Felületes és rövid. Tényleg ilyen egy randiappos kapcsolat?

2021. január 04. 16:35 - Life Advisor

dating_apps.jpgAz olyan társkereső alkalmazások, mint a Tinder vagy Bumble, sokkal rosszabb hírnévnek örvendenek, mivel állítólag felületes kapcsolatokat teremtenek az emberek között. Az előítéletek szerint ezek az alkalmazások inkább a megjelenést részesítik előnyben és nem pedig az érzelmi kapcsolatok kialakulását. Egy új tanulmány, amelyet a PLOS One szaklapban nemrégiben publikáltak, éppen az ellenkezőjét sugallja : a párok, akik randiappokon keresztül ismerkedtek meg, mély kapcsolatokat alakítottak ki, mint azok, akik a való életben "véletlenül" találkoztak. A tanulmányhoz egy svájci kutatócsoport 3250 felnőtt adatait elemezte. Közülük 500-an találkoztak partnerükkel az interneten. A kutatókat a megismerkedés körülményeire is nagy hangsúlyt fektettek. Hogyan ismerték meg egymást a párok? Mit tettek azért, hogy fejlődjön az így kialakult kapcsolatuk?

Az online társkeresők felhasználói gyakran hosszú távra terveznek

Az eredmények ellentmondanak a randiappokkal kapcsolatos általános előítéleteknek és az ezekből fakadó kapcsolattípusoknak. Azok, akik online ismerkedtek meg nagyobb valószínűséggel akartak a közeljövőben összeköltözni és akár már a gyerekvállalásra is készen álltak.

"Valójában azt tapasztaltuk, hogy azoknak a pároknak, akik randialkalmazásokon keresztül ismerkedtek meg, sok szempontból nagyobb ambícióik voltak a hosszú távú család- és párkapcsolat-tervezés terén."

fogalmazta meg Gina Potarca tanulmányigazgató.

Potarca és csapata azt is megállapította, hogy - nem meglepő módon- a párok gyakrabban használták az internetet az ismerkedéshez, mint a korábbi években. A tanulmány rámutatott, hogy a társkereső alkalmazások különböző háttérrel rendelkezőket hívtak össze akár különböző országokból. Sokkal több olyan ember talált egymásra, akik fizikailag távol élnek egymástól, mint a korábbi években.

Az online és offline párok egyaránt elégedettek

Az online társkeresés bizonyos módon "változatosabbá" teszi kapcsolatainkat is. A tanulmány szerint a randiappok több különböző iskolai végzettségű embert is egymáshoz vonzottak. Különösen igaz ez a magasan képzett nő és kevésbé képzett férfiak párosára.

Akár hiszitek, akár nem a tanulmány szerint a kapcsolat elégedettségét nem befolyásolja, hogy online vagy offline ismerkedtek meg a párok. Potarca szerint ez reményt adhat mindenkinek, hiszen a társkereső alkalmazások valószínűleg még népszerűbbek lettek a koronavírus hatására, viszont ez nem jelenti azt, hogy online nem találhatjuk meg az igazit.

Fontos megjegyeznünk, hogy a kutatásban heteroszexuális emberek szerepeltek, továbbá, hogy a résztvevők szinte mindegyike Svájcban élő ember volt. A tanulmány nem garantálja, hogy megtalálod a párod a Grindr-en keresztül, viszont azt mindenképpen megerősítheti bennünk, hogy az emberek online is megtalálhatják a partnerüket és boldogok lehetnek vele.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

süti beállítások módosítása