14 dolog, amit az emberek már ránézésre megmondanak rólad

2021. július 27. 09:56 - Life Advisor

szemelyiseg_ranazesre.jpgA könyvet nem ítélhetjük meg a borítója alapján. Néha viszont van kivétel. Több kutatási tanulmány alátámasztja, hogy valójában elég csak ránéznünk valakire, hogy bizonyos dolgokat megállapíthassunk. Ebben a posztban 14 olyan dolgot mutatunk be, amely tulajdonságokat pontosan megtudunk jósolni, ha ránézünk valakire, illetve, amelyeket mi is kommunikálunk a kinézetünkkel. 

1. Az extrovertált emberek többet mosolyognak

Sokat mosolyogsz? Akkor lehet, hogy extrovertált vagy. Kutatások szerint az extrovertált emberek általában természetesebben mosolyognak, míg az introvertáltaknak meg kell próbálniuk fenntartani a mosolyt a nyilvános helyzetekben. Ennek bizonyítéka olyan tanulmányokban mutatkozott meg, amelyekben a résztvevők mosolygó emberek fényképeit nézték meg és a mosolyuk alapján határozták meg, hogy ők valószínűleg extrovertáltak. 

2. A nárcisztikus emberek általában világosabb ruhákat és több kiegészítőt viselnek

Egy 2009-ben elvégzett tanulmány állapította meg mindent. A kutatók arra jöttek rá, hogy a nárcisztikus emberek oly módon változtatják meg a megjelenésüket (tudatosan vagy öntudatlanul), amely segít nekik, hogy tükrözzék a megjelenésorientált motívumaikat.

3. A cipőd

A Journal of Research in Personality folyóiratban megjelent tanulmány azt sugallja, hogy könnyedén megismerhetjük valakinek a személyiségét azáltal, hogy milyen cipőt hord. 

A tanulmány során arra kérték a résztvevőket, hogy töltsenek ki egy kérdőívet a személyiségjegyeikről, majd fényképezzék le a cipőjüket. Ez követően megkértek egy másik csoportot, hogy nézzék meg ezeket a képeket és próbálják megállapítani az illető személyiségét. Meglepő módon a legtöbb ember rendkívül pontos volt a tippjeivel.

A tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a kényelmes cipőt viselő emberek általában kedves személyiséggel rendelkeznek. A bokacsizmát viselő emberek nagyobb valószínűséggel voltak agresszívek, a kényelmetlen cipő viselése pedig meglepő módon higgadt, nyugodt személyiségre utal. Az ápolt cipővel rendelkező emberekről pedig kiderült, hogy általában sokkal ragaszkodóbbak és szorongóbb személyiséggel rendelkeztek.

4. A járásod

Patti Wood testbeszéd-szakértő szerint az, ahogyan járunk, elmondhatja, hogy kik vagyunk valójában. 

Ha gyorsan haladunk, akkor nagyobb valószínűséggel leszünk logikus gondolkodásúak és szervezettek. 

Ha hátra vont vállakkal és magasra emelt fejjel járunk, akkor karizmatikus személyiség jellemez minket.

Továbbá, ha járás közben könnyedén figyelünk a lábujjainkra és hajlamosak vagyunk a szemünket a padlóra tapasztani, akkor nagyobb valószínűséggel jellemez minket zárkózottság és udvariasság egyben.

5. Az étkezési szokásunk elárulja, hogyan állunk hozzá az élethez

Gyorsan vagy lassan eszel? Ha hiszed, ha nem sokat elárulhat a személyiségedről. 

A Huffington Post interjút készített az étkezéssel kapcsolatos viselkedések szakértőivel és az alábbiakat állapították meg : 

  • A gyorsan étkezők inkább ambiciózusak, céloorientáltak, nyitottak az élményekre és türelmetlenek
  • A lassú étkezők inkább irányítanak és tudják, hogyan értékeljék az életet
  • Az új dolgokat szívesen kipróbálók, szívesen hagyják el a komfortzónájukat, a válogatósok pedig hajlamosak az idegeskedésre

6. Azok az emberek, akik pozitív kisugárzást mutatnak egy szelfiben, nyitottabbak a tapasztalatokra

Egy szelfiben boldognak lenne akár kétségbeesett figyelemfelhívás is lehetne, de meglepő módon, ha a szelfiben pozitívnak és boldognak tűnünk, akkor az mást is elárul rólunk. 

Egy 2015-ben végzett tanulmány megállapította, hogy az emberek pontosan megtudták jósolni valakinek az új tapasztalatok iránti nyitottságát annak alapján, hogy mennyire pozitívan és boldogan néz ki egy szelfifotón. 

7. Mennyire vagy okos

Igen, csak azáltal, hogy ránézel valakire, elmondhatod, mennyire intelligens az illető férfi. Nők esetében ugyanis ez nem működik. 

Egy csehországi tanulmány szerint a rendkívül intelligensnek vélt emberek arcán a szemek közötti távolság nagyobb, az orruk is nagyobb és kevésbé lekerekített az álluk. Ezzel szemben az alacsonyabb intelligenciával rendelkező férfiak kerekebb arccal, egymáshoz közelebb eső szemekkel, rövidebb orral rendelkeznek. 

A nők esetében nem találtak kimutatható összefüggést az arcuk és az intelligencia között, amelynek okát továbbá is vizsgálják, így a nők eggyel több tulajdonságot állapíthatnak meg a férfiakról. 

8. Agresszív vagy-e vagy sem

Egy újabb tulajdonság, amit csak a nők olvashatnak le a férfiakról, az agresszivitás. Egy 2009-es kanadai tanulmány szerint a legtöbb nő képes erre. 

A kutatók megállapították, hogy a szélesebb arccal rendelkező férfiak általában agresszívebbek. Ezenkívül az álkapcsuk mérete gyakran társul fizikai erővel, hiszen az erős állkapocs erős személyiséget is jelez egyébként. Nem véletlen, hogy az állkapcsunk a testünk legerősebb ízülete.

9. Vezető vagy-e vagy sem

Egy 2010-es tanulmányban arra kérték az embereket, hogy csupán fényképek alapján állapítsák meg valakiről, hogy az illető vezető-e vagy sem. A legtöbben pontosan megtudták mondani, hogy kik rendelkeznek vezetői beosztással. A magabiztos és intelligensnek tűnő emberek általában jobb vezetők vagy legalábbis jobb vezetőnek tartják őket.

10. A sebezhetőséged 

Megállapították, hogy a "normális" emberek nagyon rosszul tippelik meg, hogy valaki mennyire sebezhető.

Aggasztó módon azonban a bűnözők és pszichopaták esetében más a helyzet. Egy 2013-as tanulmány például kimutatta, hogy a bűnözők meg tudták állapítani, hogy mennyire sérülékeny egy ember, csupán az illető járásából.

11. A kellemesebb embereknek nagyobb a szeme

Egy kínai tanulmány kimutatta, hogy azoknak az embereknek, akik kellemes személyiségűek, elfogadóbbak másokkal, barátságosabbak, általában nagyobb szemmel rendelkeznek. Ezenkívül pedig : 

  • A kerek szemű emberek szívesen használják a kezüket, kifejezőbbek, és inkább impulzívak 
  • A tágra nyílt szemek arra utalnak, hogy kalandvágyó személyiségű az illető
  • A mandula alakú szemek inkább szenvedélyesek, ugyanakkor megalapozottak is
  • A lefelé ferde szemmel rendelkezők pedig pesszimisták

12. Mennyire vagy vallásos

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy azokat az embereket, akik szépen öltöznek, sokat mosolyognak és energikusabbnak tűnnek, mint mások, vallásosabbnak is tartják. Megállapításra került, hogy a résztvevőknek általában igazuk volt abban, hogy valaki vallásos-e az életben.

13. A hozzáállásunk

Az ember testtartása sokat elmond a hozzáállásáról. Ha magasan tartjuk a fejünket, az azt jelenti, hogy magabiztosak vagyunk. Ha határozatlanul vagy görnyedve járunk, az az alacsony önértékelés jele. 

14. A fizikai mozgásaid

A szavak mellett az emberek mozdulatokkal fejezik ki érzéseiket. Ha a kezünk nyitott, a tenyerünk felfelé néz és kicsit odahajolunk a másikhoz, az jele annak, hogy az illető kapcsolatba akar veled kerülni. Ha az illető félrehajol, az annak a jele, hogy éppen falakat húz maga köré. 

Egy másik észrevehető mozdulat a karok vagy lábak keresztezése. Ha látod, hogy az illető ezt csinálja, az védekezésre, haragra vagy önvédelemre utal. 

A kezünk elrejtése pedig szintén azt mutatja, hogy rejtegetünk valakit. 

Az ajkak harapdálása azt jelenti, hogy az illető nyomás alatt van és a kínos helyzetben próbálja nyugtatni magát. 

Amikor legközelebb azt mondod majd, hogy soha ne ítélj meg egy könyvet a borítójáról, ne feledd el, hogy ez nem szörnyű módszer, hiszen meghatározhatod valakinek a személyiségét. Lehet, hogy nem tetszik nekünk elsőre, hogy valakit ilyen rövid idő alatt feltudunk térképezni, de ez nem azt jelenti, hogy ne lenne lehetséges. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása