12 dolog, amit adj fel, ha produktív akarsz lenni

2021. április 15. 07:30 - Life Advisor

tired_productivity.jpgSzinte már eufórikus érzés, amikor egy hosszú nap végén kipipáljuk azokat a feladatokat, amelyeket elvégeztünk. Mintha tényleg megragadtuk volna a napot. Ellenben ha például a mobilodon percenként értesítések jelennek meg vagy különböző hangokkal csörög és zavar, akkor nehéz lehet a munkádra összpontosítani és produktívnak lenni. Szerencsére egy kis elszántsággal és néhány tipp betartásával sokkal eredményesebb lehetsz, feltéve, hogy bizonyos dolgokat hajlandó vagy feladni. Íme ezekből a dolgokból a 12 legfontosabb.

1. Egészségtelen életmód

Nem könnyű és bizony sok erőfeszítést igényel, de ne felejtsük el, hogy ha a testünk kevés alvásban részesül vagy nem megfelelő táplálékot kap, például gyors kaját, akkor csak egy maroknyi energia marad az agyadnak, amiből gazdálkodhat. Manapság az emberek annyira az időmegtakarításra összpontosítanak, hogy nem szívesen költenek egészséges ételekre és pláne nem főznek saját maguknak. Az időmegtakarítás miatt nem látják a figyelem és az összpontosítás elvesztése miatti költségeket, amelyekkel akkor szembesülnek, amikor a testük nem kapja meg a megfelelő tápanyagot.

2. Spórolás üzleti eszközökön

Egy jó favágó az ideje 70%-át a fejsze élezésével tölti. Miért? Mivel az eszközeinek minősége döntő tényező a munkájának kimenetelében és abban, hogy mennyire lesz hatékony a kívánt eredmény érdekében. Kezdj el te is hírlevél küldő alkalmazást használni vagy CRM-et. Mivel ez egy hosszútávú játék, ha hamarabb elkezded, akkor időt fogsz megtakarítani.

3. Nem megfelelő kapcsolatok

A kapcsolatok kiépítése sok időt és erőfeszítést igényel. Ezért, ha időt szeretnél szánni a kapcsolatok kiépítésére, akkor hosszútávon fektess be ezekbe. Fejleszd és képezd az alkalmazottaid arra, hogy évekig veled maradjanak ahelyett, hogy alacsony fizetésű asszisztenseket alkalmaznál, akiktől néhány hónap múlva meg kell válnod.

4. Multitasking

A túl sok feladattal végzett zsonglőrködés nem egészséges és nem is hasznos egy produktív nap elérésének érdekében. Leszív és demotivál, ha nem sikerül teljesítened a listán szereplő feladataid. Ez az elfoglalt vállalkozók egyik legnagyobb hibája. Úgy gondolják, hogy többet értnek el, miközben valójában fele annyit sem. Statisztikák szerint a multitasking akár 40%-os termelékenységi csökkenést és 10%-os IQ csökkenést eredményezhet.

5. Egyszemélyes csata

Az embereknek szükségük van másokra is a célok elérése érdekében. Nézz körül és meglátod, hogy a közvetlen köreidben vagy még inkább az online közösségekben rengeteg válasz és megoldás található a problémáidra. Nem vagy egyedül a csatáidban. Felejtsd el, hogy mindent egyedül kell megtenned és kezdj el segítséget kérni.

6. Hétvégi munka

Jó, ezt fogalmazzuk meg másképpen. Dolgozhatsz a hét bármely napján, csak győződj meg arról, hogy legyen szabadnapod, szabadidőd, hogy átmozgasd a tested, felpezsdítsd a kreativitásod és a szeretteiddel együtt légy. A már sikeres emberek legtöbbje a termelékenység érdekében legalább 4 napos munkahetet tanácsol. Tanulmányok is bizonyították már, hogy igenis ki kell szakadnunk néha a vállalkozásunkból, amely azért is fontos lépés, mert megadja neked a szükséges perspektívát és lehetővé teszi, hogy kreatív megoldások szülessenek.

7. Felesleges munka

Legyél határozott az ütemterveddel, amikor a céljaidról van szó. Lásd tisztán, hogy milyen eredményt szeretnél elérni. Nézd meg a szükséges lépéseket és bontsd le őket apró cselekvésekre. Nézd meg, hogy melyek azok, amelyek tényleg a céljaidhoz vezetnek és melyek azok, amelyek feleslegesek.

8. Mindenkinek a kedvére tenni

A 7. pontból kiindulva vizsgáld meg azokat a dolgokat, amelyekre igent mondasz. Hozzájárulnak a céljaidhoz? Segít a hosszútávú kapcsolatok kiépítésében? Örömöd leled benne? Ha egyik sem valósul meg, akkor tanulj meg nemet mondani.

9. Közösségi média függőség

A függősség olyan valami, amiről nem tudunk könnyen lemondani. Kezdjük mondjuk a közösségi média "tudatos fogyasztásával". Például, amikor bármilyen alkalmazást elkezdesz használni, tedd fel magadnak a kérdést : "Mit csinálok ma itt?" Ha tényleg szükséges használnod és az üzleteddel, követőiddel kapcsolatos, akkor hajrá, csináld meg, amit meg kell. Amikor pedig végeztél mondd ki hangosan, hogy "megcsináltam, amiért idejöttem" majd csukd be az alkalmazást és térj vissza a munkádhoz. 

10. Szükséges ellenőrzés

Nem kell mindent irányítanod és kontroll alatt tartanod. Dolgozz olyan rendszerek felépítésén, amelyek lehetővé teszik, hogy egy pillanat alatt képbe kerülj a vállalkozásoddal. Heti kimutatások, projekt menedzsment eszközök is segíthetnek, hogy időt takaríts meg.

11. Ismétlődő feladatok

Ha többször kell valamit újra és újra megcsinálnod, próbáld meg rendszerré változtatni mindezt. A rendszerek könnyen automatizálhatók vagy kiszervezhetők. Kivéve persze, ha ezt az ismételt cselekvést ténylegesen élvezed.

12. To-Do lista ingorálása

Amikor hagyod, hogy az emailek, üzenetek befurakodjanak a teendőid listája elé, úgy érezheted, hogy dolgozol és ellenőrzöd a dolgokat. A valóság viszont az, hogy nem haladsz a választott célod felé. Próbálj meg elvégezni bizonyos dolgokat, mielőtt például megnyitnád az emaileket. Hidd el, hogy a listádon lévő kicsinek tűnő feladatok elvégzésének érzése izgalmas és jóleső. 

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

1 komment
süti beállítások módosítása