Miért őrülnek meg az emberek, ha sikereket érsz el?

2021. november 30. 07:30 - Life Advisor

feltekenyseg_siker_miatt.jpgTagadhatatlan, hogy a siker különböző formákban és méretekben jelentkezik. Lehetsz sikeres anyagilag, párkapcsolatban, egészségben. Ha pedig valamelyik területen sikereket érsz el, tudhatod, hogy egyesek irigykednek rád, sőt lehet, hogy el akarják venni tőled, amit megszereztél, de megértheted ezeket az embereket. Bár tény, hogy zavaró lehet, hogy a számodra fontos emberek hirtelen féltékenyek lesznek rád, amikor sikeres leszel. Logikusan úgy gondolhatnád, hogy ezeknek az embereknek veled együtt kellene örülniük, de sajnos ez nem mindig van így és ez az élet rideg valósága. De miért? Miért neheztelnek az emberek a sikereidre?

A sikerrel az a helyzet, hogy óriási - és észrevehető - szakadékot hoz létre. Nagy különbség van aközött, hogy valaki havi 300.000Ft-ot keres vagy éppen havi 1.500.000Ft-ot. Nagy a különbség, ha valaki egyedülálló és aki például házas. Szintén nagy különbség van a túlsúlyos és a szupermodell alkat között és így tovább. 

Ezek a szakadékok pedig sok kínost érzést váltanak ki, még azok számára is, akik mindig minden jót kívánnak neked. 

A siker természeténél fogva nehezen elérhető és ennek elérése automatikusan magasabb pozícióba helyez téged, bármilyen alázatos vagy barátságos vagy. Ha könnyű lenne elérni a sikert, akkor mindenki elérné. És mivel lehetséges, hogy a te környezetedben élők ezt szeretnék, de nem érhetik el, logikus, hogy kissé távol kerülnek tőled, mivel úgy érzik, hogy most felettük állsz, ami irigységet szül. 

Az irigység valami olyasmi iránti vágy, ami másnak megvan, neked viszont nincs. Nem mindenki lenne irigy rád, ha nem akarnák azt, amid van. Például a doktori fokozat irigységet válthat ki az évfolyamtársaidban, de például egy sportoló nem fog irigykedni rád, mert a doktori fokozat megszerzése, nem egy mérföldkő vagy valami, amit egy sportoló szeretne. 

Másrészt azok is féltékenyek lehetnek a sikereid miatt, akiknek nincs szükségük és nem is akarják azt, amivel rendelkezel, egyszerűen csak a tény, hogy sikeres lettél, féltékennyé teszi őket. 

A féltékenység akkor jön, amikor mások nem akarják, hogy megtartsd azt, amid már megvan. Lehet, hogy egy barátod féltékeny lesz, mert te most többet lehetsz másokkal (akik szintén sikeresek, mint te) és kevesebb időt fogsz vele tölteni. A családod féltékeny lehet, amiért elhagyod a szülővárosod és elköltözöl egy nagyvárosba vagy akár egy másik országba. 

Legyen szó irigységről vagy féltékenységről, mindez a te sikereidnek köszönhető és az ilyen embereken nem fogsz tudni segíteni. Sőt, ha valaki tagadja, hogy egy kicsit is féltékeny vagy irigy lenne rád, akkor valószínű, hogy az arcodba hazudik. A féltékenység és az irigység ugyanis olyan természetes dolog, mint a nevetés és a harag.

Problémák csak akkor merülnek fel, ha nem tudjuk őket kezelni, irányítani.

Nem mindenki örül a sikereidnek

Az irigység és féltékenység mérgező szintje nagyon pusztító lehet, szóval vigyáznod kell. 

A féltékenységet vagy az irigységet "zöld szemű szörnynek" nevezik, mert valójában olyan érzés, mintha egy másik lény bukkanna fel belőlünk. Sok önuralomra és megfelelő gondolkodásmódra van szükség a zöld szemű szörny legyőzéséhez. Magasabb szintű személyes fejlődés szükséges ahhoz, hogy irigységet és a féltékenységet inspirációvá és lendületté változtassuk. 

Hogyan bánj valakivel, aki féltékeny rád?

A féltékenység és az irigység gyakori az életben, különösen azok számára, akik mindig javítani szeretnének az életükön, ezért fontos, hogy tudj bánni a féltékeny emberekkel, különösen, ha családtagról, barátról, kollégáról van szó. Íme néhány egyszerű dolog, amelyek segíthetnek megbirkózni az ilyen emberekkel: 

  • Együttérzés: Fogadd el, hogy ez egy természetes válasz, amit a legtöbb ember nem tud kezelni. Ne érezz csalódottságot, azért, mert féltékenyek rád. Értsd meg őket és érezz együtt velük.

  • Ne vedd személyesnek: Ha esetleg féltékenységből mondtak vagy tettek valamit, fontos felismerned, hogy ez nem rólad szó, inkább róluk szól és a saját bizonytalanságukról. 

  • Ne kérj bocsánatot: Ne érezd rosszul magad a siker miatt. Jó dolog, ha sikerül. A siker a legjobb dolog, amit tehetsz magadért és a világért. Ha valaki lemarad, az nem a te hibád. Ők azok, akiknek bele kell tenniük a munkát, változtatni kell, törekedniük kell a sikerre, hiszen te már bebizonyítottad, hogy ez lehetséges.

  • Ne támadj: A legtöbb esetben az irigy vagy féltékeny személy nem tud sokat tenni veled, ha nem foglalkozol vele. Megpróbálnak ugyan kizökkenteni téged, de jobb, ha mindezt figyelmen kívül hagyod.

  • Bátorítsd őket: Jobb emberré válhatsz, ha őszintén bátorítod őket, ez különösen fontos, ha a rád féltékeny ember a te irányításod alatt áll. Barátokat akarsz szerezni, nem ellenségeket. 

Tehát amikor legközelebb azt látod, hogy valaki irigységből vagy féltékenységből cselekszik, ne gondolj arra, hogy gyűlöl téged. Ez csak egyike azoknak a kínos dolgoknak, amelyek a sikerrel járnak. Ez csak egy dolog azok közül, amelyek érdekessé teszik a sikert. Ez csak az élet egyik fűszere.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása