6 tipp, hogy megőrizd a mentális egészséged a pandémia alatt

2021. január 28. 07:30 - Life Advisor

dr_mike_hansen.jpgA koronavírus járvány kirobbanása óta Mike Hansen tüdőgyógyász és intenzív szakorvos YouTube videókat készített az orvosi félretájékoztatások tisztázása és a koronavírus körüli gyakori kérdések és tévhitek kezelésére. Egyik videójában azonban egy másik, de kapcsolódó egészségügyi problémával foglalkozik, amely az elmúlt 1 évben felmerült : hogyan befolyásolta a járvány a tömeges mentális jólétet? Az orvos rámutat, hogy az új körülmények, amelyekben élünk - otthonról dolgozunk, társadalmi távolságtartás jellemzi a mindennapokat, elszigetelten élünk - óriási hatással lesz alvási szokásainkra, étrendünkre, fizikai aktivitásunkra és az érzelmi állapotunkra is. Hansen attól is tart, hogy sok ember függőséggel kapcsolatos problémái súlyosbodni fognak, ha még hosszabb ideig tartanak a korlátozások. Most viszont jöjjön inkább az orvos által javasolt 6 tipp, amellyel mindezektől megóvhatod magad.

1. Mozogj

Új és még erőteljesebb bizonyíték van a testmozgás mentális egészségre gyakorolt előnyeivel kapcsolatban. A testmozgás egyértelműen segíti a depressziós tünetek csökkenését. Nem kell a kimerültségig edzened vagy mozognod. Az alacsony vagy közepes intenzitású testmozgás javítja a hangulatunkat, ellenben a nagy intenzitású edzés és ha netán túlzásba viszed a mozgást, növelheti a feszültséget és a fáradtság érzését.

2. Figyelj arra, mit eszel

A halakat, gyümölcsöket és zöldségeket, dióféléket és az egészséges zsírokat tartalmazó étrend nagyban hozzájárulhat a mentális egészséged fenntartásához. Mike Hansen a dietetikusokra hivatkozva azt állítja, hogy a mediterrán étrend az étkezés legegészségesebb módja.

3. Aludj jól és eleget

Talán nem meglepő, de 2020-ban jelentősen nőtt az álmatlansággal és alvászavarokkal küzdő emberek száma. Mike Hansen azt javasolja, hogy elalvás előtt 1-1,5 órával már szakadjunk el minden elektronikai eszköztől, ne számítógépezzünk, ne telefonozzunk, ne nézzünk tévét. Na jó, de akkor hogyan üssük el ezt az időt? Végezzünk légzőgyakorlatokat, meditáljunk, jógázzunk, gyakoroljuk a hálát, vezessük a naplónkat, írjuk fel a másnapi céljainkat stb.

4. Ne maradj otthon! Menj ki a természetbe!

A természetben való időtöltés és a természetes napfény óriási segítség lehet számunkra a mentális egészségünk fenntartásában. Mindkettő csökkenti ugyanis a stressz szintünket, valamint a szorongás és a depresszió tüneteit is. Ha lehet, akkor úgy menj ki a szabadba, hogy a telefonod otthon hagyod, vagy legalábbis nem a közösségi médiában lógsz. Figyelj inkább a természet szépségeire, élvezd a friss levegőt, a táj szépségét és "szellőztesd ki a fejed".

5. Tartsd fent az emberi kapcsolataid

Ha a barátaiddal és családoddal folytatott interakcióid szöveges beszélgetésekre csökkennek, még elszigeteltebben érezheted magad. Ha lehetséges, akkor próbálj ragaszkodni akár a telefonbeszélgetéshez vagy még inkább a videóhívásokhoz.

6. Gondolkodj pozitívan

Könnyebb mondani, mint csinálni, ugye? Pedig ha hiszed, ha nem ott van az fény az alagút végén. Megkezdődtek az oltások, csökken az új fertőzöttek száma, növekszik a gyógyultak száma és remélhetőleg hamarosan a korlátozó intézkedések is enyhítésre kerülnek. Nem beszélve arról, hogy hamarosan kimászunk a téli hónapokból és kezdődik a felmelegedés. Addig is maradj pozitív, törődj magaddal, tanulj új dolgokat, fejleszd magad és legyél nyitott a pozitív változásokra.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása