Hazudik vagy sem? Ez a 10 jel segíthet dönteni

2021. július 13. 07:30 - Life Advisor

pinocchio_hazugsag.jpgSenki sem akarja, hogy hazudjanak neki. Ez tény. De a szomorú igazság az, hogy a hazugság az emberi természet megkerülhetetlen részének tűnik. Egy kutatás alapján az emberek nemtől függően 728-1092 alkalommal hazudnak. Kitalálod melyik nem hazudok inkább? Természetesen a férfiak, azonban tény az is, hogy a nők jobban csinálják. Mindenki hazudik még te is és én is. Most, hogy ezt tisztáztuk, honnan tudhatjuk, hogy valaki hazudik nekünk? Egyáltalán lehetséges azonosítani a hazugságot, ha nincs gondolatolvasási képességünk? Igen, van néhány mód a megtévesztés észlelésére. Íme ezek közül 10 módszer amellyel a megtévesztő viselkedés kiszűrhető történjen az verbális vagy non-verbális módon.

Mielőtt belevágnánk, szükségünk lesz egy-két alap dologra.

A legfontosabb tényező annak megállapításához, hogy valaki hazudik, az-az, hogy tudjuk, hogyan szoktak viselkedni normális helyzetekben. Wendy L. Patrick viselkedési szakértő el is magyarázta, hogy miért : 

"Annak ismerete, hogy valaki hogy viselkedik (vagy hogy nem) a személyes interakció során, segíthet megítélni a normától való eltérések jelentőségét."

Szóval, hogy szerezheted meg ezt az alapot?

Tegyél fel egyszerű kérdéseket. Hol születtél? Hol nőttél fel? Vannak testvéreid? stb. Az ilyen kérdések lehetővé teszik, hogy lásd, hogyan válaszolnak őszintén a normális kérdésekre.

Fontos továbbá felismerni, hogy nem biztos, hogy egyetlen dolog mondja el, hogy valaki hazudik. A hazugság észlelése nehéz, ha az a személy, akivel foglalkozol, jól hazudik (ami sok ember számára természetes).

Maria Konnikova viselkedési szakértő szerint : 

"Annyi népi bölcsesség van arról, hogyan ismerhetjük fel a hazug embert. Elfordítják a tekintetüket. Izzadnak. Elpirulnak. Mindezek valós dolgok. Az igazság viszont az, hogy ha jó hazudozóval van dolgod, akkor ezek egyike sem történik meg."

1. Kézmozdulatok

A Michigani Egyetem 2015-ben végzett tanulmánya azt mutatja, hogy a hazug emberek sokkal jobban mozgatják a kezüket, mint azok, akik igazat mondanak. Mindezt azzal állapították meg, hogy több, mint 120 bírósági ügy videóklipjét tanulmányozták, amikor valakit súlyos bűnökért ítéltek el, hogy kiderítsék, hogyan viselkedik valaki, amikor hazudik. 

Szinte folyamatosan mozgott mindkét kezük, mert az agyuk sok mindent csinál egyszerre. Gondolkoznak azon, hogy mit mondjanak ezután, kitatálják, hogy hiszel-e nekik vagy sem és részleteket fűznek a történethez, hogy hihetőbb legyen. 

A kézmozdulatokon kívül azt is megfigyelték, hogy ülő helyzetben a hátuk mögé, a zsebükbe vagy az asztal alá rejtik a kezüket. 

2. Izeg-mozog az illető

Összedörzsöli a tenyerét? Oldalra hajtja a fejét? Gyakran keresztezi a lábait? Megváltozik az arcuk, a homlokuk? Kocogtatja a körmét, mocorog? 

Ezek mind figyelmeztető jelek, hogy miért? Ilyenkor próbálnak meg kényelmesebb helyzetbe kerülni, hogy arra tudjak összpontosítani, amit mondanak. A vegetatív idegrendszerben fellép egy erős ingadozás, amit csak a fenti módszerekkel és viselkedéssel tudnak csillapítani. 

3. Szemkontaktus

Talán ez az egyik legegyszerűbb módszer. Ha a legfontosabb pillanatokban vagy megbeszélések során nem tudja az illető fenntartani a szemkontaktus, akkor valószínűleg vaj van a füle mögött. 

Ez azért van, mert vagy gondolkodik, hogy mit csináljon a továbbiakban, vagy attól tart, hogy kiderül, hogy eltitkol valamit.

A szemkontaktus valóban az egyik legfontosabb mutatója annak, ha valaki hazudik neked. Végül is nem nézhet rád, mert tudat alatt tisztában van vele, hogy amit mond, az nem igaz és a bűntudat megakadályozza őket abban, hogy szemkontaktus keressenek azzal, akivel beszélnek. 

4. Ajakgörgetés 

A hazugok néha összeszorítják az ajkukat, amikor hazugságot mondanak. Vagy azért, mert az érzéseiket rejtegetik vagy pedig mert a tényeket próbálják elfedni. Ez különösen igaz, ha kényes kérdéseket teszünk fel nekik.

Az ajkak nem hazudnak. Amikor az igazság felderítéséről van szó, az ajkunk felbecsülhetetlen. Ennek oka, hogy az ajkakban rengeteg ideg található, amelyek azonnal reagálnak. Például, ha rossz híreket kapsz, az ajkad szinte eltűnik, mert szűkülnek az erek. 

Az ajak harapása is az egyik módja annak, hogy a hazug ember próbálja elfedni magát. Ezzel kezeli ugyanis az igazság elhárítása miatt kialakult stresszt.

5. Hangszín

Azoknak az embereknek, akik hazudnak neked, a hangjukban olyan eltérések lesznek, amelyek szokatlanok a normális hangjukhoz képest. 

Előfordulhat, hogy magas hangon beszélnek vagy hirtelen elfogy a levegő, amikor beszélnek. Lehet, hogy különböző hangszínt ütnek meg, amelyek furák az normális hangszínükhöz képest. 

Ha valaki hangmagasság változásokat tapasztal, miközben valakivel beszél, akkor tudhatod, hogy az illető valószínűleg hazudott neked. Általában a hazug embereknek magasabb lesz a hangjuk, aminek oka, az általuk érzett idegesség, ami miatt a hangszalag izmai megfeszülnek. 

6. Leleplező szavak

Ha valaki túl sokszor használja az "őszinte akarok lenni veled" vagy "őszintén" vagy "hadd mondjam el az igazat" kifejezéseket, akkor lehet, hogy túlságosan el akarja veled hitetni a hazugságait. 

A túl sok "uh" "öööö" "hm" is ezek közé tartoznak, így érdemes átgondolni, hogy bízunk-e az illetőben vagy sem. 

7. Szünetek

Lehet, hogy még nem tűnt fel neked, de a hazudozó emberek nagyon sok szünetet tartanak, amikor beszélnek. Ez azért van, mert megpróbálnak a részletekre gondolni, amelyeket hozzá kellene még adni a történetükhöz. 

A másik ok pedig, hogy azon gondolkoznak, hogy van-e értelme annak, amit mondanak. 

8. Túl sok a részlet

A hazugság által érzett szorongás és idegesség miatt az illető sokkal többet beszélhet, mint amennyit kellene. Még olyan részleteket is elmondhat, amelyet az igazmondó személy nem tudhat, csak azért, hogy a sztori meggyőzőbb legyen. 

Ha valaki csak mondja mondja és mondja megállás nélkül és túl sok információt ad át neked, olyan dolgokat például, amit nem is kérdeztél, nagyon valószínű, hogy nem az igazat mondja. A hazugok azért beszélnek sokat, mert abban reménykednek, hogy a látszólagos nyitottságuknak köszönhetően nem fognak lebukni.

9. Megváltozik a bőrük

A hazudozás mindenféle dolgot megtesz a testünkkel, anélkül, hogy felismernénk. Ez azt jelenti, hogyha hazudsz valakinek, akkor a tested elárulhat. 

Esküdözhetsz, hogy igazat mondasz, de a tested mindent elfog árulni rólad. Ha például valaki olyan fehér, mint a fal, az a hazugság jele, mert jelzi az arcból eltűnő vért. Ha hazudunk a bőrünk hűvössé, pikkelyessé és izzadttá is válhat. 

10. Ismétlés

Valaki, aki hazudik, sokszor nehezen tudja követni a saját meséjét. 

Rájössz, hogy hazudik, ha mást mondanak neked az ismétlés során vagy úgy adnak elő valamit, amit 5 perccel ezelőtt már mondtak, mintha azt még soha nem mesélték volna neked. Ez nagyon zavaró és frusztráló lehet, de ne lankadjon a figyelmed.

Figyelj ezekre a jelekre és ne hagyd magad megvezetni! Az emberek sokféle okból tesznek dolgokat, amelyeket soha nem fogunk megérteni. Ezen jelek figyelembevételével eldöntheted, mit csinálsz a kapott információval. Néha ez kemény döntés lesz, de senki sem érdemli meg, hogy hazudjanak neki. 

Sajnos a való életben annak a jelei, hogy valaki hazudik-e vagy sem, nem olyan egyértelműek, mint Pinokkió orra, aki a leghíresebb hazug a világon. Mindezek ellenére az emberi ösztönök erősek, csak néha a tudatos elménk kudarcot vall. Tehát legközelebb, amikor kételkedsz abban, amit egy ember mond, használd a fenti jeleket útmutatóként a hazugság felderítéséhez.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása