"Ki vagy te?" - 25 kérdés, ami segít kideríteni

2022. február 22. 07:30 - Life Advisor

ki_vagyok_en.jpgA hétvégén a tévét kapcsolgatva belebotlottam a "Ki nevel a végén?" című filmbe, amit nem most láttam először. Kezdetben csak háttérzajként hallgattam, nem igazán figyeltem rá, amíg egyszer csak nem érkezett el a filmnek egy bizonyos jelenete, amelynek köszönhetően megszületett ez a poszt. Aki már látta a filmet nagyon jól tudja melyik jelenetről beszélek, ha csak ennyit mondok: "Szóval Dave, mesélj magadról. Ki vagy te?". 

 

Azok kedvéért, akiknek nem ugrott be, hogy pontosan melyik részletre gondolok vagy, akik egyáltalán nem látták a filmet, íme egy részlet (1:15-től): 

 Nagyjából úgy 1001 lehetséges válasz létezik arra a kérdésre, hogy "Ki vagyok én?". Egyszerű kérdésnek hangzik, de ahogy a fenti jelenetben is láthattuk, bonyolult rá válaszolni és ezzel nem csak a filmbéli Dave volt így, hanem nagyon sok Dave van köztünk is (és lehet, hogy te is az vagy.)

A saját válaszunk bizonyára attól is függ, hogy ki kérdezi és milyen mélyre akarod feltárni magad az adott illető előtt. Valószínűleg másképp válaszolsz tehát erre a kérdésre, ha egy állásinterjún vagy és megint másképp, ha éppen randizol.

Miért nehéz válaszolni a "Ki vagyok én?" kérdésre?

A kérdésre adott válassz határozzuk meg magunkat. Ez teremti meg identitásunkat és valóságunkat. Én vagyok a nevem, én vagyok a munkám, én vagyok a kapcsolataim, én vagyok a szexualitásom, én vagyok a hovatartozásom, én vagyok a hobbim. 

Ezek mind olyan címkék, amelyekkel jellemezhetjük magunkat. A válasz azért bonyolult, mert az életben betöltött társadalmi szereped - könyvelő, testvér, apa, heteroszexuális férfi stb. - nem jutnak el a lényeghez. Ki vagy te? Ugyanúgy, ahogy az sem, ha egyszerűen felsorolod az érdeklődési köreid vagy a hobbijaid. 

Lehet, hogy lelkes kerékpáros vagy, aki szereti a keresztrejtvényeket és az animéket. Bár ez pillanatképet ad magadról másoknak, nyilvánvaló, hogy sokkal több vagy ezeknél. 

Ha önismeretre vagy akár csak érdekesebb beszélgetésekre vágysz, akkor tudnod kell, hogy az igazán szaftos és lényeges dolgok általában a felszín alatt találhatóak. 

Ebben a posztban 25 olyan kérdést mutatunk be nektek, amelyek segítségével remélhetőleg nektek is jobban sikerül majd meghatározni azt, hogy "Ki vagyok én?". 

1. Mi hoz lázba? 

Milyen típusú munkát végeznél el ingyen is? Mivel töltöd az idődet úgy, hogy azon kapod magad, hogy az idő csak úgy repül? Ezek mind, mind egyedi dolgok, csak fedezd fel őket.

2. Mi az, ami teljesen kimerít? 

Sok dolog kiszívhatja az energiádat, legyen szó rossz szokásokról, mint a közösségi médiában való ésszerűtlen görgetés, vagy, hogy mindent személyes sértésnek veszel, vagy ha nem tudsz elengedni valami szarságot az életedből. 

Ha megnézed, hogy melyek azok a dolgok és kik azok az emberek, akik leszívnak téged, akkor megvilágosodsz, hogy ki is vagy te és segít azonosítani azt is, hogy mit kell elengedned.

3. Mik azok a dolgok, amelyek a legfontosabbak számodra az életben?

Ez a kérdés segít felfedni az értékeidet. Ezt a kérdést fontos tisztáznunk, mert a legtöbbük életében az, hogy számunkra mi a fontos és az, hogy mivel töltjük az időnk nagy részét, szinte ég és Föld távolságban van. 

A saját értékeink határozzák meg a prioritásainkat, amelyek aztán mércévé válnak, hogy az életünk úgy alakul-e, ahogy azt szeretnénk. 

4. Kik a legfontosabbak számodra az életben?

Életünk egyik legnagyobb tükre az általunk létrehozott kapcsolatok. Az, hogy ki vagy, bizonyos mértékig együttműködési erőfeszítés közted és számtalan ember között, akikkel találkozol. A kapcsolataink alakítják kik vagyunk, hova tartozunk és mit hagyunk magunk mögött. 

5. Mi stresszel téged?

A stressz testünk válasz a nyomásra. Pontosan ezért árulhat el sokat magunkról. Sőt, még az is, hogy hogyan kezeljük a stresszt, sokat mond rólunk. 

6. Mit jelent számodra a siker?

Ki ne szeretne sikeres lenni az életben? De mi is pontosan a siker?

Egyesek számára a pénz, hírnév vagy elismerés. Mások számára inkább a világra gyakorolt hatás vagy mások segítése. 

A siker nem mindig a legnagyobb győzelmeken múlik. A sikerben a beteljesülés megtalálása azt jelenti, hogy a saját definíciódat követed, nem pedig valaki másét. 

7. Mi dühít fel? 

A harag nem minden esetben rossz dolog. Ahelyett, hogy megpróbálnánk a szőnyeg alá söpörni azt, ami igazán feldühít minket, sokat elárul rólunk. 

Rengeteg alkalom van, amikor dühösek vagyunk. Erőt és bátorságot táplál belénk mindez, hogy kitartsunk amellett, amiben hiszünk. Rávilágít azokra a viselkedésekre és társadalmi okokra, amelyek iránt elköteleződést érzünk. 

Ha kideríted, mi dühít fel, támpontot adsz magadnak, hogy kiderítsd, mi a szenvedélyed.

8. Mi miatt kelsz fel reggel az ágyból?

Leszámítva a folyamatos szundi gombot a telefonodon, amit egy liter kávé követ, mi az, ami miatt felkelsz? 

9. Mi az, ami ellazít, kikapcsol?

Ha mindenki hajlamos a stresszre, akkor mindenkinek tudnia kellene, hogyan kezelje a stresszt.

Különösen a mai digitalizált világban a pihenést gyakran könnyebb mondani, mint megtenni. Sokan elfelejtettük, hogyan is kell igazán lazítani. 

10. Mi okoz neked örömöt? 

Volt már olyan érzésed, hogy pontosan olyan bonyolult volt kitalálni, hogy mi tesz téged boldoggá, mint annak kiderítése, hogy ki vagy te valójában? 

Linda Esposito pszichoterapeuta szerint az egyik oka annak, hogy a boldogság olyan nehéznek tűnik, hogy gyakran félreértjük az egészet.

Úgy gondoljuk, hogy az élet arról szól, hogy mindig jól érezzük magunkat, ezért kétségbeesetten megteszünk mindent, hogy elkerüljük a szenvedést, miközben külső jutalmakat és elismeréseket keresünk. 

Persze, hogy örömteli pillanatokat és boldog emlékeket élünk át, de az élet az utazásról és eme utazás élvezetéről szól.

11. Mitől félsz?

A leginkább rémisztő dolgok, belső pszichénk kirívó, nagy felvillanó jelei. 

A hullámvasút, a kábítószer, vagy az, hogy valakihez közel kerüljünk, csak egy-két példa, amitől sokan félünk. Egy azonban közös mindháromban: kiváltják belőlünk az irányítás elvesztésétől való félelmet. 

A legnagyobb félelmeid viszont a személyiséged tükröződései is egyben. 

12. Mi kelti fel a kíváncsiságod?

Egy mások fontos porszem, amelyet követni kell a céljainkhoz vezető úton, a kíváncsiság szikrája. Az emberi lény egyik legegyedibb tulajdonsága, amely a faji fejlődésünk szempontjából kulcsfontosságú, az egész életen át tartó tanulási képesség. 

13. Milyen kudarcokat éltél át?

Legnagyobb kudarcaink egyszerre lehetnek a legnagyobb csalódásaink és a legnagyobb lehetőségeink is. A kudarc rövid távon szenvedést okozhat, de ha egészségesen kezeljük, a kudarc lehetővé teszi számunkra, hogy oly módon tanuljunk, ami végső soron hozzájárul az életben elért győzelmeinkhez. 

