"Tinder-svindler" - Így kerülj el egy lehetséges átverést!

2022. február 23. 07:30 - Life Advisor

randi_csalas.jpgSzinte kizárt dolog, hogy az elmúlt hetekben ne futottunk volna mindannyian össze Simon Leviev, eredeti nevén Shimon Hayut izraeli férfival, akiről napvilágot látott, hogy millókat csalt ki lányoktól Tinderes ismerkedés során. A Netflix február 2-án mutatta be a róla készült dokumentumfilmet, amely szintén nagy szenzáció lett. Tegnap az Inside Edition című hírműsornak adott interjúban azonban tagadta, hogy nőket vert volna át, hiszen egyetlen célja az volt, hogy lányokkal ismerkedjen a Tinderen. Nekünk pedig az lesz a célunk, hogy bemutassuk nektek azokat a figyelmeztető jeleket, amelyekkel elkerülhettek egy lehetséges, társkeresős átverést.

Az online társkeresők népessége folyamatosan növekszik és semmi sem utal arra, hogy ez a népszerűség hamarosan visszaesne. Ezen oldalaknak viszont nemcsak a népszerűsége, de a rajtuk elkövetett csalások száma is folyamatosan növekszik. Ha azt gondolod, hogy ilyen csalások magyar oldalakon, magyar emberekkel nem történnek meg, akkor bizony tévedsz. A technológia és a digitális források fejlődése ellenére sokan szembesülnek szerelmi átveréssel az interneten.

Tekintsük át gyorsan az ilyesféle csalásokat

A csalók különböző randi platformokon - weboldalak, társkereső alkalmazások - hoznak létre fiókot (mint bárki más) "tuningolják" fel rendkívül lenyűgöző információkkal. Mindig egy lépéssel a másik előtt építik fel az intimitást és finoman kezdnek el játszani az áldozatok érzelmeivel, hogy megkaparintsák a szeretetüket. Idővel az áldozatok elvesztik a fejüket és elkezdenek bedőlni a csalók trükkjeinek.  

Mivel a társkereső oldalak a legjobb lehetőség szinglik megtalálására ez a fajta "csalási játék" mindig itt kezdődik. Vannak azonban olyan estek, amikor a csalók Facebookon, Instagramon és Twitteren próbálják becserkészni áldozataikat. Ál neveket találnak ki, hamis képeket töltenek fel magukról és mindent megtesznek azért, hogy lekövethetetlenek legyenek. 

Honnan ismerhető fel egy ilyen csalás?

Most, hogy gyorstalpalóként megnéztük, hogyan is működnek ezek a szerelmi átverések, üssük fején a szöget és nézzük meg, hogy melyek azok a jelek, amelyekre érdemes figyelnünk, hogy ne mi legyünk a következő áldozatok.

A csalók mindig ugyanazt a mintát követik, mint az online vállalkozások. Azaz, megtesznek mindent annak érdekében, hogy felkeltsék a figyelmünket. A csalók tudják, hogy mire van szüksége annak, akik online keresi a társát. Egy sikeres, jóképű férfira vagy egy sikeres és szupermodell nőre, akivel közös az érdeklődési körük, hiszen ennek segítségével válik sokkal gyorsabban erősebbé az intimitás.

A statisztikák alapján az elvált középkorúak és az özvegyek gyakran ideális célpontjai az online csalóknak. A legtöbbük ugyanis keveset vagy semmit sem tud az internetes zaklatásról és az online csalásokról. Általános szabály egyébként, hogy minél tájékozottabbak vagyunk a technikában, annál kisebb az esélye, hogy csalás áldozatai legyünk.

Persze a legtöbb ember azt gondolja, hogy ő aztán semmilyen trükknek nem dőlne be. Nos, azok, akiket átvertek, ugyanezt mondták. A csalók időt áldoznak az érzelmek kezelésére és mindezt egyre kreatívabban teszik.

1.jel: A profil

Egy csaló tudja, hogy először a profilján keresztül kell lenyűgöznie az áldozatát, sőt mint tudjuk, legtöbbször az első benyomás az egyetlen benyomás. Mire figyeljünk a profil tekintetében?

Az első dolog a "Rólam/Magamról" rész. Alapvetően ez arra szolgál, hogy bemutassa azt a személyt, akivel esetlegesen majd beszélgetni fogunk. Ha ez a rész üres vagy nem igazán van kitöltve, az már "fura" kellene, hogy legyen. 

Ezután nézd meg a profilképet. A legtöbb esetben a csalók igazán megnyerő fényképeket használnak, hiszen, ha a profilkép szexi, mutatós, magával ragadó, akkor biztos, hogy kattintani fogsz. Sok esetben sajnos az is észrevehető, hogy ellopott képeket használnak, amelyeket akár fotóképtárból, de rosszabb esetben egy más személy közösségi oldaláról loptak el a csalók. 

Tízből kilenc esetben tehát a profilkép nagyon csábító, az illető vagy szupermodell vagy orvos, katona stb. Ezek mind olyan szakmák, amelyekre felnézünk és felkeltik az érdeklődésünket. 

2.jel: Gyanúsan sok hasonló érdeklődési kör

Mielőtt félreértés esne, ne higgyétek azt, hogy ha közös érdeklődési körötök van, akkor tuti, hogy az illető szélhámos. A legtöbb csaló viszont igazi taktikus és hosszan tanulmányozzák azt a személyt, akit át akarnak verni, sőt az adott személyhez megfelelően frissítik a saját profiljukat is.

Tanulmányozhatják, hogy milyen dolgokat szeretsz, mik a hobbijaid, milyen helyekre jársz szívesen, ki a kedven énekesed, színészed, mit dolgozol stb. Mindezt a közösségi oldalakról rendkívül egyszerű kideríteniük. 

A közös érdeklődés kiépítésével azt fogod majd gondolni, hogy végre találkoztál valakivel, aki tökéletesen megért téged. Nem feltétlen, viszont lehet, hogy észre sem veszed, de olyan személyes dolgokat közölsz magadról egy vad idegennel, amit amúgy nem tennél meg. 

3. jel: Túl gyorsan lesznek érzéseik / túl gyorsan lesznek szerelmesek

A csalóknak nincs sok idejük egy személlyel foglalkozni, mivel egyszerre akár több célpontjuk is akadhat. Általában nagy lépésekkel haladnak előre és túl gyorsan szeretetet tanúsítanak, túl gyorsan kedveskednek. 

Mire gondolunk? Képzeld el, hogy ma találkoztál valakivel az interneten és másnap az illető baromi kedves, szerelmes üzeneteket küld, több figyelmet szentel neked, bókol, flörtöl stb. Ha a te esetedben is egyik napról változnak az érzések és az érzelmek, akkor érdemes átverésre gyanakodni. Túl nagy véletlen lenne, ha a kettőtök kapcsolata szerelem lenne első látásra, vagy inkább első kattintásra. 

Persze rendkívül jóleső érzés ilyen szerelmes üzeneteket, bókokat stb kapni. De értsd meg, hogy nem találkozhatsz ma valakivel, aki holnap már szerelmes üzenetekkel bombáz. A társkeresés egy folyamat, így, ha az új "barátod" túl kedves, légy óvatos, nehogy bedőlj a tervének. 

4. jel: Pénzt kér tőled

Egy online csaló kétségtelenül elfog jutni ehhez a ponthoz. Általában persze itt is taktikusak, hiszen egészségügyi problémáról, családi nehézségekről beszélnek majd neked. Kitalálhatnak persze olyan történeteket is, hogy a bankjuk zárolta a számlájukat vagy, hogy egy haldokló családtagjuknak kellene a pénz.

Soha ne add ki a pénzügyi adataidat (sem) senkinek!

5. jel: Megszegett ígéretek

A csalók remekül hazudnak és elképesztő kifogásokkal rendelkeznek. Vannak, akik úgy kérnek pénzt, hogy azt 3 nap múlva megadják, mert akkor kapnak fizetést, de nekik most kell befizetni valamit. A végén persze egy forintot sem fogsz visszakapni. 

A következő népszerű ígéret, hogy találkoznak veled, ami végül nem történik meg. Az utolsó pillanatban mindig kitalálnak valami hazugságot. Például valami váratlan dolog történt, balesetet szenvedtek stb. 

6. jel: Nem beszélhettek telefonon

Amikor két ember online megismerkedik és megpróbál romantikus kapcsolatot kialakítani, természetes, hogy szeretnének beszélgetni egymással és nem csak chatelni a végtelenségig. 

A csalók általában kerülik ezeket a kezdeményezéseket. Az ok egyszerű: a kommunikáció. A kamu telefonszám használata, a veszély, hogy kiderül a tartózkodási helyük és lebuknak. Ezért természetes, hogy el akarják kerülni a telefonbeszélgetést. 

Jó dolog beleszeretni valakiben, akiről úgy gondolod, hogy a lelki társad. Egyből más színben látod a dolgokat, az élet érdekesebbé válik, ha van egy romantikus társ melletted. 

Mire érdemes figyelned még a csalások elkerülése érdekében?

1. Soha ne add meg a személyes adataidat online

Ez magától értetődik, de azért emeljük csak ki. Személyes adataidat több módon is felhasználhatják ellened, mint azt gondolnád. 

2. Soha ne ossz meg nyíltan szexuális fotókat

Ha biztos vagy a párodban és ha mindketten teljes mértékben megbíztok egymásban, akkor nem olyan nagy probléma intim képeket cserélni, de online randizgatás esetén ez abszolút no-go! 

Ezek az online üzenetek meglehetősen megbízhatatlanok a felhasználók adatinak védelmét tekintve is és mindig fennáll a lehetősége annak, hogy valaki valahogy megszerezze ezeket az online világban keringő képeket és komoly visszaélést kövessen el velük. 

Tehát felejtsd el az intim képek küldözgetését!

3. Ne engedj a zsarolónak

Természetes, hogy pánikba esel, ha zsarol valaki. De sok ügyvéd és jogász azt javasolja, hogy ne fizessünk a csalóknak anélkül, hogy először megpróbálnánk jogi útra terelni a dolgokat. Igen, nyilván nem kellemes ilyen dologgal szakértőhöz fordulni, hiszen ciki, kínos, rémes, rettenetes, de ha valaki állandóan zsarol, amiben fizikailag és lelkileg is tönkremész, az sokkal rosszabb, mint egy megbízható ügyvéd segítéségét kérni.

4. Légy óvatos!

Alapszabály, hogy lassan és óvatosan ismerkedj az interneten. Ez persze nem azt jelenti, hogy örökké tartson az ismerkedés, de az is tény, hogy soha nem lehetsz elég óvatos. 

Emiatt persze ne alakíts ki bizalmi problémákat minden emberrel kapcsolatban, de mielőtt teljesen megbízol valakiben, légy óvatos. Ne add ki a személyes adataid, ne mesélj túl sokat a munkádról, a bevételedről, anyagi helyzetedről, családodról stb.

5. Ne nyiss meg gyanús linkeket!

Igen, a csalók fejlődnek és gyakran kaphatsz olyan gyanús tartalmú üzeneteket, amelyben egy olyan hivatkozásra, linkre kell kattintanod, amin keresztül esetleg pénzt kér tőled az illető vagy épp akaratlan hozzáférést adsz a gépedhez, telefonodhoz. 

 6. Vedd észre a jeleket!

A fenti jeleket leszámítva érdemes a csalók tulajdonságaira is figyelni, nemcsak azokra a technikákra, amelyeket alkalmaznak. 

A csalók ugyanis 

  • Mindig magányosak
    Általában mindig az a sztorijuk, hogy rémes életük volt, mielőtt rád találtak volna.

  • Mindig fájdalmas múltjuk van
    Ezzel tudnak a bizalmadba férkőzni, így nyerhetik el a rokonszenved

  • Kimutatják, hogy bizalmi problémáik van
    Azt mondják, hogy nem tudnak (vagy nehezen) megbízni senkiben. Ez egy pszichológiai csapda, amely arra késztet téged, mint lehetséges áldozat, hogy cserébe te bízz bennük maradéktalanul.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása