Soha nem gondoltam volna, hogy meleg!

2021. október 30. 07:30 - Life Advisor

meleg_sztereotipia.jpgElhagyta már ez a mondat a szád? Hallottad, hogy valaki más ezt mondja? És elgondolkoztál már azon, hogy mit jelent az a mondat valójában? Ezt a mondatot mindig meglepő és hitetlenkedő hangsúllyal mondják az emberek. Soksor halljuk ezt, amikor egy hírességről kiderül, hogy meleg, főleg, ha férfias szerepekből ismerjük: akcióhős, nőcsábász, mintaférj, aki keményen dolgozik, majd hazatér a családjához. Valószínűleg ezek a hírességek maguk is rengeteg időt töltöttek talkshowkban, interjúkban, magazinokban, nyilvános fellépéseken. Amire elérik azt a pontot, amikor a szexualitásuk miatt bekerülnek a hírekbe, már médiaszemélyiségnek számítanak. Ismerjük őket, legalábbis ezt hisszük. Szóval mi ez az elakadt lélegzet? Mi ez a hülye nézés? Sztereotípiák és ezek a mai napig életben vannak.

Kevésbé sokkoló, amikor egy színpadi színész, divattervező vagy sminkes vállalja, hogy meleg. Ezek olyan munkák, amelyeket az emberek meleg férfiakkal társítanak. 

Aztán persze, amikor mégis megdöbbenünk mert kiderül valakiről, hogy meleg, jönnek a sztenderd mondatok: 

  • Nem olyan a hangja, mint egy melegnek.
  • Nem riasztott a "meleg radarom".
  • Nem viselkedik úgy, mint egy meleg.
  • Nem néz ki melegnek.

Bizonyára te is hallottál vagy esetleg mondtál ilyen mondatokat. Mindegyik egy dologban közös. Elvárásaink vannak a meleg férfiak megjelenésével, viselkedésével és hangszínükkel kapcsolatosan. Olyan mélyen beépültek a kulturális tudatunkba, hogy alapvetésünk az, hogy azok a férfiak, akik bizonyos módon járnak, beszélnek vagy gesztikulálnak, melegek, és azok, akik nem, heterók. Végülis mi más lenne a "meleg-radar", mint az, hogy valakiről nagyrészt sztereotípiákon alapuló feltételezéseket teszünk. Ez az egész "meleg-radar" dolog egy mítosz. Hacsak nem mondja el neked az illető, hogy meleg, akkor valójában SEMMIT nem tudsz.

Amikor azt mondod, hogy "soha nem gondoltam volna" vagy "tudtam, hogy meleg" akkor egy dolgot mondasz : hiszel a sztereotípiákban és aktívan hajlandó vagy erősíteni is ezeket, amelyek más emberek megítéléséhez vezetnek. Olyan ítéletekhez, amelynek következményei a teljes érdektelenségtől egészen az illető haláláig terjedhetnek. 

"Mindig is tudtam, hogy meleg vagy". Ez egy másik gyakori kifejezés, általában egy szülőtől vagy baráttól, aki így válaszol arra, amikor valaki vállalja a homoszexualitását és általában megfelelő a "meleg sztereotípiáknak". Nem fogom ezeket részletezni, mert sajnos jó pár hatásvadász médium megtette már, olyan cikkekkel, mint "Honnan tudhatod, hogy a barátod meleg?" vagy "Szeretnéd tudni, hogy meleg-e a gyereked? Töltsd ki a kvízünket!". Ezek a cikkek/tesztek a férfias és nőies viselkedés és megjelenés elavult fogalmaira épülnek és megdöbbentően ostobák. 

Ugyanilyen káros a "Meleg vagy? Pedig nem tűnsz melegnek." Ez a mondat gyakori, amikor a melegségét vállaló személy megfelel a hagyományos heteroszexuális nemi normáknak, és előre jelzi, hogy az illető, aki ezt mondta, elfogadta a meleg sztereotípiákat és bizonyos szinten hisz is bennük. A meleg világban elég rendfenntartás uralkodik már, így nincs értelme megerősíteni azt, hogy valaki nem néz ki melegnek vagy nem megfelelően meleg, mert nem húzható rá sztereotípia. 

A média, mint sok általunk vallott hiedelem, részt vesz ezek megerősítésében. Nagyon kevés meleg karakter van, aki nem esik a hagyományos meleg sztereotípiába, bár furcsa módon a szappanoperák jobbak ezen a téren, még akkor is, ha csak sok évad után derül ki számunkra, hogy az illető szereplő meleg. 

Könnyű követni a sztereotípiákat. Amikor ott vannak körülötted a munkahelyeden, az utcán vagy súlyt emelnek melletted az edzőteremben vagy elviszik a gyereküket az iskolába és nincs bennük semmi, ami megkülönböztetné őket bárki mástól. Könnyen meglepődhetsz, amikor kiderül, hogy az illető meleg és megrázó lehet rájönni, hogy amit tanítottak neked a melegekről, az nem igaz, különösen, ha úgy állították be őket, mint valakik, akiket gyűlölnöd kell. 

Ez fordítva is igaz. A melegségre fektetve a hangsúlyt, azok a férfiak, akik rendelkeznek ezekkel a - sztereotípiák miatt kialakult - tulajdonságokkal, de nem melegek, esélyt se kapnak, hogy ezt bizonyítsák. Hallottam már olyat, hogy emberek tréfálkoztak egy meleggel és szidalmazták őt, majd bocsánatot kértek, amikor megdöbbenve tapasztalták, hogy csak ők hitték azt, hogy az illető meleg, de valójában nem volt az.

Jó lett volna, ha a srác megkérdezte volna tőlük, hogy "Miért gondolod, hogy meleg vagyok?" Bár ebből kiindulva az is érdekes lehet, ha egy ténylegesen meleg srác, aki nem egyezik a sztereotípiákkal megkérdezné: "Miért gondolod, hogy nem vagyok meleg?"

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása