Jó vagy rossz dolog összeköltöznötök a házasság előtt?

2021. október 24. 07:30 - Life Advisor

osszekoltozes_pro_kontra.jpgAz elmúlt néhány évben sok pár töprengett azon, vajon bölcs dolog-e együtt lakniuk házasság előtt vagy sem. Generációkkal ezelőtt ezzel nem igazán kellett foglalkozni, ez ugyanis nagyon ritka dolognak számított. Manapság azonban egyre gyakoribb és elfogadottabb is. Viszont mielőtt összeköltöznétek egy-két dolgot érdemes megfontolnotok. Először is mindkettőtöknek meg kell vizsgálnia a szándékait. Más szóval azért akartok együtt lakni, hogy kiderítsétek kijöttök-e így is egymással? Vagy azért költöznétek össze, mert így mindketten elkerülhetitek vagy halogathatjátok a házasságot? Ha igen, miért csináljátok ezt? 

Ideális esetben hosszú és őszinte beszélgetést folytattok arról, hogy miért akartok együtt élni egymással anélkül, hogy házasok lennétek. Talán egyikőtök azt felételezi, hogy a másik férjhez akar menni, de nem így van. Vagy az egyikőtöknek van egy bizonyos határ arra vonatkozólag, hogy hány éves koráig akar megházasodni, míg a másik félnek nincs. Vagy így akarjátok bebizonyítani egymásnak, hogy a kapcsolatotok házasság nélkül is komoly?

Ez a beszélgetés kulcsfontosságú, mert ha nem vagytok szinkronban a szándékaitokkal, akkor ez problémákat okozhat kettőtök között. 

Nézzük meg a házasság előtti összeköltözés előnyeit és hátrányait.

Az előnyök

1. Pénzügyek megosztása

Ez lehet a házasság előtti összeköltözés egyik legnépszerűbb oka. Gondolj bele a legtöbb pár gyakorlatilag már így is együtt él egymással. Ruhákat és egyéb személyes tárgyakat tartanak egymásnál és az is előfordulhat, hogy többet vannak a párjuknál, mint a saját otthonukban. Tehát ebben az esetben ésszerű lenne két bérleti díj vagy két rezsi helyett csak egyet fizetni. 

Bár a pénzügyek megosztása az együttélés mellett szól, érdemes megnézned, hogy egyébként bölcsen bánsz-e a pénzzel. Csábító lehet ugyanis az összeköltözéssel megtakarított pénzt elszórni, ésszerű viszont az lenne, ha megtakarítást hoznál létre vagy a közös jövőtökbe fektetnéd a pénzed.

2. Kevésbé lesz jelen a stressz, amikor végre megházasodtok

Az együttélés stresszes lehet. Nem számít, hogy a saját szüleidről, testvéredről van szó, mindenki képes az idegeidre menni, ha a hét minden napján 0-24-ben együtt lesztek. Ezek tények.

De ha párkapcsolatról van szó, fontos tudnunk, hogy ebben az esetben sokkal rövidebb időnk volt megismerni valakinek a szokásait. Amikor randiztok, ismerkedtek nem látod - vagy figyelmen kívül hagyod - a párod néhány bosszantó szokását. Sőt, azt gondolod, hogy ezek a szokások inkább aranyosak, de ahogy telik az idő, rájössz, hogy valójában idegesít. 

Szóval képzeld el, hogyha nem éltetek volna együtt a házasságotok előtt, majd a házasság után kiderült volna, hogy téged tökre megőrjít a párod, mert sohasem mosogat el vagy mert mindig szanaszét hagyja a zoknijait stb. Ha már a házasság előtt is együtt éltek, akkor tágra nyílt szemekkel fogtok belemenni a házasságba és sokkal kevesebb meglepetés ér titeket. 

3. Közelebb kerülhettek egymáshoz és erősebb kötelék épülhet ki köztetek

Az intimitás nagyon fontos minden kapcsolatban, de különösen a házasságban. Amikor intimitásról beszélünk, nem csak a szexuális vagy érzelmi intimitásra gondolok. Valójában vannak más típusok is, amelyek ugyanolyan fontosak, mint például az intellektuális, a spirituális, a tapasztalati és az akarati intimitás. 

Beszéljünk az akarati intimitásról. Ez azokról a kötelezettségekről szól, amelyeket két ember vállal egymással kapcsolatban. Például, amikor úgy döntesz, hogy együtt vesztek egy házat, autót, kutyát, azaz kötelezettséget vállaltok egymás iránt, függetlenül attól, hogy házasok vagytok vagy sem. Az összeköltözés pedig ezt a fajta intimitást képviseli.

Amikor egy pár életében az összes intimitás szinkronban van, akkor a kapcsolatuk erős lesz. Tehát az együttélés segít "kipróbálni" és meglátni, hogy megtudod-e teremteni és fenntartani az intimitást, mielőtt összeházasodnátok. Ha igen, akkor ez megerősíti a kettőtök közötti köteléket és magabiztosabbak lettek a házasságban. 

A hátrányok

1. Más embereknek nem biztos, hogy tetszeni fog

Mindenkinek van véleménye mindenkiről. A legtöbb ember pedig szereti tudatni veled a sajátját, akár szeretnéd, akár nem. Az összeköltözésetekről biztos, hogy a családotoknak és a barátaitoknak is meglesz a véleménye.

Továbbá még manapság is jellemző, hogy a vallás szól bele az összeköltözésbe. Sokan ugyanis lenézik azokat az embereket, akik házasság előtt együtt élnek. Tehát ha az egyikőtök vagy mindketten olyan családban nőttetek fel, amely szorosan követi a vallás tanításait, akadhatnak nehézségek, pláne ha úgy döntesz, hogy ezeknek a tanításoknak ellentmondassz. 

Szélsőséges körülmények között pedig akár a családoddal és a barátaiddal is megszakadhat a kapcsolatod az összeköltözés miatt, így komolyan meg kell fontolnod, mielőtt megteszed.

2. A támogatás hiánya meggyengítheti a kapcsolatod

A pároddal való együttélés nagy döntés, akár megházasodtok, akár nem. Persze jó dolog, hogy végre nem leszel egyedül, de ezzel együtt sok kihívás is jár. 

Ha pedig a környezeted nem támogat, akkor valószínűleg ez a kapcsolatodra is hatással lesz. Lehet kimondva vagy kimondatlanul és lehet, hogy konkrétan kettőtökhöz semmi köze, de a külső erők minden esetben okozhatnak konfliktusokat. 

Tehát a környezeted támogatása nélkül kockára teheted a kapcsolatod, mert olyan új nehézségek üthetik fel a fejüket, amelyekkel te és a párod eddig még nem szembesült.

3. Pénz spórolsz, de gyengül a kettőtök közötti kötelék

Ha egyedül élsz teljes mértékben kézben tudod tartani a pénzügyeidet. Senki nem mondja meg, hogy mire költheted és mire nem a pénzed. De amikor összeköltözöl valakivel, ez változhat.

Persze lehet, hogy még mindig külön bankszámlátok van, de megosztjátok a költségeket. Az olyan döntésekkel, mint például a bérleti díj vagy a hitel fizetésének módja vagy az, hogy ki fizeti az élelmiszereket és a rezsit, meg kell birkózni és nagyon eltérő véleményetek lehet arról, hogy mindezt hogyan kellene megtennetek.

Aztán ott van még az egyéni hozzáállás. Lehet, hogy egyikőtök költekező a másik pedig inkább spórolós. A spórolós ideges lesz, ha a költekező fél elveri a pénzt, hiszen meggyőződése, hogy ez felelőtlen magatartás. Az ilyen jellegű különbségek a pénzügyekben sok problémát okozhatnak a párok között.

Segít-e a házasság előtti együttélés a későbbiekben?

Bár a legtöbb ember határozott választ vár, vegyes kutatások zajlanak a témában. Az 1960-as, 70-es és 80-as évekből származó régebbi tanulmányok alapján, azok a párok, akik házasság előtt együtt éltek, nagyobb valószínűséggel váltak el. Az együttélés viszont társadalmilag nem volt annyira elfogadott, mint manapság. 

Más tanulmányok szerint az együtt élők válási aránya nem feltétlenül kapcsolódik, ahhoz, hogy a párok együtt éltek-e házasság előtt vagy sem. A váláshoz ugyanis számos más tényező is hozzájárulhat.

Most már láthatjuk, hogy nincs egyértelmű válasz a fenti kérdésre. Valójában az emberektől, mint egyének és a párokról, mint társak függ minden. 

Végezetül úgyis ketten döntitek el, hogy összeköltöztök-e vagy sem. Tehát bárhogy is döntesz, győződj meg arról, hogy te és a párod beszéltek erről és mindketten tisztában vagytok az előnyökkel és a hátrányokkal. Ezután pedig tegyél meg minden tőled telhetőt és bízz benne, hogy minden úgy fog sikerülni, ahogy annak lennie kell.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása