11 tipp, hogy ne ítélj a kinézet alapján (sem)

2021. október 06. 07:30 - Life Advisor

itelet_kinezet_szerint.jpgA kinézetünk csak a fele (vagy még kevesebb) a történetünknek. Bár fontos bizonyos formális alkalmak esetén, a kinézet alapján még mindig nem tudjuk teljesen megmondani, hogy milyen is az illető valójában. A kinézetünk egy felszíni útmutató, amely gyakran nem teljesen valós. Gondolj csak bele, hányszor változott meg az első benyomásod, miután megismertél valakit? A látszaton túli dolgokat meglelni viszont nem könnyű. A szemünk nem tudja látni azt, ami nincs. Ebben a posztban 11 olyan tippet mutatunk be, amellyel megtanulhatod, hogyan kell az embereket - és talán még önmagadat is - a külsőn kívül meglátni.

1. Ne higgy el mindent, amit olvasol

Gyakran nem vesszük észre, hogy a reklámok mennyit változtatnak bizonyos témákról alkotott gondolkodásmódunkon. Az, ahogyan a vállalatok megjelenítik azt, ami vonzó, olyan társadalmi színvonalat határoz meg, amelyet az embereknek el kell érniük. 

Az cégek szándékosan és finoman közlik az emberekkel, hogyha nem a legújabb bőrápoló krémet használják, akkor nem vonzók. Ez persze nem így van, ugyanis a szépségünk mutatója nem igazán lehet egy reklám vagy promóciós anyag.

Ha bedőlsz ezeknek a reklámoknak és hagyod, hogy mások határozzák meg a szépséget helyetted, akkor segítesz egy bizonyos típusú megjelenés elterjedésével kapcsolatosan. Bárki vásárolhat egy bizonyos terméket és megváltoztathatja vele a megjelenését. De ez soha nem fogja megváltoztatni valakinek a személyiségét, ami mint tudjuk, valójában egyedivé tesz téged.

2. Légy nyitott

Mindannyiunknak vannak hiedelmei arról, hogy egy szép ember hogyan néz ki, de elgondolkodtál már azon, hogy miért tartod olyan vonzónak ezeket a tulajdonságokat?

A szépségszabványok teljesen szubjektívek. A kultúrától és az emberek nevelésétől függően változnak. Amit mi Magyarországon megbotránkoztatónak találunk, lehet, hogy teljesen természetes egy idegen országban. 

A nyitottság lehetővé teszi, hogy a szépséget minden formában, méretben, magasságban és bőrszínben meglásd. A valóságban nincs "csúnya" ember, csak az van, ami esetleg nem a te típusod.

3. Tartsd meg magadnak az ítéleteidet

Természetes tendencia, hogy az embereket kinézetük alapján ítéljük meg. Végülis ez az, amit először látunk.

Ne feledd el viszont, hogy a megjelenés nem minden. Próbáld meg visszafogni magad mielőtt valakiről csak a kinézete alapján mondanál ítéletet. Minél jobban megismered az illetőt, annál inkább rájössz majd, hogy a kezdeti ítéleted hibás volt és az illető sokkal érdekesebb, mint azt gondoltad.

4. Fogadd el, hogy a változás állandó

Az élet ténye, hogy végül ráncaink lesznek. Függetlenül attól, hogy valaki mennyi botoxot vagy csuda krémet használ, az öregedés jeleit nehéz lesz elrejteni. 

Valakinek a megjelenése ideiglenes. Bár továbbra is láthatod őket a kedvenc ingükben, de nem a megjelenés lesz a fontos, hanem azok az emlékek, ahogy érezted magad velük.

5. Ismerj meg másokat

A szépség és a szörnyeteg meséjét, okkal nevezik olyan réginek, mint az idő. 

Időnként az emberek szembesülnek azzal, hogy az első benyomásaik tévesek voltak. Ha valakit rongyos ruhákkal és kócos megjelenéssel látunk, könnyen lustának és szervezetlennek tituláljuk. 

De ismerd meg őket jobban és lehet kiderül, hogy az illető mindenét elvesztette egy tűzben és kétségbeesetten segítségre szorul. Nem mindenki olyan rossz, mint azt az első találkozáskor gondolod. Lehet, hogy egy kedves és nagylelkű lélek rejtőzik a szerény tekintetek mögött. 

Fontos, hogy minden erőfeszítésünket beleadjuk abba, hogy megismerjük őket, mielőtt ítélkezünk felettük.

6. Állj le az összehasonlításokkal

Senki nem szabhatja meg a legszebb emberek mércéjét, mert ez szubjektív dolog. Különböző emberek különbözően határozzák meg a szépséget.

Az élet nem olyan, mint egy szépségverseny, ahol a versenyzők próbálják lenyűgözni a zsűrit, hogy az övüké legyen a korona.

Mindenkiben van valami, ami jó és van, ami nem. Rajtad múlik, hogy ezt hogyan szeretnéd látni. Nincs tökéletesen megalkotott ember, mert mindig lesz olyan fizikai tulajdonsága, ami hiányzik belőle, de egy másik emberben megvan. 

El kell fogadnod ezeket a kompromisszumokat, ha kapcsolatba szeretnél lépni az illetővel. Ha továbbra is a "tökéletesre" vársz, akkor az bizony soha nem fog megérkezni. Azért, mert nem létezik. Az egyetlen dolog, amit figyelembe kell venned, hogy az adott személlyel hogyan érzed magad. 

7. Értékeld a prioritásaid

A probléma megértése az első lépés a megoldás felé. 

Ha rájöttél, hogy valójában túl sekélyes vagy az emberek kinézetét illetően, akkor már nagyobb lépést tettél, mint mások. 

Bizonyos önismeretre és önvizsgálatra van szükség ahhoz, hogy megtudd, mit is keresel pontosan egy partnerben. Talán fontos számodra, hogy hogy néz ki, azonban csak óvatosan tedd ezt az első számú prioritási helyre. 

Az emberek öregszenek és ráncosodnak. A személyiségjegyek viszont tartósabbak, mint valakinek a megjelenése. Tehát próbáld megérteni, ha valaki jámborabb, halkabban beszél, extrovertált vagy introvertált. Valószínűleg nem fogsz annyira törődni azzal, hogy az illető nem túl magas, mert jobban fogod értékelni, hogy kedvesen bánik a szüleiddel és a barátaiddal. Ez például egy olyan értelmesebb tulajdonság az emberben, mintha azt néznénk, hogy mennyire divatos az illető frizurája.

8. Keresd meg a nagyobb képet

Egy személy sokkal több, mint aminek látszik. Míg az embereket egyszerűen a kezdeti beszélgetésük alapján lehet kategorizálni, a megértésükhöz, általában ennél több kell. 

Nem tudhatod soha, hogy az illető mit élt át a múltban és mik a törekvései a jövőben, ha csak a külsőségekre koncentrálsz. 

9. Mindig légy tisztelettel mások iránt

A nehézségeid és a küzdelmeid nem egyedülállók. 

Bár az emberek különböző helyzeteket és tapasztalatokon mennek keresztül, szorongásuk, szomorúságuk, örömük és boldogságok olyan érzelmek, amelyeket mindannyian átélhetünk. 

Amikor találkozol valakivel, nehéz lehet megmondani, hogyan éli az életét. Nem tudod, hogy milyen a családi kapcsolatuk és azt sem tudhatod, ha esetleg még mindig lábadoznak egy pusztító szívfájdalom miatt. Ezért fontos, hogy alapvetően kedvességet és tiszteletet adjunk másoknak. Ez nem kerül semmibe. 

De ha kinyújtod a kezed, hogy segíts valaki másnak, függetlenül attól, hogy néz ki, az a világot jelentheti számára.

10. Adj valódi bókokat

Ha találkozol valakivel, akinek pattanás van az arcán, nem kell neki megemlítened. Nagy az esélye, hogy tisztában van vele. Ezzel csak az önbecsülésének árthatsz. 

Másrészt, ha azt mondod nekik, hogy szereted, hogy milyen kedvesek, akkor az egész napjukat jobbá teheted.

A valódi és erőteljes bókok nem csak valakinek a megjelenésén alapulnak, hanem valakinek a karakterén is. Ha megpróbálsz jobban megismerni valakit, bepillantást nyersz az erényeibe. A személyes tulajdonságokkal kapcsolatos dicséret pedig jelentősebb lehet, mint a ruhájukra adott pozitív megerősítés.

11. Mutasd ki a szereteted

A szeretet értékéről évszázadok óta prédikálnak lelkipásztorok és guruk egyaránt. A szeretet azonban nem csak a romantikával kapcsolatos.

Egyszerűen kimutathatsz valakinek empátiát, együttérzést, függetlenül attól, hogy az illető hogy néz ki. Lehet, hogy átadod valakinek a helyed a buszon. Lehet, hogy jobban megismered az újdonsült kollégád. Ha szeretetet mutatsz más emberek iránt, nagyobb valószínűséggel fogják viszonozni. 

Nem könnyű ugyan szeretet mutatni egy idegennek, de mindig nagyra fogják értékelik. 

Azért is fejlődünk, hogy kapcsolatokat építsünk ki az emberekkel mindezt nem csak a megjelenésükre alapozva. Ez messze túlmutat a bőrszínen és a súlyon. Mindannyian vágyakozunk tartozni valahova. A felszín alatt egy közös emberiség található. Nem kell más, mint hajlandónak lenni megtartani magunknak az ítéleteinket. Nehéz lesz nem kedvelned valakit, ha ismered a történetét és magát az embert, aki a történet mögött él. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

süti beállítások módosítása