11 tipp, hogy ne ítélkezz mások felett

2021. augusztus 03. 18:46 - Life Advisor

ne_itelkezz_kerlek.jpgAzok a bizonyos ítélkező gondolatok. Mindannyiunkhoz eljönnek, mint egy mentális reakció, amelyet nem is tervezetünk előre. Az ítélkező gondolatok egyszerű méreg, amely ha az első helyen van az életünkben, olyan érzéseket és gondolatokat hozhat nekünk, amelyeket nem akarunk. Jó embernek lenni azt jelenti, hogy nem ítélkezünk. De hogyan állíthatjuk le a gondolatainkat, amelyek automatikusan érkeznek hozzánk? Íme 11 módszer az ítélkező gondolatok megállításához.

1. Kérdezd meg magadtól : "Miért csinálom?"

Az első dolog, amit meg kell tenned, amikor azon kapod magad, hogy ítélkezel egy másik ember felett, hogy megkérdezed magadtól : miért? Miért érzed szükségét az ítélkezésnek? Nem olyan dologról van szó, amely magától értetődik. Rengeteg ember élhet heteket, hónapokat, éveket anélkül, hogy elítélné a körülötte lévőket. 

Tehát mi az, ami benned nincs meg és amiért ítélkezel mások felett? A legtöbb esetben belső bizonytalanság miatt ítélkezünk. Azért, mert valami hiányzik belőlünk. Ezért tehát jobban érezzük, ha lenyomjuk a körülöttünk lévőket is.

Kérdezd meg magadtól, hogy miben vagy bizonytalan és miért érzed jobban magad, ha a földbe döngölsz valakit?

Ha megérted az egód bizonytalanságát, elkezdheted kijavítani.

2. Értsd meg a kiváltó okot

Nem vagy mindig szörnyű ember, igaz? 

Van, amikor folyamatosan ítélkezel, van amikor pedig egyáltalán nem érdekel. 

Annak érdekében, hogy megszüntesd az ítélkező éned, meg kell próbálnod lefaragni azokból az élethelyzetekből, amikor folyamatosan ezt csinálod. 

Ha legközelebb azon kapod magad, hogy ítélkezel, nézd meg, hogy milyen a hangulatod, a fizikai állapotod, milyen napszakban vagy épp stb. Lehet, hogy extrán ítélkező vagy, ha stresszes vagy, vagy álmos vagy egy bizonyos személy van körülötted. 

Találd meg a kiváltó okot. 

3. Változtass azon, hogyan látod az embereket

Az ítélkező személy olyas valaki, aki úgy véli, hogy joga van arra, hogy negatívan ítélkezzen más emberek fellett, mert különben mások nem kedvelnék őket. Van, aki pedig azért ítélkezik, mert azt hiszi, hogy a legtöbb ember nem kedveli őt vagy gyorsan megítélik őt is. 

Ha veled is ez a helyzet, akkor sokkal nagyobb problémával kell először foglalkoznod. Nevezetesen az önbizalomhiány és a mások iránti intolerancia. 

4. Ne ítélkezz önmagad felett

A leginkább ítélkező emberek könyörtelen belső hanggal vannak "megáldva". Ahogy a mondás is tartja, mi vagyunk saját magunk legnagyobb kritikusai. Igen ám, de az ítélkező embereknél mindez a maximumon van. 

Belső hangjuk folyamatosan gyűlöli őket, felnagyítva minden bizonytalanságukat, ami bennük van. Kövér vagy, rossz szagod van, szörnyű a munkád, az életed szart sem ér, senki sem szeret. Az ítélkezéssel elnyomjuk ezt a hangot, mert azt hisszük, hogy így mások is szívnak legalább és rosszabbul járnak, mint mi. 

Tanulj meg megbocsátani magadnak!

5. Légy pozitívabb és optimistább

Az emberek megítélése megköveteli a negatív lelkiállapotot, így ha megváltoztatod a lelkiállapotod, automatikusan megállíthatod az ítélkezést. 

Egy pozitív, boldog, optimista embernek nincs ideje arra, hogy más emberek hibáira gondoljon. 

Találd meg azokat a dolgokat az életben, amelyek boldoggá tesznek. Ébredj úgy minden reggel, hogy örömöt akarsz szerezni másoknak ahelyett, hogy ítélkeznél mások felett. 

6. Ismerj meg új embereket

Újra és újra bebizonyosodott, hogy minél kevesebb embert ismersz, annál valószínűbb, hogy ragaszkodsz az előítéletekhez és így ítélkezni fogsz. 

Miért?

Mert ha van egy apró társasági köröd, akkor apró adataid vannak arról, hogy milyenek az emberek. Végül pedig azt hiszed, hogy az emberek csak ilyenek lehetnek. 

Ha tehát a többi ember nem fér be a kis kritériumdobozodba, akkor gyorsan azt feltételezed, hogy buták, hülyék stb. 

Szélesítsd a látköröd azzal, hogy egyszerűen megnyitod magad azoknak az embereknek, akikkel amúgy soha nem kereszteződtek volna az útjaitok. Hamarosan rájössz, hogy ők is csak emberek, ugyanúgy, mint te és nem érdemlik meg, hogy ne legyenek szeretve, ahogy te sem. 

7. Tanuld meg, hogyan kell segíteni, nem pedig ítélkezni

Amikor ítélkezünk, látunk valamit, ami egy másik emberben szerintünk rossz. Legyen szó az öltözködésről, kinézetükről, illatukról vagy valami rossz dologról, amit tettek vagy mondtak. 

Ne tartsd magadban ezeket a gondolatokat. Tanuld meg, hogyan használhatod őket proaktív módon, segítve azokat az embereket, akik nincsenek tisztában a dolgokkal, amelyek miatt mások ítélkeznek felettük. 

Légy az az egyetlen személy valakinek az életében, akinek van bátorsága segíteni neki, ahelyett, hogy ítélkezne és pletykálna róluk. 

8. Írd le az ítélkező gondolataid és változtass rajtuk

Az ítélkező gondolatok automatikusan érkeznek. Tudatosan senki sem akar ítélkezni, senki sem akar bunkó lenni, sőt mindannyian megértő és jó emberek akarunk lenni. 

De nem mindig tudunk uralkodni a gondolatainkon, ha valamit meglátunk, ezért a legjobb, amit tehetünk, ha utána uralkodunk rajtuk. Tehát, amikor látod magadon az ítélkező gondolatokat, írd le őket. Hagyd, hogy a szemed valóban lássa az ítélkező gondolatot, majd sorba írj hozzájuk egy pozitív megerősítést. 

Például, ha látsz valakit és az első gondolatod az, hogy mennyit hízott, akkor írd melle, hogy biztos jól érzi magát így a testében. 

9. Gyakorold a tudatosságot

Az emberek megítélése megköveteli, hogy bizonytalan vagy kényelmetlen lelkiállapotban legyünk. Fontos, hogy megfelelő tudatossággal hozd vissza magad a földre és legyél tudatában önmagadnak és a gondolataidnak. 

Ehhez nyújthat segítséget a meditáció vagy akár a jóga is, de akár az 5 érzék technikát is alkalmazhatod. Vegyél egy mély levegőt és írd le : 

  • Öt dolgot, amit látsz
  • Négy dolgot, amit érzel
  • Három dolgot, amit hallasz
  • Két dolgot, amit szagolhatsz
  • Egy dolgot, amit megkóstolhatsz

Az érzékeink újra hangolásával és annak megismerésével, hogy testünk mit érez fizikailag, segítünk magunknak visszatalálni a jelenbe és emlékezni fogunk arra, hogy kik vagyunk.

10. Menj el valahova, ahol még soha sem jártál

Mások megítélése jellemzően az ismereteink hiányából, valamint elavult elfogultságunkból ered, amelyeket felnőtt korunkig tanítottak nekünk. A világnézetünk szűk és nem tudunk annyit a világról és más emberekről, mint azt gondoljuk. 

Az új dolgok megtanulása pedig egyre nehezebb lesz, ahogy idősebbek leszünk, mert az életkor előrehaladtával egyre jobban meggyőződünk a saját berögződött hitünk igazáról. 

Tehát, menj új helyekre, ismerj meg új kultúrákat. Ha hiányzik belőled az a képesség, hogy más ember helyébe lépj, akkor valószínűleg ez azért van, mert meg sem próbáltad úgy látni a világot, ahogy ők látják. Egy teljesen új helyről.

11. Ne felejtsd el : Az emberek minden tőlük telhetőt megtesznek

A nap végén a legegyszerűbb módja annak, hogy ne ítélkezz mások felett, ha emlékezteted magad, hogy ők mindent megtesznek. 

Mindannyian saját csendes csatáinkat éljük át, saját traumáink és tragédiáink vannak, amelyekkel legtöbbször úgy küzdünk meg, hogy azokról senki sem tud.

Ne ítélj meg senki még akkor sem, ha csak a fejedben cikáznak ítélkező gondolatok. Ne legyél olyan ember, aki negatív érzéseket kelt másokban. Te sem akarod, hogy mások megítéljenek téged, miközben mindent megteszel az életedben, igaz? 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása