10 fontos lecke az élethez a The Last Dance-ből

2020. november 12. 20:55 - Life Advisor

the_last_dance.jpgA koronavírus első hullámakor bevezetett home office, a maradj otthon mantrázása, az emberi kapcsolatok hiánya mindenkit megviselt és mint mindenkinek, számomra is idegen és új volt ez a helyzet. Akkoriban egyik este úgy gondoltam, hogy szétnézek a Netflixen és rábukkantam a The Last Dance című dokumentumsorozatra. A Netflixen olvasható ajánló szerint a dokumentumsorozat Michael Jordan és a Chicago Bulls felemelkedését meséli el a 90-es években sose látott felvételekkel az emlékezetes 1997-98-as szezonból. Tény, valóban erről szól, viszont ennél szerintem sokkal több is rejtőzik a 10 részes dokumentumsorozatban. Méghozzá 10 olyan nagyszerű lecke, amely mindannyiunk életére hatással lehet. Ha még nem láttad és most nem tudod mihez kezdj magaddal este 8 és hajnali 5 között, akkor miután olvastad a posztot, ajánlom, hogy kezd el a sorozatot is megnézni. A kettő együtt komoly változásokat indíthat be az életedben, koronavírus ide vagy oda.

1. Egy coach/mentor maximalizája a benned rejlő potenciált

A filmben minden embert megismerhetünk, aki segített Michael Jordannek a nagyság felé vezető útján. Ezen embere között ott vannak a szülei, James és Deloris Jordan, Dean Smith egyetemi edző, Tim Grover személyi edző és Phil Jackson , a Chicago Bulls edzője. Ezek nélkül a kulcsfontosságú kapcsolatok nélkül nem biztos, hogy olyan sikeres lett volna, mint amilyen volt.

Grant Hill - mára már visszavonult - kosárlabdázó például azt nyilatkozta, hogy jó lett volna még a karrierje elején látnia ezt a filmet. Rájött ugyanis, hogy többet érhetett volna el, ha a szakma legjobbjaitól tanul. Egy coach és/vagy mentor keresése a te életedben is változásokat hozhat.

2. A hit elengedhetetlen

Az életben mindig azt mondják, hogy bármilyen jelentős dolgot is szeretnél megvalósítani, először el kell hinned, hogy képes vagy rá. A hit abból adódik, hogy megérted, mire vagy képes és csiszolod ezeket a képességeket a kiválóság elérése érdekében. Michael Jordan karrierje során nyilvánvalóan megmutatta, mennyi hite is volt saját magában.

"Elbuktam. Újra és újra. Ezért vagyok sikeres."  /Michael Jordan/

3. Egy ember képes változást elindítani

Michael Jordan érkezése előtt a Chicago Bulls utazó kokaincirkusz néven volt ismert. A csapat akkor még nem volt népszerű, mivel a legtöbb chicagói polgár inkább más sportokat nézett.

Amikor Michael Jordan bekerült a csapatba a Chicago Bulls híre hirtelen megváltozott. Nemcsak a csapatba, de Chicago egész városába is új energiát hozott.

4. Ahhoz, hogy igazán sikeres lehess, szükséged lesz egy csapatra

Hiába jött Michael Jordan, egyedül nem volt elegendő ahhoz, hogy megnyerjék a bajnokságot. Tehetséges volt, rengeteg elismerést bezsebelt és bizony időbe telt neki, amíg rájött, hogy bíznia kell a csapattársaiban és a vezetőségben, ha a Chicago Bulls bajnok csapattá akar válni.

A csapat sikereinek korszaka az 1990-es évekre tehető ugyanis 1991 és 1998 között 6 alkalommal tudták megszerezni a bajnoki címet. Mindegyik cím megszerzésénél a csapat tagjai voltak, a ma már "Hírességek Csarnokába" beválasztott Michael Jordan, Scottie Pippen valamint Phil Jackson vezetőedző, akit a mai napig a legjobb edzőnek tartanak számon, aki valaha szerepelt az NBA-ban. A Bulls az egyetlen olyan csapat, amely sosem kapott ki a döntő mérkőzésekben.

5. Dokumentáld az életed eseményeit

Maga a dokumentumfilm erőteljesen szemlélteti az élet és az út során levont tanulságok minden lépését. Az élettörténetünket érdemes megörökíteni a következő generációk számára, hogy tanuljanak a pozitív és a negatív tapasztalatokból egyaránt.

A film a középiskolás tinédzser korától kezdve mutatja be a sportoló életét. Megismerjük a családját, barátait, ügynökét, edzőit, mindenkit, akik résztvevői voltak az életének és a sikereinek. Számodra is hasznos tanács lehet leírni az életed eseményeit, az út során megtanult tanulságokat a jövő generációi számára.

6. Beszéljenek a tetteid

Ellentétben az átlagos emberekkel, akik többet beszélnek, mint amennyit cselekszenek, Michael Jordan az ellenkezőjét tette. Arra összpontosított, hogy fejlessze képességeit és tiszteletet, elismerést szerezzen. Nem azzal, hogy beszél és prédikál, hanem a tetteivel és a cselekedeteivel.

Bármit is csinálsz az életben, koncentrálj arra, hogy mit teszel és ne fecsegj feleslegesen. Az eredményeid majd beszélnek helyetted. Jó hangosan!

7. Találd meg a szenvedélyed

Michael Jordan fiatal gyerekként mindenféle sportot szeretett. Kipróbált mindent, majd az érdeklődése "leszűkült" az apja által is szeretett kosárlabdára és baseballra. Apja halála után kis időre abbahagyta a kosárlabdázást és  baseballozni ment a Chicago White Sox fiókcsapatához, a Birmingham Baronshoz. A nyilatkozatai alapján édesapja kívánságát szerette volna teljesíteni, aki mindig is profi baseballosként szerette volna látni fiát. Belátva, hogy a baseball nem az ő világa, visszatért a kosárlabdához.

Te is próbálj ki minden olyan dolgot, amit úgy érzel, hogy meg kell tenned, aminél érzed magadban az eltökéltséget és a szenvedélyt.

8. Bármit is csinálsz az életben, adj bele mindent!

Az egyik dolog, ami megkülönböztette a Bulls csapatát a többi csapattól, az elhivatottság volt. Michael Jordan és csapattársa számára az edzések mindig intenzívebbek voltak, mint a tényleges meccsek. Úgy fogalmazták meg, hogy "mire eljutsz a meccsig, ösztönösen tudod, mit kell tenned". Az edzések során úgy edzettek, mintha már a meccsen lettek volna, így mindig képesek voltak előnnyel indulni az ellenfelükhöz képest.

9. A győzelemnek ára van

Michael Jordan azt mondta : "A győzelemnek ára van!". Számára ez azt jelentette, hogy megtanult bízni a csapattársaiban ahelyett, hogy mindent egyedül csinált volna. Sokan félreértették őt.

Ő úgy fogalmazta meg, hogy azt akarta elérni, hogy a csapatából mindenki nyerjen, ami azt jelentette, hogy keményen nyomta őket. Néhány ember emiatt zsarnoknak tekintette őt, aki nem érti, hogy mi is kell a győzelemhez.

Minél sikeresebb leszel, annál többen fognak téged is félreérteni. Ez egy ár, amit meg kell fizetned.

10. A nehézségek rekordok megdöntéséhez vezethetnek

Michael Jordan karrierje során számtalan akadállyal és nehézséggel szembesült, azonban ezek többsége olyan eredményeket hozott számára, amelyek felejthetetlenek. Háromszor lett a szezon legjobb labdaszerzője, ő dobta a legtöbb pontot egy félidőben (35) egy döntőbeli meccsen a Portland ellen és persze ott van a Phoenix elleni 1993-as döntő, amelyben a 41 pontos átlaga a legmagasabb az NBA-döntők történetében és ugyanebben a párharcban egy második rekordot is felállított : 4 egymást követő meccsen dobott legalább 40 pontot a döntőben.

Az eredményeit, sikereit még sokáig lehetne sorolni. A nehézségeid képesek téged befolyásolni, de csak ha hagyod.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

süti beállítások módosítása