5 pszichológiai trükk, amivel megkaphatod, amit akarsz

2020. október 08. 07:30 - Life Advisor

sympathy_psychoology.jpgVannak olyan emberek, akik amint belépnek valahova, azonnal megnyernek mindenkit magunknak. Karizmájukkal nagyon rövid idő alatt képesek bárkit lehengerelni. Úgy tűnik, hogy ezek az emberek semmit nem csinálnak, mindez egyszerűen csak megtörténik velük. A siker, az elismerés és a tisztelet csak úgy árad feléjük. Valójában ez tanulható és neked is sikerülhet még akkor is, ha nem vagy annyira karizmatikus személyiség. Elég néhány pszichológiai trükk, amellyel finoman befolyásolhatod a környezeted. Ezekből mutatunk most nektek is 5 trükköt, Adel Abdel-Latif svájci írótól, coachtól.

1. Kölcsönösség

Bonyolultnak hangzik, de igazából egyszerű. Arról van szó, hogy nem teszünk meg semmit "csak úgy". Megteszek neked valamit, de azonnal emlékeztetlek arra, hogy a jövőben, ha én kérek tőled valamit, akkor neked is meg kell tenned értem valamit.

Ez kicsit erős trükknek tűnhet, hiszen más ember szemére hányunk egyfajta adósságot, hogy majd "jön nekünk valamivel". Ezen trükk alkalmazásához empátiára és jó adag bájra van szükség, hiszen el kell adnod a célszemélynek, hogy vársz valamit cserébe, de mégse tűnj emiatt pimasznak, udvariatlannak. A karizmatikus és sikeres emberek számára az adok-kapok viszont egyértelmű.

Elítélendő vajon, ha kérek valamit cserébe?

Nem, ugyanis mindenki eldöntheti, hogy elfogadja-e a felajánlott szívességet és emiatt "tartozik-e" a másiknak vagy sem.

2. Társadalmi megbízhatóság - Amit mások jónak tartanak, az jó

Lehet, hogy fel se tűnt neked, de téged is érint. Alapvetően, mi emberek, összehasonlíthatók vagyunk a csordában élő állatokkal. Amit mások jónak találnak, azt mi is szeretjük. Ezen az elven alapulnak a trendek is.

Ez nemcsak a divatban, hanem az üzleti világban is alkalmazható, például állásinterjúkon. Ha jó kapcsolatban vagy befolyásos emberekkel, akkor őket mindenképp meg kell említened vagy esetlegesen ajánlólevelet is csatolnod a jelentkezésed mellé.

3. Szimpátia - A népszerű emberek jobban érvényesülnek

A szimpátia egy lényeges kritérium. De mely tulajdonságok tesznek minket szimpatikussá?

(A) Vonzerő

Mit jelent vonzónak lenni? Nem a szépségről van szó kizárólag. A ruházat, a stílus, a kommunikációnk révén is megkaphatjuk a vonzerőnket. Két teljesen ellentétes példa. A modell és a rocksztár. A modell inkább esztétikus, szép, gyönyörűen öltözködik.

És akkor ott van a rocksztár. Extravagáns és figyelemfelkeltő. Nem visel nyakkendőt, vadabb stílusa van, kócos haj vagy kopasz fej. Mégis kíváncsiságot keltő és vonzza az embereket.

(B) Hasonlóság

Azok az emberek, akik hasonlóak hozzánk, hasonló hobbival rendelkeznek vagy ugyanannak a focicsapatnak szurkolnak, azonnal szimpatikusabbnak tűnnek.

(C) Bókok

Vigyázz, nem seggnyalásról beszélek. Különbség van a bók és a seggnyalás között. A bók mindig kapcsolódik valamihez. Ha megdicsérek egy előadást és azt mondom, hogy inspirált, az dicséret. Ha azt mondom, hogy "Ó, ma különösen jól nézel ki", az seggnyalás és inkább taszít.

(D) Pozitivitás

Egy negatív embernek sosem lesz képes pozitív személyiséget sugározni. Az ördög a részletekben rejlik és mindig az arcunkból indul ki. Különbség van egy őszinte mosoly és egy erőltetett és egyben undorító vigyor között. Ha kell, tanulj meg mosolyogni a tükör előtt.

4. Határozottság : Tudd, hova mész

A tekintélyünket a testbeszédünk is nagymértékben meghatározza. Nem mindegy például, hogy ha belépsz egy terembe, akkor a sarokba húzódsz vagy a terem közepére mész. A testbeszédednek önbizalmat kell sugároznia.

A humor szintén nagyon fontos, de nem szabad túlzásokba esni. Két lábbal a földön állva oszthatod a poénokat, de vigyázz, hogy ne legyél te az osztály bohóca, aki népszerű, de egyébként senki nem veszi komolyan.

A "nem" szónak szintén hatalmas ereje van. Még akkor is, ha a legtöbb kollégád egyetért valamivel, legyen bátorságod időnként nemet mondani és kritikát megfogalmazni. Ne hallgass, ha valami nem felel meg neked. Csak így tudsz előrejutni és elismerést szerezni.

5. Mutasd magad kicsit elfoglaltnak

Ami ritka, az érdekes. Ha egyetlen egy kézitáska van egy luxusbolt ablakában, akkor az különösen kívánatos.

Nem kell felesleges találkozókon részt venned, csak azért, hogy ott lehess. Nem kell minden alkalommal együtt ebédelned a kollégákkal, amikor valaki javaslatot tesz erre. Ha üzenetet kapsz messengeren vagy egy emailt, nem kell a következő percben válaszolni. Ez kicsit azt sugallja, hogy elfoglalt vagy, ami viszont érdekessé tesz téged, mert a többieknek meg kell próbálniuk megszerezni az időd.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

1 komment
süti beállítások módosítása