7 szó, amit nem kellene már használnod

2021. szeptember 21. 07:30 - Life Advisor

ne_hasznald_szavak.jpgHa valaha is kétségeid lettek volna afelől, hogy mi alakította a világot olyanná, ahogy megismertük, akkor a válasz : a szavak. A fa, a kő, a tégla és az agyag mind múlandó, amelyek elhalványulnak. Ahogy Shakespeare is mondta az ember múló árnyék, csak szavai képesek elviselni az idő múlását. Kétségtelen, hogy egy szó erőteljes hatással van az életünkre. A szavak művészetének elsajátítása pedig annyit jelent, mint megfejteni mindent, ami a világan körülvesz minket. Egy szó élete túlmutat a nyelvtanon és a jelentésen. Egy szó önmagában nem jó és nem is rossz. Használatuk formája ad nekik jelentést. Íme 7 olyan szó, amit a mai naptól már nem kellene használnod.

A szavak valóban nagyon erőteljesek és használatuk módja alakítva a valósághoz való viszonyunkat. Egy egyszerű szó boldogságot hozhat, míg egy másik a kétségbeesés szakadékába lökhet minket. 

Csecsemőkortól kezdve értékes leckéket tanulunk, mint "Vigyázz, mit beszélsz!" vagy "Kétszer gondold meg, mit mondasz!" Ebben a posztban olyan 7 szót mutatunk be nektek, amelyek homályosak és meglátjátok, hogy mindez hogyan befolyásolhat minket negatív módon. 

7. Lehetetlen

Miért hagyjuk abba a "lehetetlen" szó használatát? Egyszerűen azért, mert túl homályos a jelentése. A szótár szerint a szó gyakran olyan problémára utal, amelyet nem lehet megoldani vagy nem lehet a szokásos eszközökkel megoldani.

Nem fogunk inspirációs idézeteket hozni és bemutatni, hogyan lehet elérni a lehetetlent vagy éppen bebizonyítani, hogy a lehetetlen nem létezik. Ehelyett azt szeretnénk, ha látnád, hogy a szó általában a bizonytalansággal határos.

Elég nehéz meghatározni egy lehetetlen helyzetet, mert az adott probléma megoldásához csak egy speciális megközelítésre van szükség. Ne feledd: egyetlen helyzet sem lehetetlen önmagában. Csak te gondolod így, mert nem tudsz kielégítő megoldást találni.

6. Siker

Sokak szerint ez a szó igazi szépség. A siker viszont szintén annyira homályos, hogy sok paradox helyzetet definiálhat. Például, ami az egyik számára siker, az a másiknak kudarcnak is tekinthető és fordítva. 

Ha szeretnéd helyettesíteni valamivel ezt a szót, próbáld ki a "beteljesedés" szót. Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy a legmerészebb álmod vált valóra. Ez a szó tökéletesen meghatározza azt az elégedettség érzést, amelyet egy üzletember érez, miután megnyer egy kemény üzleti tárgyalás, vagy egy fiatal nő gondolatait, aki megszerezte álmai munkáját. 

5. Nem tudom/tudok

Nagy különbség van a "lehetetlen" és a "nem tudok" között. Amikor azt mondod, hogy lehetetlen, alapvetően azt jelzed, hogy egy különösen problémás helyzet alapértelmezés szerint megoldhatatlan, függetlenül a megközelítéstől.

Másrészről, amikor azt mondod, hogy "nem tudom" automatikusan azt feltételezzük, hogy van megoldás, de valamilyen oknál fogva nem tudod megtalálni vagy csak egy bizonyos ponton fog majd előkerülni.

Rengeteg "nem tudom/tudok" van az életünkben : 

  • Nem tudom megcsinálni ezt a feladatot
  • Nem tudok versenyezni vele
  • Nem tudok pályázni erre a munkára
  • Nem tudom megmondani, hogy valójában mire gondolok

Ha azt gondolom, hogy nem tudom és valójában elismerem, akkor egyértelmű a különbség a munka között, amire mindig vágytam és aközött, amikor ezért az egészért nem csinálok semmit.

A legjobb lenne tartózkodni ezen szavak használatától. Ne feledd, hogy minden problémára van megoldás is. Ki kell találnod, hogy mi a legjobb neked.

Az olyan szavak, mint a "nem tudom" általában nem jelölhet akarat problémát. Az igazság az, hogy a legtöbb ember, aki ezeket a szavakat hajlamos használni, egyszerűen nem elég motivált ahhoz, hogy elvégezze a szükséges munkát. 

4. Düh

A düh összetett érzelem. Az orvosi szótárak meghatározása szerint, a düh az, ahogyan reagálunk egy provokációra. A düh felfogható kellemetlenségként és megtorlásként . Mint minden olyan kifejezés, amely a belső énünkre vonatkozik, a düh nemcsak egy dolgot határoz meg.

A düh egy átfogó kifejezés, amely a provokációra adott válaszok sorozatát jelöli. A düh szóval fél tucat érzelmi állapotot le lehet írni. 

Például valaki mondhatja azt, hogy dühösnek érzi magát, mert valaki kilépett az életéből. Ez a kijelentés sok mindent jelenthet : gyász, kétségbeesés, kín, félelem, szánalom, sőt lehet csalódás is.

3. Hiszem

A "düh" szóhoz hasonlóan a "hit/hisz" szónak is túl sok következménye lehet. Egy egyszerű kijelentés, mint a "hiszem, hogy" elgondolkodtathat, hogy az, aki ezt kimondta, egy magasabb hatalomban hisz vagy megvan az oka arra, hogy úgy gondolja, hogy az érvelése helyes.

Egy olyan szó, mint a "hiszem" egyszerre szubjektív és rendkívül ingadozó. Az "Azt hiszem" használata viszont már kicsit pontosabb, mivel két dolgot is mondasz : azt, hogy az érvelés a sajátod és hogy van néhány okod arra, hogy alátámaszd a mondandód. 

2. Félelem

A félelem nagyon szoros kapcsolatban áll a "düh" szóval. Maga a szó feloldja a jelentések egész univerzumát, amelyek mindegyike összekapcsolódik. 

A félelem szó néhány mély agyi mechanizmushoz is kapcsolódik, amelyek fokozott riasztásra késztetik a testet. Amint látod, a szó önmagában meglehetősen homályos és sokféle jelentése lehet, mint a tényleges félelem, a harag, a düh és az irigység. 

Amikor beszélgetni kezdünk, jobb elkerülni a félelem használatát olyan konstrukcióban, mint "Félek, hogy valójában nem ért velem egyet", mert a dühöz hasonlóan a "félelem" szó is zavart kelthet.

Másrészt a félelem mint pszichológiai minta megmagyarázható az összes testi reakció felsorolásával, amely akkor következik be, amikor az ember fél valamitől. 

1. Jó és helyes helyettesítve a rosszal és a helytelennel

Amit meg kell értenünk, hogy a konstrukciók, mint a jó és a rossz használata, viselkedési mintát határoz meg. De a puszta pszichológián túl olyan szavakkal, mint a helyes és helytelen, a jó és a rossz azt illusztrálják, hogy egész világunk kettőségre épül.

Egyetlen cselekedet vagy gondolat sem eredendően helyes vagy helytelen. Mi vagyunk azok, akik megítéljük az értelmét. Miért kell tartózkodnunk a "jó" szó használatától?

Mert mint minden társadalmi konstrukció, a "jó" kifejezés is a relativitás hatásának van kitéve. Ahhoz, hogy ezt jobban megértsük hozzá kell tennünk egy másik módszert a helyes és a helytelen mérésére : az erkölcsöt. Ami jó, az erkölcsös, és ami rossz, az erkölcstelen, legalábbis ezt tanítják nekünk az iskolában. 

De, amint megértettük, hogy az élet nem csak fekete-fehérre van festve, hanem rengeteg árnyalata van, akkor tudjuk, hogy ez azt jelenti, hogy egy cselekedet rossznak tűnhet számodra, de másoknak ez jó. 

Fontos megemlítenünk még egy dolgot. Ha abbahagyjuk e szavak használatát, semmiképpen se mondjuk azt, hogy el kell feledkezünk a létezésükről. Minden szó egyedi, akárcsak az általa megidézett világ, amelynek megvan a maga helye és szépsége.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása