerni a nárcisztikus kapcsolatokban a visszaélés árulkodó jeleit.

Bizonyára most már nagyon kíváncsi vagy erre a mondatra és talán emlékezni is fogsz olyan múltbéli eseményre, amikor egy nárcisztikus személy a veled való kapcsolata során szintén felhasználta ezt, védekezésként.

"Senki sem tökéletes."

Ezzel a kijelentéssel kapcsolatban az a legnagyobb kihívás, hogy önmagában nem lehet vele vitatkozni, mert igaz. 

A tökéletesség értelmetlen szó, ha az emberek és az emberi kapcsolatok megértéséről beszélünk. Azt mondani, hogy senki sem tökéletes, olyan, mintha azt mondanánk, hogy süt a nap. A probléma az, hogy a "senki sem tökéletes" gondolatot gyakran feldobják a nárcisztikus kapcsolatokban, hogy megbocsássanak nekik olyan nagy hibákat, mint a hűtlenség, a súlyos hazugságok vagy épp az árulás. 

Amikor egy nárcisztikus ezt feljogosító kifejezésként használja és a konkrét, káros cselekedeteit egy univerzális közhely kontextusába helyezi, ez tovább fenntartja azt a negatív mintát, amely valószínűleg már régóta jelen van egy kapcsolatban. Ha pedig a nárcisztikus partner empatikus személy, aki megpróbálja mindkét oldalról átlátni a vitát, ez a védekezés gyakran figyelmeztető taktikaként is működhet.

A nárcisztikus személynek gyors megerősítést ad, eltávolodik a hazugságtól, attól, hogy megbántott valakit és egyből a "senki sem tökéletes" állapotát próbálja létrehozni. Ez olyan, mint a 22-es csapdája. Ha vissza akarsz vágni azzal, hogy ez nem igaz, mert te bizony tökéletes vagy, nem fog működni, mert nem igaz. Te sem vagy tökéletes. 

Ha tehát harcba akarsz szállni ezzel a mondattal, akkor valószínűbb, hogy gúnyolódással, megvetéssel találod majd szembe magad, aztán az egész beszélgetés elfajul és egy öntörvényű, önelégült, beképzelt emberként fognak titulálni téged. 

Ez csak nagyobb probléma lehet, ha a kapcsolaton kívüli emberek, akik esetleg támogatni próbáltak, megerősítik ezt, mert így úgy érzed majd, hogy te vagy az áldozat, akinek ráadásul az esze is elment.

Bármilyen kapcsolatról is legyen szó, ha valaki a "senki sem tökéletes" védekezéssel támad, tegyél fel magadnak néhány kérdést. Mennyire káros, amit ez a bizonyos illető csinál veled? Egyszeri alkalomról van szó, vagy újra és újra ilyen helyzetben találod magad? Az illető igyekszik-e változtatni, hogy ne kövesse el újra ugyanazt a hibát?

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása