A 8 legjobb tanács karrierváltóknak

2021. október 11. 11:39 - Life Advisor

karrier_valtas_1.jpgLátszólag soha véget nem érő időszak, amikor egy életre szóló hivatásunk van. Manapság viszont minden óráról órára változik, amely minden iparágat és az egész gazdaságot folyamatosan változásra kényszeríti. A karrierváltás is sokkal könnyebb, hiszen szinte minden sarkon új lehetőségek nyílnak számunkra. Ezzel az új életmóddal viszont mindenkinek fel kellene vennie a ritmust. Először is meg kell tanulnunk alkalmazkodni, ugyanakkor az emberek érdekei és kiszélesednek és szükségét érezzük a változásnak és a kihívásoknak. 

Nem meglepő, hogy mindenki legalább életében egyszer úgy érzi, hogy változtatnia kell a karrierjén. A sikeres karriert kiépített emberekben is ott motoszkál a gondolat, hogy valami mást, valami újat sajátítsanak el.

Ugyanakkor a fiatal felnőttek, akik most lépnek be a szakmai életbe, több lehetőség és több karrier opció üti fel a fejét. Emiatt a legtöbb fiatal nem korlátozódik egyetlen döntésre, amely az egész életüket megalapozhatja. Amikor viszont a változás szükségességének érzése felmerül valakiben, aki már sikeres karriert tud maga mögött, a döntés, hogy váltson, ijesztő lehet.

Mivel a világ gyorsan változik, olyan új és jobb lehetőségek mutatkoznak meg, amelyekről az emberek nehezen tudnak lemondani. De mi késztet valakit a karrierjének megváltoztatására?

Az első számú tényező a megváltozott fizetési elvárások

Felmérések szerint az emberek 39%-a gondolkodik karrierváltáson a fizetés miatt. Egy átlagos fizetésemelés a legtöbb munkahely esetében nem minden esetben biztosít jobb megélhetést, ezért sokan teljes szakmaváltáson is gondolkodhatnak. 

Ezenkívül a munka rugalmassága is akadály lehet, amely a pályaválasztás döntését is befolyásolhatja. Napjainkban nagyon fontos megtalálni az optimális munka- és magánélet- egyensúlyt, és az emberek a magas fizetésekkel szemben az egészséges életmódot részesítik előnyben. 

A második leggyakoribb ok, a szakmai elégedettlenség

Ahogy a Z generációs fiatalok belépnek a piacra, az elégedettséggel és jó közérzettel kapcsolatos elvárások rendkívül megnőnek. Sokan felismerik, hogy tapasztalataik és tudások egy magasabb pozíciót is megérdemelne, amikor viszont a "létrára mászás" nem megoldás a jelenlegi cégüknél, máshol jelentkeznek jobb pozícióra. 

Ezen túlmenően a kigégés vagy a jelenlegi szakmájukban ragadtság érzése és az, hogy a jelenlegi helyükön nincs fejlődési opció, szintén befolyásolja a döntést. 

Azok az emberek, akik elégedetlennek érzik magukat a vezetés vagy a munkahelyi környezet miatt, más lehetőségeket keresnek, hogy az elvárásaik kielégüljenek. Az emberek kezdik előtérbe helyezni, hogy olyan cégeknél dolgozzanak, amelyek akár adományok, akár társadalmi programok, akár bármilyen más támogatást nyújtó mozgalmak révén jobbá akarják tenni a világot.

Ha valaki úgy dönt, hogy a szakmájának megváltoztatására van szükség, nagyon fontos, hogy racionálisan gondolkodjon, ahelyett, hogy össze-vissza vágna bele a változásba. A szorgalmas és mélyreható kutatás az első dolog, amit az embereknek meg kell tenniük. Az önértékelésre való összpontosítás kulcsfontosságú ahhoz, hogy megtudjuk az erősségeinket, gyengeségeinket, meghatározzuk és kiemeljük a tapasztalatainkat és, hogy felismerjük, hogyan segíthetnek minket ezek a fejlődésben. 

Kutatnunk kell kicsit a lehetőségeket, a munkaerőpiacot, a gazdaságot és minden más tényezőt is, amelyek befolyásolhatnak téged ebben a változásban. Az ilyen drasztikus változások mellett a türelem az első számú kulcs, amelyet nem szabad szem elől téveszteni. Az emberek egyik napról a másikra abbahagyják a munkájukat az érzelmeik kitörése miatt, majd elvesznek és pánikba esnek. 

Ehelyett a helyes lépés az lenne, ha egy lépést tennénk hátra, felmérnénk a helyzetünket, felismernénk a problémát és megvizsgálnánk a lehetőségeinket. Ez a zökkenőmentes karrierváltás kulcsa. 

karrier_valtas_2.jpg

Íme néhány tipp, amelyek segíthetnek ezen a folyamaton és akár fel is gyorsíthatják a dolgokat

1. Készíts listát

Bár ez feleslegesnek tűnhet, mégis jó összeírni, hogy mik a pro és kontra érvek a jelenlegi munkahelyünkkel kapcsolatosan. Ez valójában a 0. lépés, amikor csak azt akarod kitalálni, hogy valóban váltásra van-e szükséged. Segít, hogy tisztán lásd a probléma nagyságát és talán ami még fontosabb, hogy meghatározod a pozícióval kapcsolatos problémát. 

Ezt követően készíthetsz egy második listát, amely minden szenvedélyed tartalmazza. Ez ismét szükségtelen lépésnek tűnhet, de sokat segít. Lehet, hogy régebben valami, amiért rajongsz nem volt megfelelő karrier opció számodra, de most megvannak a lehetőségeid, amelyek kiegészíthetik a legnagyobb vágyaidat.

Ezenkívül sajnos alulértékelt lett, hogy az emberek valóban élvezzék, amit csinálnak. Azonban, ha olyan drasztikus változáson gondolkodsz, mint egy karrierváltás, akkor bölcs dolog valami olyasmi irányába váltani, ami még boldoggá is tesz a mindennapi életben. 

Szánj egy kis időt, akár napokat vagy heteket, hogy ezt a két listát megírd. Talán a teljes karrierváltás nem  is az, amire szükséged van, talán csak a pozíciódat kellene cserélni a munkahelyeden. 

Ha megtartod a szakmád, de különböző cégekhez jelentkezel, szintén jó megoldás lehet egyesek számára.

2. Brainstorming

A karrierváltás kezdetén teljesen rendben van nagyot álmodni és talán kicsit irracionálisnak is lenni. Szóval gondolkozz el azon, hogy mi lenne álmaid karrierje. Elsőre valószínűtlennek tűnhet, de érdemes megfontolni ezeket a vad álmokat és még az is lehet, hogy ezek az álmok néhány további segítséget is nyújtanak neked. Mi az álmaid pozíciója, munkakörnyezeted, fizetésed stb? Írd le ezeket!

3. Pénzügyi tervezés

A karrierváltás tervezésének legnagyobb és talán legnehezebb része a vele járó bonyolult számítások. Ezek többnyire pénzügyi jellegűek és a munkaidőt is figyelembe veszik. Ha ezeket nézzük, fontos, hogy alaposak és racionálisak maradjunk. 

Például, ha az az álmod, hogy visszatérj a suliba, de nincs anyagi háttered ehhez, hogy ez megvalósuljon. Vagy szükséged van egy olyan fix fizetésre, amelyet az álomkarriered sajnos nem tud megadni. 

A következetes jövedelem kizárhatja a szabadúszást és más részmunkaidős munkát is. Tölts el egy napot ezzel, ülj le és kezdd el komolyan számolni a bevételeid, kiadásaid és a szükséged fizetésed, hogy lépést tarthass a kiadásokkal. 

4. Kutatás

Mostanra valószínűleg megvan az álomkarriered és a racionális célod is. Lehet, hogy van néhány konkrét lehetőség, amelyeket fel szeretnél fedezni, vagy akár olyan cégek, amelyeket jobban szeretnél megismerni. Itt van tehát a legjobb alkalom a kutatás megkezdésére. Az interneten túl viszont érdemes felkutatni azokat az embereket, akiket ismersz és hajlandók segíteni. 

Továbbá nézd meg, hogy az a pozíció, ami felé most tartanál fog-e növekedni a jövőben. Olyan irányt válassz, amely minden igényednek a legjobban megfelel. Mindig szükség lesz valamilyen kompromisszumra, de általában van egy lehetőség, ami tökéletesnek tűnik. 

karrier_valtas_3.jpg

5. Értékeld a készségeid

Valószínűleg van már jó pár elsajátított készséged, tapasztalatod, diplomád, bizonyítványok stb. Lehet, hogy ezek nagy része a jelenlegi szakmádban hasznosak, valószínű, hogy néhányuk hasznosak lehetnek a következő karrierednél is. 

Sok olyan készség létezik, amelyek sokoldalúak és más pozícióban is felhasználható. Próbálj megtalálni egy közös pontot a jelenlegi és a következő pozíció között. 

Bizonyos esetekben ez a közös pont hihetetlenül karcsú. Ekkor az emberek fontolóra vehetik új készségek elsajátítását, ha mondjuk képzésekre mennek. És bár kerülnöd kell az anyagi küzdelmeket, egyesek számára az új készségek megtanulására szánt idő nem okoz problémát. Ha pedig tanulás közben dolgoznod kell, elképesztő online tanfolyamok, éjszakai iskolák vagy részidős képzések állnak rendelkezésedre, amelyeket érdemes megfontolni. 

6. Készíts listát a munkahelyi elvárásaidról

Ezt mindkét irányba figyelembe kell venned. Egyrészt követelményeket támasztasz a fizetéssel, a munkaidővel, juttatásokkal, szakmai fejlődéssel kapcsolatban. 

Másrészt a jövőbeli munkáltatódnak is vannak elvárásai. Iskolai végzettség, ajánlások, tapasztalat és a fent említett tényezők. Fontold meg mindkettő és legyél kész felajánlani valamit, ami mindkét fél számára előnyös lehet.

7. Frissítsd az önéletrajzod

Minden szakma, sőt munkalehetőség új önéletrajzot igényel. Továbbá valószínű, hogy a jelenlegi pozíciódban rengeteg olyan tapasztalatot, készséget és ajánlást gyűjtöttél össze, amelyek még nem szerepelnek a CV-ben. 

Karrierváltáskor kulcsfontosságú, hogy időt szakíts az önéletrajzod frissítésére. Összpontosíts azokra a dolgokra, amelyeket nyújtani tudsz az új pozícióhoz, de ne felejtsd el kiemelni szakmai életed legjobb részeit. Időnként nehéz lehet az önéletrajz frissítése, de még akkor is, ha jelenleg nincs sok kínálnivalód ehhez a pozícióhoz, maradj pozitív, magabiztos és ne légy túl alázatos.

8. Indítsd be az álláskeresést

A fenti 7 pont után ideje belevágni a tényleges munkakeresésbe. Nemcsak online, de offline módon is, a barátok, ismerősök révén is kereshetsz új lehetőségeket. Csak idő kérdése, hogy valami olyan üsse fel a fejét, ami vonzó lesz számodra.

Bár mindez elsőre ijesztőnek tűnhet, különösen a tervezés első fázisaiban, a darabok egy kis türelemmel, racionalitással össze fognak állni. Elengedhetetlen viszont, hogy kivárd a lehető legjobb lehetőséget és addig próbálj produktív maradni a jelenlegi pozíciódban. A folyamat eltarthat egy ideig, de mivel a világ percenként változik, a változások a te javadra válnak! 

 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása