Soha ne legyél te a legokosabb a szobában

2020. október 02. 16:49 - Life Advisor

first_in_the_room.jpgLehet, hogy nehezen lenyelhető lesz ez a tabletta néhány ember számára, de tény, hogy soha nem szabad a legokosabb embernek lenned a szobában. Tudom, hogy ezt sokan vitatják, de én kitartok emellett és nem én vagyok az egyetlen. A vállalkozói szellem az egyik legnehezebben megvalósítható. Ha könnyű lenne, akkor sokkal több vállalkozó lenne a világban. De nem így van. Nem meglepő az sem, hogy aki túljut az első, az ötödik és a tizedik üzleti évén, önzővé válik. Vállalkozói sikersztorikat nehéz megvalósítani. Ha az egó utolér egy vállalkozót, akkor problémák jönnek. Az egó miatt a vezetők nem akarnak náluk okosabb embereket alkalmazni. De a világ legismertebb vállalkozói mégis ezt teszik.

Michael Dell, Mark Zuckerberg de még Steve Jobs is így csinálta. Sőt, Steve Jobs azt is mondta, hogy

"Nincs értelme értelmes embereket felvenni, hogy elmondjam, hogyan működnek. Okos embereket foglalkoztatunk, hogy mondják meg, mit kell tennünk."

Lehetséges, hogy egy vállalkozás egy ember ötletére épül, de az alkalmazottak tartják fent. Ha a milliárdosok ezt tudják, akkor miért nem ez a szabvány minden iparágban és minden vállalatnál? A nagy vezetők tudják, hogy a siker nem egyszemélyes show. A növekedés, a fenntarthatóság és a jövedelmezőség csapatmunka. Dolgozz együtt olyan emberekkel, akik folyamatosan feszegetik a határokat és kiléptetnek téged a komfortzónádból.

"Ha te vagy a legokosabb ember a szobában, akkor rossz szobában vagy."

Az alkalmazottak nem fogaskerekek egy gépben, hanem a legjobb eszközök

Elon Musk midig azt mondta, hogy egy vállalkozás csak annyira jó, mint az emberei. Egyetértek. Ha a legjobb csapatod van, akkor az iparágad élvonalába kerülhetsz. Ha olyan munkaerőt alkalmazol, amelyek olcsóbb költségekkel járnak, a vállalkozásod mélyrepülésbe kezd.

Ez gyakran olyan tanulság, amelyet sok vezetőnek meg kell tanulnia az út során. A mennyiség a minőség felett csábítónak tűnhet, mert kevesebbet fizetsz az alkalmazottaknak, miközben sokan vannak a fedélzeten, hogy te a napi feladataidra összpontosíts. De nagyon kevés esetben hoz az "inkább a mennyiség, mint a minőség" kedvező körülményeket. Ugyanez igaz az üzleti életben is.

A vállalkozóknak gyakran sok lovat kell megülniük, de nem szakértői minden területnek. Ahhoz, hogy jól felépített és jól működő csapatunk legyen, ezeket a hiányosságokat a legképzettebb alkalmazottakkal kell kiváltanod. Gondolj rá úgy, mint egy befektetésre.

Ne alkalmazz olyan embereket, akik mindig azt mondják, hogy igazad van és csak azt csinálják, amit mondasz. Szükséged van olyan emberek, akik ellenőriznek téged, segítenek az ötleteid kidolgozásában és különböző nézőpontokat tesznek le az asztalodra. Ha hagyod, hogy az egód vezessen, akkor az innovációt és a saját jövőképed is megfékezed.

Az üzleti életben a verseny a céged szívdobbanása. Arra ösztönzi a vezetőket, hogy a lehetetlenre törekedjenek és szorgalmasabban dolgozzanak a céljaik elérésén. De ezeknek a céloknak az elérése csak akkor lehetséges, ha képzett csapat áll melletted.

Míg az alkalmazottak közötti egészséges versenyérzet természetes, soha nem szabad, hogy a vezetők és az alkalmazottak között egoizmusba öltözött rivalizálás legyen. Igen, ez sokkal többször megtörténik, mint gondolnád.

A vezető valószínűleg már ismeri az erősségeit, de a gyengeségekkel is tisztában kell lennie. Ez a fajta öntudat kritikus fontosságú annak érdekében, hogy mindennap ellenőrizzék az egójukat.

Hagyd szárnyalni a csapatod

A vállalkozók gyakran nagyon rosszul értelmezik a vezetést. A nagy vezetők nem vesznek fel alkalmazottakat, hogy megmondhassák nekik, mit kell tenniük, hanem olyanokat vesznek fel, akiktől tanulhatnak. Nem a te feladatod, hogy megtaníts egy alkalmazottat arra, amit tudnia kell a munka elvégzéséhez, már eleve ezzel a szakértelemmel kellene jönnie. A te felelősséged inkább az, hogy olyan környezetet teremts, amely elősegíti a növekedésüket, fejlődésüket. Biztosítsd azokat az erőforrásokat, amelyek segítenek finomítani a tapasztalatikat és tudásokat, hogy tőled függetlenül működhessenek.

A cél, hogy embereket alkalmazz majd hagyd, had repüljenek. Ez nem fogja aláásni a szakértelmed és a vezetői képességed sem. A nagyszerű alkalmazottaknak egyszerűen nincs szükségük állandó figyelemre és támogatásra. Erre amúgy se lenne időd, mivel a vállalkozásod irányításának nagyszabású felelősségére kell koncentrálnod.

Az üzleti világban nincs helye az egonak. Kétszer olyan keményen fogsz dolgozni és fele olyan messzire fogsz elérni, ha nem vagy hajlandó nálad okosabb embereket alkalmazni.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

3 komment
süti beállítások módosítása