14. Mi tart ébren éjszaka?

Ami ébren tart minket éjszaka, betekintést enged az esetleges változtatásokra, még ha csak arról is van szó, hogy este 5 után már nem iszunk több kávét. 

Lehet persze egy másik életről való álmodozás, új munkahely reménye, költözés, a szerelem megtalálása vagy akár az aggodalmaink is, ami miatt képtelenek vagyunk kikapcsolni. Az éjszakai órák, amikor sötét és csend van, sokat elárulnak arról, hogy kik vagyunk. 

15. Mi okoz számodra csalódást?

Az, hogy hogyan kezeljük a csalódásokat, gyakran attól függ, hogyan kezeljük az elvárásainkat. Csalódást akkor élünk át, ha egy helyzettel kapcsolatos reményeink és elvárásaink nem felelnek meg a valóságnak.

A csalódás viszont mindig egy útjelző tábla a legnagyobb vágyainkhoz, valamint a magunkról és más emberekről alkotott hiedelmeinkkel kapcsolatosan.

16. Mi miatt vagy bizonytalan?

Bizonytalanságunkat általában a "kritikus belső hangunk" alakítja és bizony időnként mindenki bizonytalannak érzi magát. 

A kritikus belső hang olyan fájdalmas korai élettapasztalatokból formálódik, amelyek során bántó helyzetek tanúi voltunk vagy tapasztaltunk önmagunkkal és a hozzánk közel állókkal szemben. Ahogy felnővünk, öntudatlanul elfogadjuk és beépítjük magunkkal és másokkal szemben ezen pusztító gondolatok mintáit. 

17. Mit szeretnél megtanulni?

A koronavírus járvány miatti karantén helyzet miatt sokan elgondolkoztunk, hogy hogyan töltjük az időnket és hogyan használhatjuk fel mindezt önmagunk fejlesztésére. 

Akik folyamatosan tanulnak és képzik magunkat általában sikeresebbek és boldogabbak is. A tanulás ugyanis fejleszti azt a mentális rugalmasságot, amely segít alkalmazkodni és boldogulni az életben. 

18. Mit tisztelsz a legjobban önmagadban?

Az önbecsülés azt jelenti, hogy úgy bánsz magaddal, ahogy szeretnéd, hogy mások bánjanak veled. Az önmagunk iránt érzett tiszteletet, azok a tulajdonságaink, eredményeink és életterületeink alkotják, amelyek miatt a legnagyobb becsben tartjuk magunkat. 

19. Mit bántál meg?

A megbánás vagy formál, vagy megtör bennünket. Kutatások is kimutatták, hogy nagyobb valószínűséggel bánsz meg valamit, amit nem tettél meg, mint azt, amit megtettél. Ráadásul a tétlenség megbánása mindig tovább tart, mint egy végrehajtott tett megbánása. 

20. Miben vagy jó?

Sok olyan dolog van az életünkben, amelyekről azt hisszük, hogy természetesek, pedig valójában adottságunk van hozzá. Ha egy pillantást vetsz a múltadra és megnézed, hogy miben vagy jó vagy mit szeretsz a legjobban csinálni, az segít feltárni a tehetségeid és az erősségeid. 

21. Miben vagy rossz?

Csakúgy, mint minden jinnek van jangja, minden embernek vannak erősségei és gyengeségei is. Csábító lehet eldobni azokat a dolgokat, amelyekről azt hisszük, hogy nem vagyunk jók, de ha az identitásod kizárólag abba csomagolod be, amiben jó vagy, akkor az identitásod csak a képességeid határozzák meg, ami hamis képet alkot rólad. (Vagy legalábbis nem teljeset.)

22. Mit gondolsz magadról?

A hiedelmeid többféleképpen alakítják a valóságod. Akinek hiszed magad, az hatalmas erő. Alapvetően ezek a hiedelmek alakítják a viselkedésed.

23. Mik a múltbéli fájdalmaid?

Saját döntéseinket gyakran a múltunk befolyásolja. Amikor egészséges ítéleteket hozunk, használhatjuk a fájdalmunkat annak jelzéseként, amit nem akarunk az életünkben. 

Amikor viszont a múltbéli negatív tapasztalatokhoz fordulsz, elkezdheted azt érezni, hogy elakadtál és a múltban történt rossz dolgok alapján határozhatod meg magad. Hiba.

24. Milyen szokásaid vannak?

A szokások az identitásod részét képezik. Megváltoztatásuk azt jelenti, hogy megváltoztatjuk önmagunk egy alapvető részét. Viselkedésünk 40%-kát szinte naponta megismételjük, így szokásaink alakítják létünket és jövőnket. A jót és a rosszat egyaránt. 

25. Miért vagy irigy?

Azok a dolgok, amiket irigylünk, nagyszerű támpontjai lehetnek vágyainknak és segíthetnek a céljaink kitűzésében is. Az egyik legjobb dolog a "vagyok"-ban, hogy nincs kőbe vésve és továbbfejlesztheted, megváltoztathatod, hogy belevehesd azokat is, amiket elszeretnél érni, amilyen lenni szeretnél. 

Látthattad, hogy milyen nehéz pszichológiailag válaszolni a "Ki vagyok én?" kérdésre, különösen azért, mert identitásunk egy folyamat, nem pedig valami statikus dolog. 

De bizonyos szinten a "Ki vagyok én?" ugyanolyan nagy kérdés, mint a "Létezik-e Isten?" vagy a "Mi az élet értelme?". 

A világon az emberek többsége rendelkezik valamilyen spirituális meggyőződéssel. Ez az oka annak, hogy sok ember számára nemcsak pszichológiai kérdéssé, hanem lelki kérdéssé is válik, hogy "Ki vagyok én?". 

A pszichológiai szintű önismerettel ellentétben sok spirituális tanító azt mondja, hogy a spirituális szinten való kiléted felfedezésének kulcsa abban rejlik, hogy megszabadulj attól, hogy kinek tekinted magad. 

Adyashanti zen tanító szerint az igazi énnel való találkozás egyenlő az én fogalmának eltűnésével: 

"Az ébredés pillanatában az "én" teljes érzése eltűnik. Hirtelen megváltozik, ahogyan a világot érzékeled és úgy találod magad, hogy nincs semmi különbség önmagunk és a világ között. Ez a vágy az, ami minden spirituális keresés alapját képezi: felfedezni magunkban azt, hogy az életben több van, mint amit jelenleg érzékelünk."

Spirituális értelemben maga az egésztől való elkülönülés fogalma egy leküzdendő illúzió: 

"Ráébredünk - gyakran egészen hirtelen -, hogy az én érzetünk, amely elképzeléseinkből, meggyőződéseinkből és képeinkből alakult ki és épül fel, valójában nem az, akik vagyunk. Nem határoz meg minket, nincs központja. Az ego létezhet múló gondolatok, hiedelmek, cselekedetek és reakciók sorozataként, de önmagában nincs identitása. Végül az önmagunkról és a világról alkotott összes képünk nem más, mint ellenállás a dolgokkal szemben, ahogy azok vannak. Amit egonak nevetünk, az egyszerűen az a mechanizmus, amellyel elménk ellenáll az életnek, ahogy van. Ilyen módon az ego nem annyira dolog, mint inkább ige. Ez az ellenállás azzal szemben, ami van. Ez az eltolás vagy a húzás. Ez a lendület, ez a megragadás és az elutasítás az, ami a körülöttünk lévő világtól elkülönülő én érzését formálja."

Talán a mi természetünkről szóló spirituális igazságok titokzatosak maradnak, ahogy azt Hafez misztikus költő a 14-században megfogalmazta: 

Ezer ragyogó hazugságom van a kérdésre: "Hogy vagy?"

Ezer ragyogó hazugságom van a kérdésre: "Mi az Isten?"

Ha úgy gondolja, hogy az igazság a szavakból megismerhető, ha úgy gondolja, hogy a Nap és az óceán áthaladhat azon az apró nyíláson, amelyet szájnak hívnak, ó, valaki kezdjen nevetni!

Valakinek el kellene kezdeni vadul nevetni. Most! 

 

Egy egész Univerzum hatalmasságát szavakba öntani kétségtelenül lehetetlen feladat.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása