10 tulajdonság, amivel egy inspiráló vezető rendelkezik

2021. április 14. 07:30 - Life Advisor

the_great_leader.jpgAz emberek vezetése nem könnyű feladat. Ezer féle felelősség esik a válladra. A vezetőnek végül is uralkodnia kell a káoszon. Ők egy csoport motorjai. De mi határoz meg egy igazi vezetőt? Egyenes és büszke testtartás? Intelligencia? Acélos akarat és szilárd elszántság? Az igazság az, hogy különböző kihívások különböző tulajdonságokat igényelnek a vezetőktől. Ezért tehát akár napokat is eltölthetnénk azzal, hogy felsoroljuk az összes lehetséges tulajdonságot, amivel egy igazi vezetőnek rendelkeznie kell. A tökéletességnek nincs határa, így ebben a posztban inkább egy bizonyos meghatározott dologra fogunk koncentrálni méghozzá a vezető többiekhez való hozzáállására. 

Az, hogy egy vezető hogyan bánik az emberekkel, sok mindent meghatároz. Nyilvánvaló, hogy hatékony vezetővé válhatsz akkor is, ha a zsarnokságot, félelemet és az elnyomást gyakorlod. Kényszerítheted az embereket, hogy tegyenek dolgokat, engedelmeskedjenek, így technikailag vezető vagy. De ez csúszós pálya. Puccsok és lázadások az efféle vezetés eredményei. 

Ha inkább olyan valódi vezető akarsz lenni, akit az emberek szándékosan és hűségesen követnek, akkor az alábbi tulajdonoságokkal kell feltétlenül rendelkezned.

1. Határozottság

Kezdjük a legnyilvánvalóbbal. Határozottnak kell lenned ahhoz, hogy eljuss valahova és közben ne add fel. A magabiztosság és a határozottság kötelező minimum egy vezető számára. Az emberek nem követnek, ha nem tudsz előre lépni. Inspirációra van szükségük és te mindezt a cselekedeteid útján tudod átadni nekik.

2. Felelősség

Vezetőnek lenni azt jelenti, hogy te vagy felelős a csapatért. A csapatod minden tagja bízik a döntéshozatali képességedben. Nem hagyhatod cserben őket. A célod, hogy vezesd őket. Más szavakkal, bárhová is kerül a csapatod, az a te győzelmed vagy kudarcod. Te vagy a csoportod arca. Amikor minden pokolian alakul, elsőként te találkozol az ördöggel. Ha eltudod viselni ezt a terhet, akkor a jó vezető lehetsz.

3. Empátia

Az empátia azt jelenti, hogy mennyire vagy képes megérteni mások érzelmét. Mindez bármely személlyel való sikeres kapcsolat kulcsa. Ha érzed és megérted, amit egy másik ember érez, akkor jobban eligazodhatsz az illető valóságában. Ha megérted a fájdalmukat, hajlamosabb vagy segíteni, hiszen személyes ügyedként tekintesz rá.

Az empátia sokféleképpen kimutatható : hallgass, légy figyelmes, ne ítélj elhamarkodottan. Nem arról van szó, hogy el kell felejtened a saját problémáid. A figyelemről van szó. Adj egy kis figyelmet másoknak út közben és próbáld megérteni őket. Talán segíthetsz nekik valahogy. Az emberek emlékezni fognak erre és tisztelni fognak.

4. Pozitivitás

A pozitivitás hasznos eszköz. Mindannyiunknak vannak sötét pillanatai az életben és ha nincs fény, akkor könnyű eltévedni a sötétségben. Nincs jó kedvünk, csökken a produktivitásunk, veszekedések indulnak el és semmi nem oldódik meg. Azonba, ha te optimista vagy, akkor van egy fáklyád is, amivel képes leszel átvezetni az embereket a sötétségen. 

5. Nyitott gondolkodásmód

Nem szabad zárkózottnak vagy intoleránsnak lenned különböző emberek vagy ötletek miatt. Ha személyes preferenciáid, félelmed vagy büszkeséged miatt nem tudsz elfogadni valami újat vagy jobbat, akkor problémáid vannak. Változnak az idők és vele együtt a világ is. Ahhoz, hogy lépést tudj tartani ezekkel a változásokkal, haladnod kell velük. 

6. Tanulási képesség

A vezető számára elengedhetetlen a növekedés, az alkalmazkodás és az új készségek elsajátításának képessége. Ugyanez vonatkozik a hibáinkból való tanulásra. Mindenki követ el hibákat, még a vezetők is. Fontos azonban elfogadni ezeket a kudarcokat és tanulni belőlük. Ne hagyd, hogy a tudatlanság magával ragadjon.

7. Egyenesség

Néha a csapatod tagjai hibáznak. Képes vagy rámutatni ezekre a hibákra? Te felelsz a csapatodért, emlékszel? Ha valaki veszélyezteti a jövőd, akkor foglalkoznod kell az illetővel. Ne feledd, itt csak jó zsarut játszhatsz. 

8. Alázat

Másokat hibáztatsz vagy inkább segítséget kérsz a csapatodtól? Az egód és a büszkeséged nem állhat az utadba. Nem vagy tévedhetetlen és nem tudhatsz mindent. Egy csapat egységként működik, aminek te is része vagy. Kérj tanácsot és támogatást, ha szükséges.

9. Megközelíthetőség

A csapatod nem félhet attól, ha te megjelensz körülöttük. Ha félnek, akkor hiányzik a bizalom, amely titkokhoz és kimondatlan szavakhoz vezet. A titkok pedig olyan hosszú életű bombák, amelyekről nem is tudsz. Ennek elkerülése érdekében érdemes nyitott ajtó politikát kialakítani. Dolgozz a csapatoddal való kapcsolaton, hiszen ettől függ a vezetésed.

10. Öngondoskodás

Az utolsó pont rólad szól. A leghatékonyabb működés érdekében törődnöd kell a közérzeteddel. Fizikai és mentális egészséges a saját energiád forrása. Nem lehetsz optimista, gondolkodhatsz előre, hozhatsz helyes döntéseket és inspirálhatsz másokat, ha az elméd és a lelked nem kiegyensúlyozott. 

Gyakran hajlamosak vagyunk megfeledkezni a pihenésről, kikapcsolódásról, boldogságról miközben a szakmai fejlődésünkre összpontosítunk. A növény növekedéséhez is szükség van elegendő napfényre és táplálékra. 

Ha úgy érzed, hogy vezetőként te mind a 10 fenti tulajdonsággal rendelkezel, akkor GRATULÁLOK! Ha valami azonban még hiányzik, ne bosszankodj, hiszen mindent megtanulhatsz és gyakorolhatsz. 

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása