Így repíti az önbizalom új magasságba az életed

2021. június 03. 09:05 - Life Advisor

onbizalom_uj_elet.jpgMindenki (több) önbizalmat akar szerezni. Nem véletlenül, hiszen a valódi önbizalom lehetővé teszi, hogy jól érezd magad az életben. Többet mosolyogsz, vidám és kellemes magatartásod van, mert őszintén szereted magad és az életed. Ennek eredményeként pedig könnyedén magadhoz vonzod a megfelelő embereket és lehetőségeket. Sajnos társadalmunk nagy részében az emberek híján vannak az önbizalomnak. Ha úgy érzed, hogy te is ezen emberek közé tartozol, ne ijedj meg. Három egyszerű módszer mutatunk most neked, amivel te is önbizalmat szerezhetsz.

1. Próbálj ki új dolgokat

Lehetetlen a komfortzónánkon belül önbizalmat építeni. Ki kell menned az ismeretlenbe, túl kell lépned azon a helyen, ahol jelenleg vagy, hogy növekedjen az önbizalmad. Ezt pedig úgy érheted el, ha új dolgokat próbálsz ki. Mikor törtél ki utoljára a megszokott rutinból és próbáltál ki valami mást? Emlékszel még egyáltalán? Annyira belefásulunk a mindennapi mókuskerékbe, hogy gyakran nem látjuk a fától az erdőt. 

Olyan könnyű a komfortzónánkon belül éldegélni. Viszont épp ilyenkor kezd el gyengülni az önbizalmad. Mi az, amiről már gondolkodtál, hogy kipróbálod, de még nem tetted meg? Tánctanulás? Harcművészet? Rajtad múlik, gondold át, mit szeretnél csinálni.

Olyan dolgok kipróbálásával, amelyek izgalmat, kihívást jelentenek, sőt akár megrémítenek, a kényelmi zónád határain túlra kényszeríted magad. Ha pedig ide kerülsz, akkor arra kényszeríted magad, hogy alkalmazkodj és fejlessz magadban olyan vonásokat, amelyek most még alszanak benned és abban a valamiben, amit megtennél fog megvalósulni a valódi növekedés. Mindez pedig nemcsak az önbizalom növekedéséhez, de a személyiséged általános jólétéhez is hozzájárul. 

2. Rendezd a pénzügyeid

Ez kicsit önkényes dolognak tűnhet, ha az önbizalomról beszélünk. Azonban tény, hogy nehéz magabiztosnak érezni magad, ha a pénzügyeid nincsenek rendben, ha adósságokban vagy és fizetéstől fizetésig élsz. Ennek nem kell így lennie, mert megfelelő terv és erős vágy mellett bárki megfordíthatja az anyagi helyzetét és ennek eredményeként megerősítheti a képességét, hogy a saját lábán álljon, ami felbecsülhetetlen az önbizalom megszerzésének érdekében. 

Láss neki rendezni a pénzügyeket az alábbi 4 lépéssel : 

1. Költségvetés

Kövesd nyomon az összes költséged. Minden bejövő és kimenő forintot figyelj meg, írj le és győződj meg róla, mi történik a pénzeddel. 

2. Ne költekezz túl!

Ez egyszerű, ha folyamatosan több pénzt költesz, mint amennyi a bevételed, akkor soha nem fogsz előre jutni.

3. Rendezd az adósságokat

Ne próbáld megúszni, nem fog sikerülni, inkább legyen terved arra, hogyan rendezed az adósságaid.

4. Vésztartalék

A legtöbb pénzügyi szakértő egyetért azzal, hogy 3-6 havi bevételt érdemes megtakarítani és úgynevezett vésztartalékként kezelni és szigorúan vészhelyzetek esetén felhasználni. Hirtelen autójavítás, munkahely elvesztése, családon belüli betegség stb. Gondolj csak bele, hogy mennyire magabiztosnak és szabadnak éreznéd magad adósságmentesen és fixen félretett 600.000-800.000 forinttal. 

Természetesen nem a pénz az egyetlen dolog, ami ahhoz kell, hogy jól érezzük magunkat. Van azonban valami mondanivalója az önbizalmaddal kapcsolatosan, amelyet biztosít neked. Tartsd rendben életed ezen területét is és az önbizalmad növekedésnek indul.

3. Tiszteld önmagad

Az életben nincs nagyobb önbizalomgyilkos, mint utálni magad. Ezért feltétlenül tisztelned kell önmagad. De mit jelent gyakorlati szempontból, hogy "tiszteljem önmagam"?

Rendszeresen mozogj, törődj a testeddel, táplálkozz egészségesen. Figyelj a lelkedre, tartsd be a kötelezettségeid, tölts időt olyan emberekkel, akik szeretnek és törődnek veled, élj a szenvedélyednek és a hobbidnak, amelyek örömöt és boldogságot hoznak számodra.

Határozz meg egészséges határokat, amikor pedig az emberek átlépik ezt, ne tűrj senkitől tiszteletlenséget anélkül, hogy kiállnál önmagadért. Egyszerűen fogalmazva : önmagad tiszteletben tartása azt jelenti, hogy azt teszed, ami neked fontos és nem tűröd el mások rossz minőségű viselkedését. Önmagad tisztelete lehetővé teszi az önbizalom megszerzését.

3 módszer, hogy önbecsülés révén önbizalmat szerezz : 

1. Mondd el a véleményed

Mondd el, mire gondolsz vagy mit érzel valójában. Túl sok ember cenzúrázza önmagát, mert úgy érzik, hogy gondolataik "politikailag" nem korrektek vagy esetleg attól tartanak, hogy megsérthetnek valakit. Ez rendben van. Ezek alapján fogod látni ugyanis például, hogy ki kedvel téged igazán és kit kellene kirúgni az életedből.

2. Ne add fel!

Ha azt mondod, hogy valamit megcsinálsz, akkor tedd is meg. Ne add fel könnyen önmagad és a törekvéseid sem! A kitartás fejlesztése az egyik legjobb módszer a saját önbecsülésünk megszerzésére és természetes melléktermékként az önbizalom megszerzésére is.

3. Lépj tovább!

Hagyj el minden olyan helyzetet (vagy személyt), amely nem kedvez a növekedésednek, fejlődésednek. Ha megbecsülöd önmagad, akkor nem maradsz olyan környezetben, ahol a közérzeted megsérül. Ide tartozik a munkahely, a szerelmi kapcsolatok, a barátok, kollégák stb. Lépj tovább, ha nem segítenek neked a saját életed utazása során. 

Ha tiszteled önmagad és értékes emberként tekintesz magadra, akkor az önbizalom automatikusan megérkezik.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

2 komment
süti beállítások módosítása