3 dolog, amit self-made milliomosok nem csinálnak a pénzükkel

2021. május 07. 09:51 - Life Advisor

self-made_milliomos.jpgThomas J. Stanley a "Milliomos agy" című könyvének írása közben különböző kutatásokat végzett és valami szokatlan dolgot talált. Több, mint 500 milliomost kérdezett meg a szokásaikról. Közülük sokan azt mondták neki, hogy ellentétben azzal, amit sokan gondolnak, nem pazarló életet élnek, sőt inkább takarékoskodnak. Ahelyett, hogy luxuscikkekre költenék a pénzüket, inkább befektetéseket keresnek, amelyek folyamatosan növelik a vagyonukat. A szerző azt is megállapította, hogy a milliomosok többsége nem örökölte a vagyonát, ugyanis a megkérdezettek 80%-ka saját maga teremtette meg azt. Thomas J. Stanley könyvében leírja, hogy milyen szokásokat kerülnek el a self-made milliomosok.

1. Nincs tele a pénztárcájuk exkluzív hitelkártyákkal

Több milliomossal kapcsolatban is eszünkbe jut, hogy bizonyára számtalan luxuscikket vásárolnak és bejárják a világot. Teszik mindezt hitelkártyával. Az író kutatásai azonban teljesen mást mutatnak. A legtöbb self-made milliomos nem rendelkezik például American Express Platinum hitelkártyával. Ez nem azt jelenti, hogy a milliomosok nem használnak hitelkártyát. A megkérdezettek 59%-ka kedvező konstrukciójú Visa kártyát használ, 56%-uk pedig MasterCard kártyával rendelkezik. Ezek különböző kedvezményeket és előnyöket kínálnak és lényegesen olcsóbbak, mint a rangos Amex kártyák. 

Érdemes megjegyezni azt is, hogy a hitelkártyával történő fizetés előnyeit csak akkor szabad használni, ha havonta ki tudjuk egyenlíteni a számlát, különben az adósságok felhalmozódnak.

2. Nem adnak a gyerekeiknek luxus ajándékokat és nem finanszírozzák a felnőtt életüket

Stanley kutatása szerint a milliomosok mindig hajlandók pénzt költeni gyermekeik és unokáik oktatására. De azt is tudják, hol kell meghúzni a határt. Tisztában vannak azzal, hogy azok a szülők, akik pénzügyi segítséget nyújtanak felnőtt gyerekeiknek, lényegesen alacsonyabb vagyonnal rendelkeznek, mint azon szülők gyerekei, akik pénzügyileg függetlenek.

Ugyanez vonatkozik a drága ajándékokra is. A Stanley által megkérdezett milliomosok mintegy 60%-ka azt mondta, hogy segítettek gyerekeiknek házat vásárolni, ugyanakkor azt is hozzátették, hogy ezenkívül semmit nem adnak a gyerekeiknek. 

3. Nem töltik minden idejüket a részvényekbe történő befektetésekkel

Igaz, hogy a részvények birtoklása sok milliomos vagyoni stratégiájának szerves része. Stanley kutatása szerint 95%-uk saját részvényekkel rendelkezik. Ezek a befektetések azonban nem a mindennapi életük része. A megkérdezett milliomosok 42 százaléka az interjút megelőző évben nem kereskedett résztényportfóliójával. 

Mivel a milliomosok inkább hajlamosak hosszú távú befektetésekre, amelyeket sok éven át tartanak. Ez azt jelenti, hogy nem kell nekik hetente vagy havonta órákat tölteniük befektéseik kezelésével. 

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lifeadvisor.hu/api/trackback/id/tr6916525136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kivlov 2021.05.08. 14:32:34

A lényeg kimaradt: nem munkából keresik a pénzt.

kondi2005 2021.05.08. 15:16:39

Hát igen. Gondolom a (pénznél sokkal fontosabb) kapcsolatrendszerük sem áll a gyerekek rendelkezésére.

s 2021.05.08. 19:04:40

@Kivlov: Már. Az elején ugyan mi másból? Mert a cikk szerint 80% maga szerezte a pénzét. Az pedig nagy ritkaság. hogy egy nincstelen faszkalapnak adnak kurva sok pénzt a zseniális üzleti terveire (valakik).
"nem pazarló életet élnek, sőt inkább takarékoskodnak"
Ez is a kezdeti időszakuk rögzült szokásaira utal. Amikor kevés a pénz, inkább takarékos az ember. Aztán az marad akkor is, ha már sok pénze van.

Tóninéni 2021.05.08. 20:04:54

Ezt meg miből gondolod?

Andy73 2021.05.09. 10:17:01

@Kivlov: ez attól függ, mit értesz munka alatt. Még a kommunisták is elismerték, hogy nem csak fizikai munka van a világon, bár a szellemi munkát ők is alacsonyabb rendűnek tartották. Egyébként a pénz nem minden, nem mindenkit az tesz boldoggá. Ha többre vágysz, akkor tegyél érte, ne csak irigykedj.

A Dundee 2021.05.09. 11:39:51

@Kivlov: Igen igazad van. De nekem pl. mondjuk egy jo 20 ev kökemeny munka volt (nullarol indulva) összeszedni az alapot ahhoz, hogy belephessek abba a klubba, amikor mar nem a munkam a fö jövedelemforras... es jopar embert ismerek aki hasonloan szedte össze az elsö 2-3 befekteteset - altalaban lakasokat.

pragmatika 2021.05.09. 12:12:55

Az életben mindennek ára van.
Az anyagi jólétnek is.

:) Woody Allen mondta egyszer.

"A gazdagságnak is van előnye, főleg anyagilag" :)

Diorella Queen 2021.05.09. 21:10:03

A női szupergazdagok már más kategória, érdemes utánaolvasni.
A 99%-k örökölte a milliárdokat és csak 0,00001 % az amelyik maga kereste meg a tehetségével.

Örömhernyó 2021.05.10. 17:20:32

@Diorella Queen: Plusz az örökösnők mellett újabban rengeteg olyan nő van a fejlett Nyugaton, aki válás útján jutott hozzá a fele királysághoz. Amerikában erre elég jó lehetőségek vannak, mert más a házassági vagyonjog szabályozása. Van asszonytartás (alimony), tehát ha nincs is közös gyerek, asszonypajtás akkor is legombolhat pénzt apuról válás esetén. Ha gyerek is van, akkor meg aztán ninxs felső határ. Az a vicc, hogy ha egy férfi házassága idején jól keres (színész például), elválik tőle asszonypajtás, akkor a bíróság az akkori életszínvonal, jövedelem alapján állapítja meg az asszonytartást. Ha később nem keres olyan jól a férj (mondjuk egy színésznek véget ér a sorozata, amiben játszott és amivel jól keresett korábban) akkor is annyit kell fizetnie, különben megy börtönbe (Amerikában a börtönben ülő férfiak egy elég jelentős része asszonytartás/gyerektartás nem teljesítése miatt ül). Magyarországon is lehúzzák a bőrt a férjről, de Amerika egy teljesen más világ, durvább szabályokkal.
És arról még nem is szóltunk, amikor asszonypajtás viszi a férj cégének, részvényeinek felét is (Jeff Bezos exneje, Bill Gates most válófélben lévő felesége). De egy sima orvos, mérnök, vállalkozó elvált felesége is horribilis összegeket tud bezsebelni Nyugaton, nem kell valami IT milliárdos feleségének lenni ehhez.

Örömhernyó 2021.05.10. 17:20:33

Én sem foglalkozom részvényekkel heti vagy havi szinten. A bankomban vam erre egy ember, befektetési tanácsadó, portfóliókurkász, akit erre tartanak (persze díj ellenében), ő forgatja minden ilyen magamfajta földönfutónak a pénzét. Ez nem luxus. Sok ismerősöm minden percben nézi a részvényei árfolyamát mobil appban és erről beszélnek egymás közt (nem Magyarország). Nekik ez a társalgási téma, szórakozás, pedig nem gazdag emberek, nem milliárdosok.

A hitelkártyázásról nem tudok, de Amerikában szinte kötelező a hitelkártya használata, ha az ember életében ingatlant vagy új autót akar venni, akkor ahhoz megfelelő credit score kell. Amit hitelkártyahasználattal épít fiatal korától kezdve.

Azzal vitatkoznék, hogy a gyerekeiket nem segítik anyagilag.
Egyrészt a poszt is leírja, hogy vesznek nekik házat. Ez Amerikában több százezer dolláros kiadás.
Költenek a gyerekeik, unokáik oktatására, ezt is leírja a posztoló. Nos, ez Amerikában évi több tízezer dolláros kiadás már magán általános iskolában is. Aztán magán középiskola, fizetős egyetem. Össze is jön egy több százezres összeg.
Vannak ázsiai milliomos ismrőseim. Az a tévképzet él a nyugaziak fejében, hogy az ázsiai emberek támogatják a szüleiket anyagilag. Ez a legszegényebb rétegnél van így, a milliomosoknál a szülők tömik ki pénzzel a gyerekeket. Nem csak gyerekkorukban, de egész életükben.
Drága iskolák, különórák, ruhák, utazások, autó, éttermek, amerikai, kanadai, brit, ausztrál egyetemi tandíj... Aztán kapnak egy állást apu egyik cégében vagy csak havi allowance-t, ami egy combos fizetésnek megfelelő összeg.

Almandin 2021.05.16. 11:13:37

Sok frissen meggazdagodott ember inkább irigy lenne a gyerekére, ha annak az ölébe hullana a gazdagság. Az irigység oka, hogy nekik nem kellett megdolgozniuk érte. Nem akarják, hogy a gyerekük könnyebben éljen, mint ők. A szülői irigység a nárcisztikus szülők szinte mindegyikére jellemző. Pl. sok középkorú anya gyűlöli a lányát, mert az szebb nála. Vagy ha nagyobb karriert csinál a gyerek, mint ő, vagy jobban sikerül a házassága, stb., valamire mindig lehet irigykedni.
süti beállítások módosítása