A heti sikereid titka

2021. május 23. 14:06 - Life Advisor

heti_tervek_titka.jpgMielőtt egy pilóta beszáll a pilótafülkébe, mindig készít egy repülési tervet. Több órába is telhet egy küldetés megszervezése például egy vadászpilóta esetében, a repülés összetettségétől függően. A repülés előtti terv magában foglalja a célt, a repülési útvonalat, az időjárást, a repülőgép karbantartását, az üzemanyag felhasználást és így tovább. Képzeld csak el, mi történne, ha a pilóta azt mondaná, hogy nincs szükség tervre, csak szálljunk fel és repüljünk. A példából kiindulva a vadászpilótáknál ez káoszt, zavart és elrontott célokat eredményezne, amelyek nem igazán jók. 

Hányszor múlik el úgy egy hét, hogy az embereknek nincs tervük és teljesen más eredményekre számítottak? Ahogy a repülés előtti tervezés is kritikus fontosságú a pilóta számára, a heti tervezés ugyanolyan elengedhetetlen, amikor az emberek kézbe akarják venni az életüket és megbizonyosodni akarnak arról, hogy azt csinálják, ami a legfontosabb.

A heti tervezés sokkal több, mint a fontos tennivalók felvázolása az adott hétre. Ez a koncentrált tervezési tevékenység a legfontosabb a prioritások proaktív ütemezéséhez.

A jó-jobb-legjobb szellemében kövesd az alkalmazott tervezési megközelítésed és nézd meg, hogy a heti tervezés hogyan javíthatja az eredményeid. Itt a 4 legfontosabb lépés, hogy hatékony tervet készíts.

1. Tekintsd át a jövőképed és a hosszútávú céljaid

Szánj néhány percet az általános víziód és céljaid áttekintésére, majd tedd fel magadnak a kérdést, hogy mit tehetsz ezen a héten a céljaid megvalósításának érdekében. Tekintsd át a jövőképed és a céljaid és minden héten egyszer nézd át, hogy hol tartasz. Ezzel elsajátítod a sikeres emberek egyik szokását, ugyanis az emberek csupán 1%-ka vizsgálja rendszeresen felül a jövőképét és a céljait.

2. Listázd a szerepeid

Határozd meg a számodra legfontosabb 5-7 szerepkört, amit megvalósítasz az életedben. Magánember, vezető, szülő, házastárs stb. Ez a megközelítés segít megtervezni a heted abból a szemszögből, hogy mi számít a legjobban az egyes szerepekben. Ez felhatalmaz továbbá arra is, hogy életed minden területén egyensúlyba legyenek a sikerek.

3. Legyen cselekvési terved minden szerephez

Akár cselekvési tervnek, akár heti célnak hívod őket, a lényeg az, hogy meghatározd mit fogsz tenni a következő héten az adott szerepkörödben. Képzeld el, hogy mennyit fog tudni neked segíteni, ha hétévégén leülsz és meghatározod ezeket a dolgokat. Szinte minden életterületeden javulást tapasztalhatsz és mindent megtervezhetsz előre. Például egy romantikus éjszaka megszervezése vagy időt szakítani közös tanulásra a fiaddal, lányoddal vagy pedig egy fontos ügyféllel való találkozás leszervezése. 

4. Hagyj időt minden egyes műveletnek

Akár papíralapú, akár online naptárt használsz, fontos, hogy minden egyes tervedhez, cselekedetedhez kijelölj időt. Így ütemezni tudod a prioritásokat, nem pedig a prioritások fogják beosztani a te időd. Ez jelentős különbség minden más tervezési folyamathoz képest.

Mit várhatsz a fenti 4 tipptől?

A heti tervekkel rendelkező személyek átalagosan 20-30-al több tevékenységet/feladatot látnak el egy adott héten (kevesebb stressz mellett), mint akik csak úgy hétről-hétre élnek. Egy hónap alatt ez további 80-120 tevékenységnek felel meg, ami egy év alatt már 900-1200 olyan dolog végrehajtását jelenti, amelyek fontosak számodra.

Így leírva ezek csak számok. Mégis ezek a számok mindegyike jelentős tevékenységet takar, amelyet az életedben véghezvittél. Ez jelenthet testmozgást, a párod iránti kedvességet, a munkádhoz kapcsolódó tevékenységeket, az ügyfeled vagy a csapatod gondozását vagy pedig a minőségi időt a gyerekeiddel. 

Képzeld el, hogy a heti tervek szokása mennyi pozitív hatást halmozhat fel az életedben. Ha szokásoddá válik, felhatalmazod magad arra, hogy következetesen végezd el azokat a dolgokat, amelyek az életedben a legfontosabbak és közben megtaláld azt az időt, amelyről nem is tudtad, hogy létezik. 

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása