Miért érdemes ismerned a pénzhez való viszonyod?

2021. május 10. 10:51 - Life Advisor

penz_tudat_gondolat.jpgMindannyian másképpen vagyunk bekötve. Szenvedélyeink, félelmeink és álmaink különbözőek. És amikor meghaljuk a pénz szót, mindannyiunknak egyedülálló gondolatai és érzelmei vannak. Amit újra és újra megtanultam és ugyanezt látom az ügyfeleknél is : a viselkedés kulcsfontosságú. Éppen ezért például az adósságokból való kijutás a viselkedésünk megváltoztatásán alapul. Nem a pénz a probléma, hanem az, amit nem tudsz magadról és emiatt nem tudod beazonosítani, hogy amit teszel, miért teszed és amit teszel, az miért is probléma. Ha jobban megismered magad, kiaknázhatod a saját elméd, gondolataid és az akaratod erejét. Tartós változásokat hajthatsz végre, hogy önmagad legjobb verziója legyél. Ha egész életünket úgy éljük le, hogy nem tanuljuk meg, mik a gyengeségeink, erősségeink, hogyan reagálunk bizonyos helyzetekre, akkor nem fogunk fejlődni. Sőt, valódi átalakulást a pénzügyi helyzetünkkel sem fog bekövetkezni.

Ahhoz, hogy a pénzügyeid rendbe tedd, vissza kell menned a gyökereidhez. Meg kell tudnod, hogy miért viselkedsz úgy, ahogy, miért költesz, spórolsz, halmozol fel adósságot és sok minden mást. Meg kell tanulnod a pénzzel kapcsolatos viszonyod.

Szeretek belemélyedni a pénzzel kapcsolatos viszonyokba és abba, hogy miként játszanak szerepet valaki életében. Mint már korábban mondtam, mindenki más és ezek tendenciák egyike sem helyes vagy helytelen. Így vagy bekötve. Íme 5 különböző mód, ahogyan a gondolkodásmódod befolyásolja a pénzügyeid.

1. Pénz költő vs. Takarékoskodó

Valószínűleg elég könnyen azonosíthatod, hogy költekező vagy inkább takarékos vagy-e. A pénzköltők nem látnak mást, csak lehetőségeket. Ez teljesen én vagyok. Költekező vagyok, ezért valahányszor van extra pénzem, lyukat égetek a zsebemben és alig várom, hogy elköltsem. 

A takarékoskodók számára az első ösztön, hogy ne költsék el a pénzüket. A megtakarítók valójában élvezik a pénz tárolását, mert jól érzik magukat. Általában türelmesebb emberek és hajlandók kivárni, mielőtt bármit vásárolnak. 

Ami mind a pénz költőkre, mind pedig a takarékoskodókra veszélyes, hogy a végletekig mennek. Ha költekezőként mindent elköltenél, amit keresel, akkor tönkre mennél. A megtakarítók, ha mindent félre tennének, sok szórakoztató élményt hagynának ki, amely örömöt okoz az életükben.

2. Tervezők vs. Szabad szelleműek

A tervezők izgulnak azon, hogy mindenképp meghatározzák, hogy a pénzük hova menjen. Várják a költségvetés megtervezését. Táblázatokat, alkalmazásokat, kutatásokat végeznek, hogy megtalálják a pénzüknek való legmegfelelőbb helyet. Minden fillérnek van egy szép, takaros helye és ezt imádják.

A szabad szelleműek, nem ragadnak bele túlságosan a részletekbe, hátradőlnek és élvezik az életet. A szabad szelleműeknek szükségük van arra, hogy reaális költségvetéshez jussanak. Figyelnek a részlettekre és arra, hogy tudják, pontosan mi történik. A költéségvetésük viszont egyben engedélyt is ad a költekezésre.

A szabad szelleműeknek nem probléma betervezni a költségvetésbe a nem alapvető kategóriákat, mint a randi, vakációk vagy a szülinapi partik költségei. 

Mielőtt azt hinnéd, hogy azok, akik szeretnek pénzt megtakarítani fukarok és akik a költekezést szeretik, szabad szelleműek, gondold át újra. Mindketten imádnak játszani a számokkal és a költségvetéssel.

3. Biztonsági játékosok vs. Pénz, mint státusz

Pénzügyileg inkább a biztonság motivál? Ehhez meg kell vizsgálnod a lelked. Gondold át, hogy mi motivál téged, ha költesz vagy ha inkább takarékoskodsz. Légy őszinte magadhoz! Ez a tendencia kulcsfontosságú ahhoz, hogy megértsd, hogyan és miért kezeled úgy a pénzt, ahogy.

A biztonsági játkosok arra a biztonságra vágynak, amelyet a pénz kínál. Tudni akarják, hogy képesek lesznek talpon maradni akkor is, ha elveszítik az állásukat, orvosi vészhelyzet vagy akár jövedelem csökkenés üti fel a fejét. Ha te is ide tartozol, vigyáznod kell arra, mi zajlik a fejedben, mert a félelem érzése megakadályozhat abba, hogy nagylelkűen adj, félre tegyél a nyugdíjas évekre, vagy akár, hogy pénzt költs egy új cipőre, amit már egyértelműen ki kell cserélni, mert leesik a talpa.

Ha felismered, hogy ez a fajta állapot egészségtelen, akkor a legjobb - ha megteheted - hogy létrehozol egy vésztartalékot. Így tudod, hogy van pénzed elkülönítve arra az esetre, amikor váratlan esemény következik be. 

Ha a pénz valakinek a státuszáról szól, akkor ez jelenti számára a sikert. A rendelkezésükre álló pénzmennyiség befolyásolja az otthonuk típusát, a munkájukat és az álomnyaralásuk képességét. Ha valaki egészségtelen módon rangsorolja a státuszát, akkor nagyobb eséllyel kerül adósságba, hogy igazolja ezt az állapotot másoknak. 

4. Bőség vs. Szűkösség

Azok az emberek, akik gondolkodásmódjában a bőség jelenik meg, úgy gondolják, hogy mindig mindenki számára sokkal több pénz áll rendelkezésre. Több kockázatot vállalnak és nem félnek a döntésük eredményétől. Ők általában természetesen adakoznak, hiszen mindig van módjuk arra, hogy több pénzt keressenek. 

Ez a félig rossz mentalitás megzavarhatja a pénzzel történő bölcs döntéseket. Ha te ilyen vagy, akkor kérj tanácsot családodtól, barátaidtól mielőtt nagy vásárlásokat hajtasz végre. Ne hozz fontos döntéseket légüres térben. 

Azok az emberek, akik a szűkösség feltételezésével működnek, pénzbeli döntéseket hoznak abban a hitben, hogy az erőforrásaik végesek. Szorosan ragaszkodnak a vagyonukhoz, mert "valamikor szükség lehet rá". Néha pedig attól félnek, hogy elveszítik a dolgokat, mert esetlegesen nem tudják pótolni őket. 

Ha a szűkösség felé tartasz, ne hagyd ki az intelligens pénzügyi lehetőségeket, amelyek előrébb visznek az életben, mert a félelem aláássa a gondolkodásmódod. A félelem rossz tanácsadó és ez a pénzügyekre is igaz. Koncentrálj a tényekre, ne a félelemre és jobban fogod érezni magad a pénzügyekben.

5. Családod és a gyerekkorod

Az, hogy a szüleid hogyan kezelték a pénzt, hogy beszéltek-e veled a pénzről, már kiskorodtól kezdve befolyásolja a hozzáállásod. Mindezek nem fogják meghatározni a pénzzel kapcsolatos gondolataid, de jó, ha tisztában vagy velük. 

Talán egy olyan családban nőttél fel, ahol a pénz konfliktusokat szült. Érezted a stresszt, amellyel a szüleid küzdöttek a számlák befizetésekor. Ez határozottan befolyásolja a pénzzel kapcsolatos nézeteid.

Lehet, hogy olyan háztartásban nőttél fel, ahol nem beszéltetek a pénzről. Tehát most, felnőttként, kísértésbe kerülsz, hogy egyáltalán ne kezeld a pénzt. Egyesek szerint a tudatlanság boldogság, de ez nem igaz, ha a pénzügyeidről van szó. Olyan ez, mint egy hajó, kapitány nélkül. Figyelned kell arra, hogy merre tart a hajó. Valakinek irányítania kell. Ha nem mondod meg a pénzednek, hogy hova menjen, akkor vakarni fogod a fejed, hogy hova lett. 

Hogyan befolyásolják a pénzügyi tendenciák a döntéseid?

Az igazság az, hogy a pénz csak egy nagyító, ezáltal többé válasz, mint aki vagy. Ha kedves és nagylelkű vagy, akkor még kedvesebb és nagylelkűbb leszel a pénzzel. Ha durva és énközpontú, akkor még durvább és énközpontúbb leszel a pénzeddel. A pénz egyszerűen egy eszköz és meg kell határoznod, hogy mit csinálsz vele.

Gondolj a pénzre úgy, mint egy téglára. Nincsenek érzései vagy motívumai. De nem mindegy hogy valaki arra használja a téglát, hogy árvaházat építsen vagy bedobja a kirakat ablakot, hogy kirabolja az üzletet. Használható tehát jóra vagy rosszra. Ugyanez igaz a pénzre is. 

A pénz körüli érzéseid és motivációd befolyásolja, hogyan kezeled a pénzed. Számomra az egyik példa a biztonság kontra státusz. Természetesen a státusz motivál, amikor a pénzről van szó. Nagyobb valószínűséggel értékelem a márkás cuccokat, a luxus vakációt és nagyobb valószínűséggel találok módot egy nagyobb vásárlás igazolására, ha valamilyen szinten sikeresnek érzem magam. 

Egyrészt ez azt jelenti, hogy szeretem a szép dolgokat és kérlek, hogy halld meg, amikor azt mondom, hogy nincs semmi baj azzal, ha szép dolgaid annak, ha megengedheted magadnak. De annak tudatában, hogy van ilyen státusz-tendenciám, kell, hogy kordában tartsam a kiadásaimat. Most, mielőtt vásárolok, mindig felteszem magamnak a kérdést : "Akkor is megvenném, ha soha senki nem látná?"

Ne felejtsd el, hogy a legnagyobb akadály a jelenlegi helyzeted és a gazdaggá válás között nem a lehetőség vagy a jövedelem, hanem az, hogy te irányíts. Tehát összpontosíts azokra a dolgokra, amelyeket irányíthatsz : gondolataid és szokásaid. Elkötelezettség és fegyelem kell hozzá, de a jó hír az, hogy nem kerül semmibe.

Tudom, hogy ez nehéz munkának tűnik, de azt is tudom, hogy meg tudod csinálni. Tudom, hogy megteheted, mert láttam, hogy különböző háttérrel és jövedelemmel rendelkező emberek milliói megtalálják a bátorságot a tartós változásra, nemcsak önmaguknak, hanem egész családjuknak. 

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása