Ezek a szokások tartanak vissza leginkább a gazdagságtól

2020. október 26. 07:30 - Life Advisor

money_habits_bad.jpgTudtad, hogyha minden reggel 500Ft-ot beledobsz a perselybe, akkor egy év alatt 182.500 Ft megtakarításod is lehet? Ha gazdagságról esik szó mindannyian szeretjük azokat az ötleteket, hogy legyenek milliók a bankban, de az emberek többsége nem veszi észre, hogy nem a rengeteg pénz keresése teszi igazán gazdaggá az embert, hanem a gondolkodásmód és a szokások, amelyek nap mint nap az életünk részét képezik. Éppen ezért, amikor az átlag ember pénzügyi nyereményre tesz mondjuk szert, hamarosan újra abban a helyzetben találja magát, mint ahonnan elindult. A pénzügyi szokásaid jelentősen befolyásolják a pénzhez való viszonyod és hogy eléred-e a gazdagságot. Vagy talán ami még ennél is fontosabb, hogy képes leszel-e megtartani az elért gazdagságot.

1. Nem tartod be a költségvetésed

Bár arra már ki se szeretnék térni, hogy mi történik akkor, ha egyáltalán nincs semmilyen költségvetésed  és csak úgy élsz a nagyvilágba, de sajnos ez is megtörténhet. Ha magadra ismersz, akkor elsőként a saját személyes költségvetésed létrehozásával kezd. Nem elég megírni, átnézni, be is kell tartani.

Mindenkinek van pénze. Lehet, hogy benned is megfordult már, hogy ha már megcsináltam a költségvetésem, akkor ehhez tartom magam. Átnézed a számláid, meghatározod mennyi a havi kiadásod például ételre, bérleti díjra stb. majd kitalálod, hogy mennyit kell megtakarítanod és mennyit költhetsz el a kényelmed és a biztonságod érdekében.

A gazdagság megteremtésének nagyszerű módja, hogy ragaszkodj ehhez a költségvetéshez. Még akkor is, ha a jövedelmed növekszik, vagy ha sikerült néhány ezer forintot megtakarítani a számládon a költségvetéseden felül, ragaszkodnod kell hozzá és nem térhetsz el tőle.

Természetesen nem csak az első pontra, de az egész pénzügyi tervezésre vonatkozik, hogy bármikor kérheted szakértő segítségét is, hiszen remek pénzügyi tanácsadók állnak a rendelkezésedre. Személy szerint, amit én megtapasztaltam a pénzügyekkel kapcsolatban az egy nagyon jó hír. Nem atomfizika a pénzügyek megtervezése. Körülbelül 80%-a a viselkedésünkön alapul, 20%-ka pedig tényleges pénzügyi ismeret. Ezek alapján neked is menni fog, ha úgy érzed mégse, akkor tényleg keress fel egy szakértőt.

2. Csak egyetlen jövedelemforrásod van

Valószínűleg te is hallottad már, hogy a sikeres és gazdag embereknek bizony nem egy helyről érkezik a bevétel, hanem több lábon állnak. Ha csak egy helyről vársz jelentős bevételt, soha nem fogsz meggazdagodni. Egy tanulmány megállapította, hogy a legtöbb milliomosnak körülbelül két vagy három fő jövedelemforrása van, ráadásul befektetésekre is támaszkodnak, amely biztosítja számukra, hogy bármi is történjen anyagilag biztonságban maradhatnak.

3. Nincs elég befektetésed

Ha pénzt akarsz keresni és gazdag akarsz lenni, be kell fektetned a pénzed. Nem azt mondom, hogy több millió forintot kell eljátszanod a tőzsdén, mert valószínűleg nem sok pénzt fogsz viszontlátni. A tőzsdézés viszonylag nagy kockázatú befektetés, de ha mégis ezen az úton akarsz elindulni, akkor akár ezt is kipróbálhatod.

Vannak azonban sokkal biztonságosabb befektetési lehetőségek, például banki és állami finanszírozású rendszerek, kötvények, befektetések. Így nemcsak a pénzed nem költöd el, de még nyereséget is elkönyvelhetsz magadnak.

A befektetés a legjobb módszer annak érdekében, hogy ne költsd el felesleges dolgokra a pénzed, hanem, hogy a meglévő pénzedből még többet csinálj. Mielőtt azt mondanád, hogy nem való neked a befektetés mert nincs pénzed, akkor jó ha tudod, hogy rengeteg olyan lehetőség létezik, amit már akár 10-20 ezer forinttal is elkezdhetsz.

4. Belefásulsz a munkádba

Mikor gondoltad át utoljára a karriered és a szakmai előmeneteled? Ahogy öregszünk és/vagy egyre feljebb megyünk a ranglétrán egy bizonyos pontos berendezkedünk és megelégszünk azzal, ahol vagyunk. Nem törekszünk fejlődésre, előléptetésre vagy nagyobb felelősségre. Egyszerűen csak jól érezzük magunkat ott, ahol vagyunk és ez rossz dolog.

Természetesen az emberek szeretnének a komfortzónájukon belül maradni, mert ez kevesebb aggodalomra ad okot, de ha pénzügyileg biztonságos alapokat szeretnél és megtapasztalnád a gazdagságot, akkor egyre feljebb kell másznod, körülbelül ameddig csak lehet. Szerencsére a modern világban erre egyre több lehetőség van.

5. Nem olvasol

Ha fejlődni szeretnél, függetlenül attól, hogy most a pénzügyekről vagy valamely más életterületről beszélünk, meg kell győződnöd arról, hogy eleget olvasol. Ha megnézed a sikeres embereket, akkor láthatod, hogy jelentős részük életében szerepel az olvasás, a tanulás és az önfejlesztés. Véletlen? Nem hinném. Az olvasás természetesen elődlegesen szórakoztató, de szerezz be néhány könyvet azokról a témákról, amelyekről többet szeretnél tudni, legyen szó a befektetésekről, a saját vállalkozás indításáról vagy egy új készség elsajátításáról.

6. Nem érdekel a saját életed

Nagyon rossz szokás, amit nem is kell bemutatnom. Ha nem foglalkozol a saját életeddel, akkor hiába a fenti pontok mindegyike, akkor sem fog semmi történni. Mielőtt tovább lépnénk, elmondanám hogy nem azt kérem, hogy soha ne kapcsolódj ki.

Nem dolgozhatsz állandóan a nap 24 órájában és nem várhatod el,hogy emiatt ne égj ki. Ha azonban most még előnyben részesíted a tévézést, a közösségi médiában való értelmetlen szörfözést, az értelmetlen találkozókat stb. akkor cselekedned és változtatnod kell. Ezek a tevékenységek ugyanis nem fejlesztenek téged és nem fognak más eredményt hozni az életedbe, mint amit jelenleg tapasztalsz.

Tévézés és egyéb értelmetlen és időrabló programok helyett inkább tölts időt olvasással, testmozgással, önfejlesztéssel, a költségvetésed elkészítésével vagy bármely más olyan dologgal, amely segíthet megélned a kívánt életed. Légy merész és bátor! Bátorság kell ahhoz, hogy azt az életet éld, amit szeretnél, de bárki megtudja tenni, aki hajlandó cselekedni.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

39 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lifeadvisor.hu/api/trackback/id/tr5616257472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pusimk 2020.10.27. 06:05:30

Tökéletesen egyetértek.
Ezeket a készségeket a szülők feladata lenne kialakítani a gyerekek helyes nevelésével már kora gyermekkoruktól kezdve.
Régen a nemesi családoknál, a gazdagabb polgároknál ... stb. az ilyen irányú nevelés, és az önfegyelemre szoktatás, alapkövetelmény volt.

Sajnos a szülők által mutatott rossz példa követési mintaként beidegződik. Ezért van az, hogy szegény sorban lévő szülőknek általában anyagi nehézségekkel küszködő gyerekei lesznek.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.10.27. 08:50:31

Mennyi most a banki kamat? És az infláció? Jó gazdagodást! Mindenki amúgy sem lehet gazdag, ez matematikai abszurdum.

Dorinda41 2020.10.27. 09:38:49

Tervezhetek én költségvetést. Ha csak magam élnék bele a vakvilágba, akkor be is tudnám tartani. De nekem négy gyerekem van. Hol az egyiknél adódik valami váratlan kiadás, hol a másiknál. Azt nem mondhatom, oké gyerek, elszakadt a cipőd, bejött a hideg és kiderült, hogy kinőtted a meleg kabátod, pulóvered, majd jövő hónapban betervezem és megkapod akkor. Egy házban mindig van valami ami eltörik, elromlik, javítani kell. Tervezhetek én javítási költséget is, csak nem biztos, hogy abból kijövök. Ebben az országban pedig az infláció nem a megszokott, hanem például a gyümölcsöknél több, mint 100%-os. Na erre tervezzen valaki előre.

BernRost 2020.10.27. 09:41:58

A kommenteket olvasva, lenne egy következő poszt ötletem : B**d meg a kifogásaid és inkább cselekedj!

Imádom, hogy minden alkalommal, amikor egyébként használható és megvalósítható ötletek kerülnek publikálásra, az emberek 90%-a inkább azt fikázza, hogy mennyire nem megvalósíthatóak vagy az ország miatt, vagy a személyes körülményeik miatt. Szívük joga, de akkor nekem ne siránkozzon senki, hogy még mindig egy nagy 0 az élete.

Beukto30 2020.10.27. 09:55:23

@BernRost: Ilyet én is szívesen olvasnék. :) Csernus mondta egyszer : "Amikor kifogások mögé bújsz, valójában elkezdesz önmagadnak hazudni."

Coffeemylife23 2020.10.27. 11:06:03

@Beukto30: Ezt mondhatod azoknak, akik "lefikáznak" minden ilyen jellegű posztot a legkülönbözőbb bullshitekre hivatkozva. Tény, hogy igaz, de pont az ilyen emberek nem tudják ezt értelmezni, ahogy a posztban leírtakat sem.

Viszont szerény véleményem szerint többségbe kerülnek folyamatosan azok az emberek, akik felismerik, hogy mindenre van megoldás és a kifogások helyett el kellene kezdeniük élni. Ez az oldal pedig nekik szól szerintem és nem a kifogásokat kereső "átlagnak". Ők már így is túl sokan vannak.

BuddhaMen3 2020.10.27. 11:06:05

@LifeAdvisor legyen egy poszt @BernRost: javaslata alapján!!!! Sok embernek fájna, de egyben remek kis wake-up call is lenne.
Na persze mindenkin nem kell és nem is lehet segíteni, de a negatív kommentek és a ezt se azt se lehet/tudom megcsinálni már kicsit fárasztó....legalábbis olvasni, úgy tűnik, hogy akik ebben élnek még nem fáradtak bele.....sajnos....vagy mégse....az ő életük és az ő életük marad olyan, amilyen.

RollsRoyce26 2020.10.27. 11:21:41

Őszintén bevallom én is így éltem, ahogy a fenti kifogáskeresők és hitetlenkedők írják. Életem legrosszabb időszaka volt.

Aztán persze változtattam és adtam egy esélyt arra, hogy jobb életem legyen. Ez pedig életem legjobb döntése volt.
Átérzem azok helyzetét, akik hitetlenkednek és inkább kifogásokat keresnek. A komfortzóna kényelme olyan, mint egy 5 csillagos wellnesshotel, Isten ments, hogy kilépjünk belőle. Bencének a Blog gazdájának van egy remek mondása, amit én is megkaptam párszor : "Ne higgy benne! Tapasztald meg!"

BernRost 2020.10.27. 11:36:47

@Pár titkár: Igazad van, nem kell szó szerint értelmezni, sőt nem is kell minden lépést minden áron ugyanebben a sorrendben és minőségben megvalósítani. De a sok "sírás" helyett megoldásokat kellene keresni, nem a problémákat egymásra halmozni mondván háát ilyen az élet.

Persze mindannyian különbözőek vagyunk, más szokásokkal, más mintákkal a szülőktől, barátoktól stb. Én csak azt nem tudom elfogadni, amikor ott a lehetőség hogy változtass, de az ember inkább sír és kifogást keres, hogy miért nem.

Nagyon sok ember rászorul arra, hogy megtanulja a pénzt helyesen kezelni. Na persze nem úgy, ahogy a legtöbb guru szajkózza különböző passzív jövedelmekkel :D Ráadásul, semmi sem fog működni, amíg a fejedben káosz van.

il_mio_nome_é_nessuno 2020.10.27. 13:52:16

Előre szólok nem ismerem a blog szerzőjét, de úgy érzékelem, hogy a mai magyar valósághoz nem sok köze van.
Általános lózungok - mint az 2. 3. és 4. pont - helyett segítőbbnek tartanám, ha részletesen, számokkal alátámasztva levezetné, hogy egy átlag magyar család, - 2 minimálbért kereső szülő két gyermekkel - hogyan tudja megvalósítani a 2. és a 3. pontot. Szerintem ugyanis ez a lehetetlen vállalkozás.

Sokkal fontosabb lenne intézményi szinten pénzügyi kultúrát tanítani a mostani generációnak. A régebbi generációk ezt saját maguk, saját kárukon tanulták meg ha egyáltalán megtanulták. Tőlük nem várható el, hogy a gyermekeiket erre neveljék.

Az 5. és 6. pont valóban hasznos, de ezek sem a gazdagsághoz vezető utat fogják elsődlegesen megmutatni.

P.s. A bejegyzés kezdő mondatáról pedig óhatatlanul az alábbi vicc jut eszembe.

Nem dohányzó barát korholja a dohányzó barátját, hogy mennyi pénzt elfüstöl naponta a semmibe.
- Tudtad, hogy az elmúlt 15 évben egy Ferrari árát füstölted el a levegőbe?
Mire a barát:
- Ugye te nem dohányoztál az elmúlt 15 évben?
- Nem, én soha életemben nem dohányoztam vágja rá azonnal.
- Akkor ugye most hazaviszel a te Ferrariddal????? :)

hotredchili 2020.10.27. 13:52:18

Tisztára magamra ismertem. A költségvetésemet sosem tudom tartani, mert valami előre nem tervezett mindig jön...A munkámba belefásultam, csak egy jövedelemforrásom van, a munkahelyem mellett levegőt venni alig van időm, nemhogy másik jövedelemforrást keresni. Viszont nem értek máshoz és nem érzem azt a kalandvágyat, amivel új utakra léphetnék. Mivel hó végére örülök, ha nem jön közbe egy váratlan kiadás, a pár ezer forint befektetnivaló nem jön össze sosem. Emellett kiégtem, mint egy fűtőelem. Egyedül az olvasás lóg ki a sorból, de a sok kifogás és nyafogás mellett ez kevés volt, hogy meggazdagítson. Nem is gazdagodtam meg, a többi lúzerhez hasonlóan.

Orbánék Moszkva fele menekülnek! 2020.10.27. 14:57:00

@Beukto30: Ja ja. Pl. repülni is mindenki tud, el kell emelkedni a földtől és úgy maradni. Ha nem sikerül, meg ilyeneket mondasz, hogy "de visszahúz a gravitáció" meg "nincs szárnyam", akkor csak kifogások mögé bújsz!

metal · http://electric.blog.hu 2020.10.27. 16:59:16

Az első lépés, hogy abbahagyja az ember a hasonló egy oldalban megoldom az egész világot cikkek olvasását (persze kérdés, miért olvastam akkor én el, de én ilyen perverz vagyok, és megnézem, hogy ma éppen hogyan kellene gazdagnak lennem), és elkezd tényleg foglalkozni az életével. A lényeg, hogy senki nem fogja neki megoldani a problémákat! Nem a pénzügyi tanácsadó sem, mert az nem neked jó tanácsokat ad, hanem ami neki jó, ha te csinálod! Egyszerűen meg kell tervezni a dolgot, és lépésről lépésre végig menni.
A költségvetéses baromságon meg jót röhögtem, soha nem írtam, és nem is fogok (személyest, persze a céges dolog más).

Almandin 2020.10.27. 16:59:18

@Dorinda41: Valóban, ez csak akkor működik, ha valakinek eleve akkora a jövedelme, amiből lehet tartalékolni, befektetni. Ha valaki épp csak annyit keres, amennyiből kifizeti a számláit, eszik, alapszinten ruházkodik, tisztítószereket vesz, akkor nincs miből félretenni, vagy a szájától kell megvonnia a falatot. Utóbbi vezethet az egészségi állapot leromlásához, mert nem visz be kellő minőségű tápanyagot, vitamint a szervezetbe, ez egy idő után megbosszulja magát.
Ezekhez a tanácsokhoz az kell, hogy minimum középosztálybeli szinten éljen valaki. Ha ezt egy közmunkásbérből élőnek magyarázod, nem tud mit kezdeni vele, mert örül, ha nem hal éhen, fizetni tudja a számláit, befektetni való vagyont meg nem örökölt és annyit sose keresett, hogy felhalmozzon.
Viszont a középosztály számára ezek jó tanácsok.

Beukto30 2020.10.27. 16:59:19

@Orbánék Moszkva fele menekülnek! : Gratulálok ha ezt sikerült leszűrnöd és értelmezned. Boldog életet!

232323 2020.10.27. 19:51:46

Nem a kiadásokat kell faragni, hanem a bevételt növelni: orbán cimbijeként, valami B ligás politikusként, tróger vállalkozóként, stb.
Becsületes munkával ha fejre állsz sem leszel gazdag.

ekat 2020.10.27. 19:56:54

Szerintem se mindegy, hogy mit értünk nagy 0 élet alatt... mi például a férjemmel olyanok vagyunk, hogy soha nem vágytunk előrejutásra, főnökösködésre, gazdagságra..... úgy voltunk vele, mint amit John Lennon-ról mondanak (állítólag tévesen), hogy azt válaszolta arra az iskolai feladatra, hogy "Mi akarsz lenni, ha felnősz?", hogy: "Boldog." (Folytatás: "Azt mondták, hogy nem értettem meg a feladatot, én meg nekik azt, hogy ők nem értik az életet.")
Így aztán tökéletesen egymásra találtunk, és mezei, semmiféle karrierrel nem rendelkező beosztottakként tökéletesen boldogak vagyunk lassan tizenöt éve. Bizony ez, ahogy a poszt írta, nagyon rossz dolog. :D
Félretenni az előző válság óta viszont megtanultam, Excel-táblát vezetek havi bontásban, persze nem kisebb tételekre, hanem mondjuk úgy, hogy bevásárlás: 50e, drogéria: 10e, stb. Az önkéntes pénztárakba befizetek annyit, hogy visszajöjjön belőle a maximum (150.000, az egészségpénztáramba.) Sok európai úton kívül jártunk Izlandon, kétszer az USA-ban, Dubai-ban, Ausztráliában.... És étterembe is szívesen megyünk. A lakásunk viszont kicsi, az autónk meg használt.
De elvagyunk, na. Persze, jó lenne gazdagnak lenni, de küzdjön érte, akinek kedve van hozzá, mi inkább jólérezzük magunkat. :) És nyugodtan nézzen le sikertelenként, aki csak akar. :)

BernRost 2020.10.27. 19:56:56

@Hunyadi János1: nyilván azért gondolod így, mert nem hülyéknek szól, így számodra érthetetlen amit olvasol. Nem gond, ez vagy te.

Matthew30 2020.10.27. 19:56:58

@232323: Biztos te sem leszel az és nemcsak mert egyike sem vagy az általad felsoroltaknak, hanem mert ebben hiszel, amit leírtál. Komolyan azt hiszed, hogy csak az ilyen emberek gazdagok? Nyugtass meg, hogy ennyire nem vagy reménytelen eset.

ekat 2020.10.27. 20:37:16

@Matthew30:
Pedig ez egy nagyon tipikus magyar hozzáállás, az társul hozzá borotvaéles logikával levezetve, hogy bezzeg a szegénység, na az tisztes dolog. :D Törekedjen csak rá. :)

StickyLaj2678 2020.10.27. 20:37:19

Érdemes figyelembe venni, hogy mindenki számára mást jelent a siker, a boldogság, a gazdagság. Eléggé heves viták alakultak itt ki a kommentekben, amely nyilvánvaló. Különböző emberek vagyunk, így különböző nézeteket vallunk. Se egymást, se a posztot, se a blogot nem kellene fikázni. Mindenkinek joga van véleményt megfogalmazni és eldönteni, hogy elolvas-e egy posztot akár itt, akár máshol. (Csak mellékvélemény, hogy itt legalább nem herevasalásról, óriási fogyásokról, sztárok táncairól, Covid halálozásról olvasol, hanem motivációról, önfejlesztésről és szerintem ha legalább ilyen kommenteket és vitákat szül, azt jelenti, hogy az emberek elgondolkodtak azon, amit olvastak. A többit meg majd mindenki eldönti magának.)

A posztra is rátérve a felsorolt dolgok akár segíthetnek is. Persze erről hitelesen akkor lehet véleményt mondani, ha van tapasztalatunk, egyébként naná, hogy minden hülyeség.

1. Költségvetés - Ez hasznos, jó tisztában lenni mire,mikor,miért, mennyit költünk/költhetünk.
2.Egyetlen jövedelemforrás - Mindig volt egy fő melóm, de mellette vállalkozóként (nem, nem a fentebb is említett tróger fajtából) is tevékenykedtem, ha épp volt egy kis szabadidőm és kerestem is a lehetőségeket (nem tippmix és sorsjegyek) plusz bevétel szerzésére.
3. Befektetések - Nem tudom ide illik-e és sokak szerint bizonyára ez is hülyeség, de lakáskassza, magánnyugdíj pénztár, ha ide vehető, akkor pipa.
4. Belefásulni a munkába - Szerencsére ez soha nem fenyegetett, de több embert (közeli ismerősöket, sőt családtagot is) láttam, akik bizony vagy közelében voltak a teljes kiégésnek, vagy sajnos meg is történt és csak orvosi segítség hozta őket vissza kapva egy második esélyt. (Nem akarom túldramatizálni, de ez ilyenkor tényleg olyan, mint egy második esély.)
5. Olvasás - Szerintem ez vitathatatlan. Jó nem egyenesen a gazdagság összetevője, de bizony segíthet abban (is).
6. Nem érdekel a saját életed - Sajnos ez mára népbetegség lett, de nem is az érdeklődés hiánya, inkább a saját életünkért lévő felelősség hiánya.

SCooP30 2020.10.27. 20:37:20

Tényleg vannak, akik semminek sem tudnak örülni. Elképesztő ez a mentalitás, mégis csodálkozunk, hogy az életünk és az ország itt tart ahol.
Nekem tetszett ez a poszt (is). Igenis van benne jó ócskán hasznosítható tanács, persze ehhez tennie is kell az embernek, amely már nehezebb. Valahogy panaszkodni jobban szeretünk. Kár.

@Hunyadi János1: Te sem vagy agysebész.
@metal: Én meg a kommenteden röhögtem egy jót.

Medgar 2020.10.27. 20:43:19

@il_mio_nome_é_nessuno: A 2 minimálbéres az nem átlag, hanem csóró...

Billy Hill 2020.10.27. 20:43:23

Pedig azt hittem, elég ha gazdagnak vallom magam, és akkor mindenki másnak el kell fogadnia, hogy ez az identitásom...

Coffeemylife23 2020.10.27. 20:43:25

@Matthew30: Ahogy @ekat: megfogalmazta, ez elég tipikus hozzáállás és sokan ringatják magukat ebbe. Ettől függetlenül nagy marhaság.

Andimano1988 2020.10.27. 20:50:17

Fura, hogy sokak számára ez hülyeség. Bár megnézve a Magyarok átlagkeresetét és életszínvonalát....mégse.

SCooP30 2020.10.27. 21:15:34

@Billy Hill: Sajnos nem, de nem rossz kezdés. Biztos jobban örülnének a körülötted élők, ha valami más személyiséget látnának. :)

PennyUS 2020.10.27. 21:15:35

@il_mio_nome_é_nessuno: Tény, hogy szükség lenne arra, hogy pénzügyi tudatosságot minél előbb megtanulják az emberek.
Persze soha nem késő, de minél előbb annál jobb.

@StickyLaj2678: Csak egyetérteni tudok veled. :)

Köszönet a posztért!!

Viola68 2020.10.28. 07:37:54

November első hétfőjétől van állásom. Ha nincs párom, gyerekeim, barátaim, hiába nézem a húsz éve vezetett exel-t, hiába olvasok, ha a hét hónapból 3 hónap volt az állami ( ... ) segítség. Szóval a magyar valóság elválltként, tartásdíjhal, albérletben egész másról szól, mint, hogy napi 500ft- ot bedobjak perselybe. És én még a szerencsésebbek közé tartozok! Szerintem a többség nem gazdag szeretne lenni, hanem szerényen, de stabil életet élni, lehetőleg boldog párkapcsolatban. Az, hogy a közös cél megvalósítása milyen pénzügyi megtakarításból jön össze, az már részlet kérdés. Legyen miből megtakarítani!

apro_marosan_petergabor 2020.10.28. 07:37:59

@hotredchili: A vicc már az indulásnál hamis. Ugyanis 15 év alatt egy átlagdohányos - bár szép pénzt füstöl el (5-10 millió Ft-ot), ebből nem lehet Ferrarit venni...
De autót igen.

apro_marosan_petergabor 2020.10.28. 07:38:01

Sok minden stimmel a cikk állításaiban.
Még a szerényebb jövedelmüek is kontrollálatlan házi költségvetéssel sok pénzt dobhatnak ki.
Általában azt lehet mondani, mindent el kell követni folyamatos költségeink csökkentésére:
- elemezd mobilózó szokásaidat, s válassz olyan szolgáltatást, amit tényleg kihasználsz
(Másrészt szükség van annyi mobilozásra, TV catornára stb.?)
- Hogyan fűtesz? (sok megtakarítási lehetőség)
- Ne dohányozz...
- Ne dobj ki ételt, s ne legyél túlsúlyos
- Szabad pénzed otthon, számlán, vagy befektetésben tartod?
Az állampapír 4-5 %-is sokkal több a folyószámla 0-nál...
Hosszú távon az ingatlan mindig jó befektetés.
- Ha valamire szükséged van, mindig a legjobb ajánlat alapján vásárolsz?
- Minőségi tartós dolgokat vásárolj (egy jobb vasaló évekig szolgál...)
- Márkahűség nem mindig éri meg...
- Ha hiteled van, időnként nézd meg, ki tudod e váltani egy jobbra (ez is havi komoly megtakarítás)
- Élsz a kedvezményekkel, pályázatokkal?
- Ha munkát végeznek neked, versenyeztesd az ajánlatokat
- Ha lesz egy nagyobb adag pénzed ne vegyél új autót, inkább egy jó használtat, a különbséget fektesd be
- Parkolj inkább mobillal, semmint büntessenek sok ezerre
- Álatlában kontrolláld , tervezd bevételeid kiadásaid,igyekezz félretenni
(a fentiekből nem leszel feltétlenül gazdag, de életszínvonalad nő, évente megtakaríthatsz egy szép nyaralást)
Fejleszd magad (ez is igaz):
- Ne légy tunya, képezd magad, képzetten jobban el tudod adni magad a munkaerő piacon
- Legyenek céljaid (szakmai, előremeneteli)
- ha úgy érzed rosszul fizetnek, nézz körül a piacon és válts
Mindez nem tesz rabszolgává, de egy kis figyelemmel, tervezéssel könnyebb lesz az életed. A pénz nem boldogít, de a hiánya mégkevésbé...

bontottcsirke 2020.10.28. 10:09:08

@il_mio_nome_é_nessuno:

Ad1. minimálbérre nem kell gyerekek tömegét gyártani, mert az nem boldogság, hanem baszakodás.
Ad2. a több lábon állás már legalább egy 30 éves duma, az emberek jelentős része üveges szemekkel reggel elmegy dolgozni, este meg hazajön, de valójában semmit nem tett azért, hogy érzékelhetően jobb legyen neki.
Ad3. a Ferrari képletes megfogalmazás, de cigiből lakást lehet venni, mint ahogy piából is. Cigizni egyáltalán nem muszáj és a piát is lehett ésszerű keretek között tartani. 30 éve piázgatok , néhány pohár sörrel meg baráti beszélgetésekkel fűszerezve. Aki eliszik havi 100 eurót az keresse a hibát a képletben.

Sword 2020.10.29. 19:29:08

@ekat: Nálad a pont. Abszolút egyetértek. Nyilván mindnekinek más a színvonal, de nekem annyi elég, hogy ne legyenek megélhetési gondjaim. Egy életem van, nem spórolással akarom tölteni, hogy majd egyszer "gazdag" lehessek. Minek? Több pénz, több stressz, több felelősség. Megnyomorítjuk magunkat azzal, hogy a társadalom eltorzult igényeinek akarunk megfelelni, mai szerint akkor lehetsz csak sikeres, ha legalább egy multinál vagy valami nagyfőnök, évente veszel új autót, palotában élsz és hasonlóan gazdag haverjaid vannak. Köszönöm, ebből biztos, hogy nem kérek, sem az ilyen üres emberek társaságából. Én inkább félreteszek utazásra, kikapcsolódásra, a hobbijaimra és remélem úgy halok meg egy teljes élet után, hogy nem bántam meg semmit.

kedvesjános 2021.05.09. 11:39:39

@Igazamvanvagyigazamvan?: Nem a bankba kell betenni, hanem befektetni. Ez óriási különbség.
süti beállítások módosítása