Miért legyen egyensúlyba az önbizalmad és a kompetenciád?

2021. január 20. 10:12 - Life Advisor

confidence_and_competence.jpgMég akkor is, ha elképesztő eredményeket produkálsz a munkahelyeden vagy az élet más területein, ha nincs meg az önbizalmad, akkor nem fognak téged mások kompetensnek látni. Ha viszont egyensúlyba kerül a kompetenciád és az önbizalmad, akkor mások is elismernek téged. Kutatások is alátámasztják, hogy egy egészséges magabiztosság segíthet abban, hogy az emberek felfogják a kompetenciád. Erre az egyik magyarázat valószínűleg az, hogy ha magabiztosságot sugárzol és magabiztosan, határozottan beszélsz egy témáról, akkor ezzel a kisugárzással mások elhiszik, hogy igenis értesz hozzá, kompetens vagy a témában (még akkor is, ha valójában más a helyzet). Nyilván érdemes elkerülni a hamis bizalom kisugárzását vagyis, hogy magabiztosan beszélj olyas valamiről, amiről amúgy gőzöd sincs. A bizalom megléte, de a készségek,tapasztalatok hiánya ugyanis veszélyes kombináció. A következő tippek abban segíthetnek, hogy megfelelő mértékű bizalmat közvetíts a ténylegesen meglévő készségeiddel és tapasztalataiddal kapcsolatosan és mások is megértsék és elismerjék a már meglévő kompetenciáid.

1. Kérj visszajelzést

Keress valakit, akiben megbízol és aki egyértelmű visszajelzést adhat arról, hogyan láthatnak téged mások. Ez a személy lehet egy megbízható munkatárs vagy egy olyan ismerős, aki nem áll annyira közel hozzád, hogy véka alá rejtené a kritikáit. Kérd meg őt/őket, hogy adjanak számodra visszajelzést és tegyenek javaslatokat arra, hogyan javíthatnál a magabiztosságodon. Például lehet,hogy öntudatlanul tördeled az ujjaid, amikor elmagyarázol valamit, ami viszont kételyeket ébreszthet másokban. Hasznos lenne, ha valaki felhívná a figyelmed erre, így egyszerűen abbahagyhatod.

2. Jegyezz meg néhány fontos információt

A kompetencia közvetítése csak úgy valósítható meg, ha valamiben tényleg kompetens vagy. Győződj meg róla, hogy annyit tudsz arról a bizonyos témáról vagy munkáról - amiben kompetens szeretnél lenni -  amennyit csak lehet. Az egyik módja annak, hogy megbizonyosodj arról, hogy nemcsak ismered a témát, de magabiztosan is beszélhetsz róla, ha megjegyzel pár olyan dolgot, amit újra és újra meg kell válaszolnod vagy magyaráznod. Kvázi legyen egy gyakran ismételt kérdések-válaszok lista a fejedben.

Ha néhány alapvető információt megjegyzel egy-két alapkérdésre, amelyet gondolkodás nélkül ki is fejtesz egy beszélgetés alatt, az magabiztosságot áraszt, mert a válaszaid nem lesznek tele öööö-vel, hmmm-el, mmmm-el és izéééé-vel.

3. Kísérletezz a testbeszéddel

A testbeszédről már itt a blogon is olvashattál többször is. Rengetegen állítják, hogy a testbeszédünknek is szerepe van a bizalom közvetítésében. Hogy ez igaz-e, vita tárgya, de van néhány alap dolog, amire támaszkodhatsz, mint például a jó testtartás, a kezek magunk előtt tartása, a kézmozdulatok minimális szinten tartása és a szemkontaktus fenntartása azokkal, akikkel beszélünk.

Ha teljesen biztos vagy abban, amit mondasz, akkor a hangszíned is mindig egyenletes lesz. Kísérletezz a testbeszédeddel és hangszíneddel és nézd meg, mi az, ami számodra a legjobban megfelel.

4. Használd fel a sikereid

Meg Selig a Florissant Valley-i St. Louis Közösségi Főiskola nyugalmazott tanácsadó professzora kifejlesztette a "Kis sikerek módszerét", amelyben naprakész listát vezet három sikeréről, amelyekre büszke lehet, hogy elért. Lehet olyan nagy vagy kicsi sikerről, amilyet csak akarsz. Amikor a főnököd vagy a kollégád megkérdezi, hogy mi a helyzet veled, mi újság stb, akkor készt választ tudsz adni, amely önbizalom növelő lesz, sőt a másik fél garantáltan felkapja a fejét, hiszen nem a standard választ - semmi ; nem sok - vágod rá erre a kérdésre.

Összefoglalva a kompetencia közvetítésének legfontosabb szempontja, hogy valóban kompetens legyél a szakterületeden és ne próbálj "hamisítani, amíg kompetens nem leszel". Ha teljesen magabiztos vagy a készségeidben és a tapasztalataidban, de másoknak még mindig nehezére esik, hogy kompetensnek lássanak téged, akkor próbálkozz a fenti tippekkel, amelyek segítenek kibontakoztatni az önbizalmad, ami arra készteti az embereket, hogy kompetensnek lássanak a pozíciódban.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása