Ezek a szokások tartanak vissza leginkább a gazdagságtól

2020. október 26. 07:30 - Life Advisor

money_habits_bad.jpgTudtad, hogyha minden reggel 500Ft-ot beledobsz a perselybe, akkor egy év alatt 182.500 Ft megtakarításod is lehet? Ha gazdagságról esik szó mindannyian szeretjük azokat az ötleteket, hogy legyenek milliók a bankban, de az emberek többsége nem veszi észre, hogy nem a rengeteg pénz keresése teszi igazán gazdaggá az embert, hanem a gondolkodásmód és a szokások, amelyek nap mint nap az életünk részét képezik. Éppen ezért, amikor az átlag ember pénzügyi nyereményre tesz mondjuk szert, hamarosan újra abban a helyzetben találja magát, mint ahonnan elindult. A pénzügyi szokásaid jelentősen befolyásolják a pénzhez való viszonyod és hogy eléred-e a gazdagságot. Vagy talán ami még ennél is fontosabb, hogy képes leszel-e megtartani az elért gazdagságot.

1. Nem tartod be a költségvetésed

Bár arra már ki se szeretnék térni, hogy mi történik akkor, ha egyáltalán nincs semmilyen költségvetésed  és csak úgy élsz a nagyvilágba, de sajnos ez is megtörténhet. Ha magadra ismersz, akkor elsőként a saját személyes költségvetésed létrehozásával kezd. Nem elég megírni, átnézni, be is kell tartani.

Mindenkinek van pénze. Lehet, hogy benned is megfordult már, hogy ha már megcsináltam a költségvetésem, akkor ehhez tartom magam. Átnézed a számláid, meghatározod mennyi a havi kiadásod például ételre, bérleti díjra stb. majd kitalálod, hogy mennyit kell megtakarítanod és mennyit költhetsz el a kényelmed és a biztonságod érdekében.

A gazdagság megteremtésének nagyszerű módja, hogy ragaszkodj ehhez a költségvetéshez. Még akkor is, ha a jövedelmed növekszik, vagy ha sikerült néhány ezer forintot megtakarítani a számládon a költségvetéseden felül, ragaszkodnod kell hozzá és nem térhetsz el tőle.

Természetesen nem csak az első pontra, de az egész pénzügyi tervezésre vonatkozik, hogy bármikor kérheted szakértő segítségét is, hiszen remek pénzügyi tanácsadók állnak a rendelkezésedre. Személy szerint, amit én megtapasztaltam a pénzügyekkel kapcsolatban az egy nagyon jó hír. Nem atomfizika a pénzügyek megtervezése. Körülbelül 80%-a a viselkedésünkön alapul, 20%-ka pedig tényleges pénzügyi ismeret. Ezek alapján neked is menni fog, ha úgy érzed mégse, akkor tényleg keress fel egy szakértőt.

2. Csak egyetlen jövedelemforrásod van

Valószínűleg te is hallottad már, hogy a sikeres és gazdag embereknek bizony nem egy helyről érkezik a bevétel, hanem több lábon állnak. Ha csak egy helyről vársz jelentős bevételt, soha nem fogsz meggazdagodni. Egy tanulmány megállapította, hogy a legtöbb milliomosnak körülbelül két vagy három fő jövedelemforrása van, ráadásul befektetésekre is támaszkodnak, amely biztosítja számukra, hogy bármi is történjen anyagilag biztonságban maradhatnak.

3. Nincs elég befektetésed

Ha pénzt akarsz keresni és gazdag akarsz lenni, be kell fektetned a pénzed. Nem azt mondom, hogy több millió forintot kell eljátszanod a tőzsdén, mert valószínűleg nem sok pénzt fogsz viszontlátni. A tőzsdézés viszonylag nagy kockázatú befektetés, de ha mégis ezen az úton akarsz elindulni, akkor akár ezt is kipróbálhatod.

Vannak azonban sokkal biztonságosabb befektetési lehetőségek, például banki és állami finanszírozású rendszerek, kötvények, befektetések. Így nemcsak a pénzed nem költöd el, de még nyereséget is elkönyvelhetsz magadnak.

A befektetés a legjobb módszer annak érdekében, hogy ne költsd el felesleges dolgokra a pénzed, hanem, hogy a meglévő pénzedből még többet csinálj. Mielőtt azt mondanád, hogy nem való neked a befektetés mert nincs pénzed, akkor jó ha tudod, hogy rengeteg olyan lehetőség létezik, amit már akár 10-20 ezer forinttal is elkezdhetsz.

4. Belefásulsz a munkádba

Mikor gondoltad át utoljára a karriered és a szakmai előmeneteled? Ahogy öregszünk és/vagy egyre feljebb megyünk a ranglétrán egy bizonyos pontos berendezkedünk és megelégszünk azzal, ahol vagyunk. Nem törekszünk fejlődésre, előléptetésre vagy nagyobb felelősségre. Egyszerűen csak jól érezzük magunkat ott, ahol vagyunk és ez rossz dolog.

Természetesen az emberek szeretnének a komfortzónájukon belül maradni, mert ez kevesebb aggodalomra ad okot, de ha pénzügyileg biztonságos alapokat szeretnél és megtapasztalnád a gazdagságot, akkor egyre feljebb kell másznod, körülbelül ameddig csak lehet. Szerencsére a modern világban erre egyre több lehetőség van.

5. Nem olvasol

Ha fejlődni szeretnél, függetlenül attól, hogy most a pénzügyekről vagy valamely más életterületről beszélünk, meg kell győződnöd arról, hogy eleget olvasol. Ha megnézed a sikeres embereket, akkor láthatod, hogy jelentős részük életében szerepel az olvasás, a tanulás és az önfejlesztés. Véletlen? Nem hinném. Az olvasás természetesen elődlegesen szórakoztató, de szerezz be néhány könyvet azokról a témákról, amelyekről többet szeretnél tudni, legyen szó a befektetésekről, a saját vállalkozás indításáról vagy egy új készség elsajátításáról.

6. Nem érdekel a saját életed

Nagyon rossz szokás, amit nem is kell bemutatnom. Ha nem foglalkozol a saját életeddel, akkor hiába a fenti pontok mindegyike, akkor sem fog semmi történni. Mielőtt tovább lépnénk, elmondanám hogy nem azt kérem, hogy soha ne kapcsolódj ki.

Nem dolgozhatsz állandóan a nap 24 órájában és nem várhatod el,hogy emiatt ne égj ki. Ha azonban most még előnyben részesíted a tévézést, a közösségi médiában való értelmetlen szörfözést, az értelmetlen találkozókat stb. akkor cselekedned és változtatnod kell. Ezek a tevékenységek ugyanis nem fejlesztenek téged és nem fognak más eredményt hozni az életedbe, mint amit jelenleg tapasztalsz.

Tévézés és egyéb értelmetlen és időrabló programok helyett inkább tölts időt olvasással, testmozgással, önfejlesztéssel, a költségvetésed elkészítésével vagy bármely más olyan dologgal, amely segíthet megélned a kívánt életed. Légy merész és bátor! Bátorság kell ahhoz, hogy azt az életet éld, amit szeretnél, de bárki megtudja tenni, aki hajlandó cselekedni.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

39 komment
süti beállítások módosítása