65 dolog, amit ideje lenne kidobnod otthonról

2021. szeptember 26. 07:30 - Life Advisor

takaritas_00.jpgAnnak ellenére, hogy jól szervezett ember vagy a rendetlenség rendkívül hamar átveszi az irányítást az otthonod felett. Ha óriási halomban állnak a régi magazinok, a hibás elektronikai eszközök, a nemkívánatos ruhák, az nemcsak stresszt okoz, hanem elfoglalja azt a helyet, amelyre valójában szükséged van a fontosabb dolgok számára. Ha végre készen állsz arra, hogy elkezdd kitakarítani az otthonod, akkor készséggel segíteni fogunk neked ebben. Ha csak néhány órát szánsz arra, hogy a már nem szükséges tárgyakat a kukához kísérd, megnyugvást és megkönnyebbülést érezhetsz, amelyre mindig is vágytál. Ebben a posztban 65 olyan kicsi és nagy dolgot mutatunk be, amelyektől ideje megszabadulnod, Ígérjük, hogy jól fogod érezni magad, ha egyszer és mindenkorra megszabadulsz ettől a szeméttől.

1. Régi zsinórok

Sajnálom, hogy ki kell mondanom, de valószínűleg soha többé nem fogod használni a régi zsinórokat, amelyek például a pár évvel ezelőtt vásárolt telefonod töltőjeként szolgáltak. A technológia olyan gyorsan változik manapság, hogy nyugodtan megszabadulhatsz például a iPhone 2 töltődtől. 

2. Lejárt kuponok

Bár egyre inkább applikáción keresztül kapunk manapság kuponokat, ez még új trendnek számít, így biztos, hogy találsz olyan papíralapú kupont, amire már nincs szükséged, sőt valószínűleg a 99%-uk már le is járt, hiszen elfeledkeztél róluk. Irány a kuka!

3. Régi naptárak

Amikor új évet kezdünk, nyugodtan kijelenthetjük, hogy nem lesz szükségünk az előző évi naptárra. Ha még mindig megvan a tavalyi, akkor ideje megszabadulni tőle.

4. Hazavihető éttermi menük

Szinten miden étterem rendelkezik weboldallal, online menüvel, így nincs szükség a papír alapú étlapra. Dobd ki őket egész nyugodtan.

5. Régi szemüveg

Az olvasó szemüvegeket ne adományozd és ne is ajándékozd tovább, hiszen egy jó szemüveghez szemész és optikus szükséges. Napszemüveg esetén viszont, ha csak az a baj, hogy "nem tetszik és már úgyse hordom", azt nyugodtan elajándékozhatod. A többivel pedig irány a szemetes.

6. Termék kézikönyvek

Miután összeraktad a bútorokat, nincs szükség a kézikönyvre. Soha többé nem fogod használni őket, így akár a szemétbe is dobhatnád őket, ahelyett, hogy a helyet foglalnák, tök feleslegesen.

7. Tavalyi naptej

A régi fényvédő krémek idővel elvesztik azt a képességüket, hogy megvédjenek minket a káros UV-től, ezért az egy évnél régebbi naptejtől, napolajtól érdemes megszabadulni. 

8. Régi blokkok

Hacsak nem garancia miatt őrizgeted a vásárlás során kapott blokkokat, akkor érdemes kidobni őket és nem a szekrényben rakosgatni jobbról-ballra. 

9. Kartondobozok

Ha végeztél a költözéssel, ideje megszabadulni a kartondobozoktól. Hosszútávú tárolásra, használj inkább erre a célra kialakítható tárolódobozt. Stílusosabb és kevesebb helyet foglal.

10. Társasjátékok, amelyekkel nem játszol

Nem éppen mulatságos olyan társasjátékkal játszani, amelyekből hiányoznak a darabok vagy ha egyáltalán nem játszol már velük. Kidobás helyett, ha még jó állapotban vannak, akár jótékony célra is adományozhatod őket.

11. Páratlan zoknik

Mindenkinek van egy zoknis fiókja, legalább egy maréknyi egyetlen darab zoknival, amely valahol, valamikor elvesztette a párját. Lehet, hogy a mosodai manók vitték el, bármi is legyen az ok, nincs értelme egyetlen zoknit tartogatni.

12. Hajgumik

A hajad bizonyára jobbat érdemel, mint valami, ami már évek óta akár a szekrény alján porosodik. 

13. Műanyag evőeszközök

Függetlenül attól, hogy villát, kést raktál el az elviteles ételed elfogyasztásakor vagy esetleg valami buli maradványai még ezek, ideje megszabadulnod tőlük. 

14. Megbontott italok

Az alkohol sem tart örökké. A szeszes italok eltarthatósága körülbelül két év. A bontatlan palack bor persze más történet. A vörösborokat az üveg kinyitása után két héten belül meg kell inni, a fehérbort három napon belül. Így ha ennél régebbi bontott alkoholos üveget találsz otthon, itt az ideje, megválni tőlük.

15. Régi fűszerek

Sokszor előfordul, hogy csak egyetlen főzés alkalmára szereztünk be egy bizonyos fűszert. Érdemes átnézni a fűszereink szavatossági idejét és a régiektől megszabadulni (igen, akkor is, ha szárított fűszerről van/volt szó).

16. Baba holmik

Igen, szomorú lehet megválni a baba cuccoktól, de ha a ruhák jó állapotban vannak, segíthetsz egy rászoruló családon. 

17. DVD-k

Ez talán kicsit fáj. Az emberek szeretik gondozni a filmgyűjteményüket és nem is kell mindegyiktől megszabadulni, de könnyedén felszabadíthatsz egy kis helyet, ha a streamelhető filmektől megszabadulsz.

18. Életlen kések

Egy életlen kés többet árt, mint használ. Nincs értelme tartogatni őket, így szemétre velük.

19. Régi edzőfelszerelés

A tökéletes ruházattól vagy kiegészítőktől persze nem kell megválnod, de az atlétikai felszerelés például gyorsabban elhasználódik. Sport melltartót heti több edzés mellett 3-6 havonta cserélni kell, a futócipők körülbelül 8 hónapig jók, az olyan dolgok viszont, mint a jógaszőnyeg vagy a vizes palack, akár egy évig is használható.

takaritas_03.jpg

20. Régi könyvek

A könyvcsere megtartásával továbbadhatod a barátaidnak a kedvenc könyveid, de akár egy közeli könyvtárba is leadhatod azokat a könyveket, amelyek csak porfogóként funkcionáltak eddig. 

21. Régi lexikonok, szótárak, kalendáriumok

Az elavult információk már nem bővítik a látóköröd, ezért hacsak nem történelmi referenciaként használnád őket, akkor szabadulj meg tőlük. 

22. Régi gyógyszerek

Fontos, hogy az erre kijelölt helyre juttasd vissza a régi vagy lejárt gyógyszereket, ne egyszerűen csak a kukába hajítsd. 

23. Nem használt kézműves kellékek

Hallottad, hogy a kötés kiválóan oldja a stresszt, ezért belevetetted magad, de hónapok óta nem nyúltál hozzá? Vagy kötsz vagy nem. Ha a "nem" felé tendálsz, akkor adományozd oda ezeket a felesleges készleteket egy helyi nyugdíjas közösségnek.

24. Régi tasakos öntetek, szószok

A kedvenc éttermedből vagy gyorséttermekből elhozott ketchup, mustár, majonéz és társai - főleg ha már lejártak - a szemétbe valók, ha az étkezés során nem fogyott el.

25. CD gyűjtemények

Amit már egyáltalán nem hallgatsz, mehet a szemétbe, amelyeket még szeretsz, azoknál pedig szánj egy kis időt arra, hogy feltöltsd őket a számítógépedre.

26. Régi törölközők

Használhatod őket ugyan törlőrongyként, de akár a közeli állatmenhelynek is adományozhatod őket, akiknek mindig szükségük van rá.

27. Kopott ágyneműk

Annyiszor mostad már őket, hogy gyakorlatilag áttetszők lettek. A törülközőkhöz hasonlóan az állatmenhelyek ezeket is bizonyára szívesen fogadják.

28. Műanyag szatyrok

Mindenkinek van otthon egy szatyrokkal teli szatyra. De minek? Szabadulj meg tőlük és szabadíts fel egy csomó helyet.

29. Újra felhasználható táskák

Ha gyakran jársz környezetbarát boltokba, piactérre, de mindig elfelejtesz táskát vinni magaddal, akkor valószínűleg már szép kis gyűjteményed lett újra felhasználható bevásárló táskákból. Ezek viszont csak akkor környezetbarátok, ha többször használod őket. A felesleges darabokat adományozd jótékonysági szervezetnek vagy add oda a barátaidnak. 

30. Promóciós pólók

Valószínűleg nem fogod már viselni azt a pólót, amelyet egy jótékonysági adomány miatt ingyen kaptál, így vagy tovább adományozod őket vagy takarításra használod.

31. Videókazetták

Teljesen elavult technika manapság a videókazetta. A legtöbb hulladéktelep ezeket szintén átveszi tőled. Ki velük!

32. Felesleges gombok

Sokunknak vannak otthon rengeteg gombja, amelyet a gyerekek örömmel haszonsítanának valamilyen kézműves munkához, de biztos, hogy a varrónő ismerősöd is örülne nekik, te pedig felszabadíthatsz egy csomó helyet.

33. Vázák

Általában a mosogató alján vagy a szekrény tetején foglalják feleslegesen a helyeket. A kedvenceidet tartsd meg a többit pedig ajánld fel jótékony célra.

34. Fedél nélküli műanyag dobozok

Sok értelmük fedő nélkül már nincs valljuk csak be, így akár ki is dobhatjuk őket.

35. Divatos hidratáló krémek

Ez különleges azoknak, akik a bőrápolásba fektettek, aztán túlságosan félnek túl gyakran használni vagy egyáltalán nem használni ezen kozmetikumokat. Egy idő után viszont joggal feltételezhetjük, hogy ezek a kis üvegcsék tele vannak baktériumokkal.

36. Régi sminkek

A régi sminkek használata csúnya fertőzéshez vezethet, ezért a három hónapnál régebbi sminkektől érdemes megválni.

37. Elemek, akkumulátorok

Idegesítő érzés, amikor kell egy új elem a távirányítóba, de a szekrény mélyén lapuló elemek egyike sem működik. Azért, hogy ne kelljen ezt az élmény újra átélned, inkább add le őket az erre kijelölt helyen.

38. Drót ruhaakasztók

Néhányat megtarthatunk mert praktikusak háztartási használatra, de kinyújthatják a ruhákat, így nem ideális pulóverhez vagy ingekhez. Hasznosítsd inkább újra őket!

39. Műanyag ruhaakasztók

Bár ezek jobbak, mint a drót ruhaakasztók, szintén nyújthatják a ruhákat. Ráadásul, ha kezdenek törni vagy már sérültek, akkor teljesen hasztalanok.

takaritas_01.jpg

40. Sérült edények

Lehet, hogy csak egy kicsit pattant le a tányérból vagy pohárból egy darab, de ezek baktériumok szaporodásához vezethetnek ráadásul nem túl biztonságosak így használni őket. 

41. Régi körömlakk

Egy-egy szín elegendő kell, hogy legyen. Valószínűleg az összeset úgyse fogod használni és szinte lehetetlen megkülönböztetni a balett rózsaszínt a suttogó rózsaszín közül. 

42. Elfelejtett szószok

Hacsak nem tervezel hot-dog evési versenyt, akkor nincs okod arra, hogy 10 különböző üveg mustárt tarts a hűtőben. Nagy valószínűséggel már úgyis beszáradtak vagy megromlottak.

43. Bizsuk

Nem az értékes drágakövekről és a nemesfémekből készült ékszerekről van szó, hanem azokról az olcsó darabokról, amelyek általában műanyagból készülnek. Lehet, hogy jópofa ajándék volt, de ha nem viseled őket rendszeresen, akkor adományozd tovább őket.

44. Irodaszerek

Még ha otthon is dolgozol, soha nem fogsz mindent Post-it re irkálni. Ezeket a felesleges dolgokat, pláne ha halomban állnak, szintén adományozhatod valakinek.

45. Azonosíthatatlan maradékok

Ha egy pillantással nem tudod, hogy mi van a mélyhűtőben eldugott zacskóban, akkor irány a kuka. Végülis egy fagyasztott, felismerhetetlen valami messze nem étvágygerjesztő, ugye?

46. Fürdőszivacs

Ezeknek általában három hetes élettartalmuk van, mielőtt teljesen elkoszolódnak.

47. Nagy vagy kicsi ruhák

Ne hagyd, hogy az egyetemi korszak ruhái helyet foglaljanak a szekrényedben. Szelektálj és a már nem hordott, de jó szívvel odaadható ruhákat adományozd el.

48. Magazinok

Ne gyűjtögesd őket, hacsak nem valami elképesztő cikket vagy praktikát tartalmaznak, amelyeket később is használnál. Különben csak a helyet foglalják. 

49. Régi tollak

Vedd ki őket az asztalon található bögréből és teszteld őket. Ha nem működik, szemétbe velük.

50. Maradék festék

Kötelességtudatból a garázsban tartottad őket, miután kifestetted a nappalit. De még ha nem is száradt ki teljesen, akkor valószínűleg már nem illik a helyiséghez, mivel a falfesték idővel világosodhat vagy sötétedhet. Így ezektől is megszabadulhatsz.

51. Fájdalmat okozó cipők

Lehet, hogy aranyosak, jól néznek ki, de ha minden alkalommal feltörik a sarkad, akkor nem neked valók. Ha még elfogadható állapotban vannak, adomány, ha már nem akkor szemét lesz belőlük.

52. Újszerű készülékek

Függetlenül attól, hogy Star Wars kenyérpirító vagy egy közönséges gofrisütő, ha csak egyszer használtad és azóta sem, akkor ajándékozd oda valakinek és dobd fel vele valaki más napját.

53. Régi melltartók

A legtöbben nemcsak, hogy nem mossák őket helyesen, de sokkal rosszabb, hogy jobban ragaszkodnak hozzájuk, mint kellene. 

54. Különleges sütőformák

Persze mindenki szereti a virág alakú tortát, amelyet évente egyszer készítesz, de az év többi részében, csak a helyet foglalja, nem?

55. Elfelejtett gyertyák

Ha még új, akkor adományként felhasználhatod, ha viszont már magában nincs illata, jobb megválni tőle.

56. Felesleges bögrék

Ezeket mindig ajándékba kapjuk, így valószínűleg több van, mint amennyi ember tartózkodik az otthonodban. Tarts meg a kedvenceid, a többit pedig adományozd tovább.

57. Aprópénz

Nem, nem azt mondjuk, hogy dobd ki az aprópénzt. Ehelyett fizess vele, add borravalóként vagy váltsd be.

58. Közösségi média

Ha azon kapod magad, hogy csak görgeted, görgeted és görgeted, ahelyett, hogy élnél, akkor több kárt okoz, mint hasznot. 

59. Üres jegyzetfüzetek

Vagy alakíts ki egy szokást, amikor mondjuk hálanaplót csinálsz belőle vagy add oda valakinek, aki hasznosítani tudja. 

takaritas_02.jpg

60. Régi matrac

Szakértők szerint 8 évente cserélni kell egy matracot, addigra egyébként több, mint 10 kilónyi elhajt bőrsejt halmozódik fel rajtuk. 

61. Régi telefonok

Már megvetted az újat, de a régi telefonod még mindig a szekrényben lapul? Elavult technikai kütyük kiállítását tervezed megalkotni? Nem hinném, így itt az ideje ezektől is a megfelelő módon és helyen megszabadulni.

62.Utazási piperecikkek

Vannak jobb módszerek is a nyaralásra emlékezni, mint a hotelből elhozott szappan, tusfürdő, sampon stb. Ha sok évesek, akkor jobb kidobni őket. 

63. Kimerítő "barátok"

Igen, még a Facebookon is (tiltsd le őket vagy blokkold, hogy lásd a frissítéseiket). "Barátok", akik kimerítenek és csak lehúznak, nem érik meg a fáradtságot.

64. Régi képeslapok

Ez egy érzelmi aknamező, de jobban fogod érezni magad, hidd el. Hagyj meg magadnak néhányat, amelyekhez erősebb a kötődésed, a többit pedig hasznosítsd újra vagy használd fel valamilyen kézműves projekted alapjaként.

65. Meg nem nézett sorozatok

Mindegy hogy pendriveon, a számítógépeden vagy külső merevlemezen tárolod őket. Ha soha nem nézed/nézted meg őket, akkor ideje letörölni őket.

 FRISSÍTÉS (30.09.2021)

Egy kedves olvasónk (Köszönjük, Andrea!!!) jelezte nekünk Facebookon, hogy a listánk a tegnapi Bochkor című műsorában is kivesézésre került. Ha lemaradtatok volna róla ITT visszahallgathatjátok. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása