3 tipp a hiteles beszélgetésekért

2020. december 15. 07:30 - Life Advisor

authentic_conversation.jpgA különböző szűrőkkel teli világban - szó szerint és átvitt értelemben is - az autentikus beszélgetés művészete gyakran veszélybe kerül. Előfordul, hogy az ellentétes vélemények annyira megbénítanak minket, hogy úgy érezzük, hogy az egyetlen tiszteletre méltó helyzet a semlegesség. Felmerül a kérdés, hogy egy olyan világban, amelyben sokaknak nagy hangjuk van, nem vesznek-e el sokan ebben az összevisszaságban. A párunkkal és a munkatársainkkal folytatott beszélgetésektől kezdve a családdal és szeretteikkel folytatott kommunikációig, könnyen fajsúlyossá válhatnak olyan témák, mint a vallás, az egyenlőség és a politika, hogy csak néhányat említsünk. Noha nincs semmi baj az ellentétes véleményekkel - sőt ezen vélemény különbségek megvitatása nagy eredményeket is hozhat - fontos az információ fogadásának módja és az egyén választása, hogy erre hogy reagál. Léteznek-e az ellentétes nézetek vagy sem.

Az egységre vágyó megosztott világban talán az a következő lépés, hogy megtanuljuk, hogyan kell együttérző és hiteles beszélgetéseket folytatni. Gyakran így kezdünk bele a mondandónkba : "Sajnálom, de...." majd következik valakinek a véleménye. Akár személyes, akár szakmai környezetben is használjuk ezzel a mondattal szó szerint elnézést kérünk, még mielőtt befejeztük volna, amit mondani akartunk. Mikor lett elfogadott az, hogy rosszul érezzük magunkat a véleményünk miatt?

A véleményünk kifejezésének és fogadásának módja minden bizonnyal felborulhat, ez nem mentség arra, hogy visszatartson minket attól, hogy képesek legyünk tiszteletteljesen kifejezni a véleményünket.

Annak érdekében, hogy bocsánatkérés nélküli hiteles beszélgetést folytass, fontold meg ezeket a tippeket.

1. Hallgass! Hagyd az egódat az ajtóban és valóban figyelj arra, mit oszt meg veled az illető anélkül, hogy már készítenéd a válaszod.

2. Értsd meg, amit hallasz! Ahelyett, hogy helyeselnél vagy belekötnél a másikba, tegyél fel kérdéseket, amelyek segíthetnek a másik félnek abban, hogy pontosan megmagyarázzák neked, hogyan jutottak a véleményükhöz, álláspontjukhoz.

3. Törekedj a tiszteletre! Tiszteld a másikat azért, amit mondott. Minden ember véleménye egyedi és igaz, ugyanúgy, ahogy a tiéd is.

Teret adni valakinek a meghallgatására aktív gyakorlat, amely egységet kovácsol és valódi kapcsolatot teremt. Létrejön egy olyan ítéletmentes zóna, ahol az ellentétes nézetek összhangban élhetnek. Bár az embere között mindig lehet bizonyos mértékű megosztottság, mindannyian kivehetjük a részünket abból, hogy minimalizáljuk a nézeteltérésekből fakadó pusztítást. Az egységes hang ereje mindig erősebb lesz, mint két megosztott hang.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása