Padlón vagy? Hogyan kell jól újrakezdeni?

2020. szeptember 06. 11:42 - Life Advisor

reinvention_more.pngMindenki szereti az újrakezdéssel kapcsolatos történeteket, de maga az újrakezdés kicsit trükkös dolog. Gyakran óriási lendülettel csapunk bele valami egészen újra és nagyon sokáig a lelkesedés és a szenvedély hajt minket. Mi történik viszont akkor, amikor ezt az új dolgot egyszer csak meg kell szüntetned és abba kell hagynod. A leggyakoribb dolog, hogy ilyenkor eltemet minket a kudarc és nem vesszük észre a tanulási lehetőségeket. Ezek lennének ugyanis az újrakezdés katalizátorai. Tudom, kissé túlzott ez a kijelentés és nagyrészt félre is értik mindezt. Úgy tűnhet ugyanis, hogy az elvárásunk az, hogyha bekövetkezik a szerencsétlenség, akkor varázslatosan előbukkan valami új. Én viszont nem ismerek olyan esetet, amikor az újrakezdés könnyű és azonnali volt.

Az újrakezdés egy folyamat. Ahogy haladsz előre úgy tanulsz. Új szokásokat, új viselkedési formát, új gondolatokat stb. Fejlődésnek indul az életed. Néha kell egy kis lökés, például egy üzleti veszteség, de nem kell mélypontra kerülnöd ahhoz, hogy újra megtaláld önmagad. Bárhonnan elindulhatsz, lépéseket tehetsz a karriered és a magánéleted területén is. Honnan fogod tudni, hogy sikerül az újrakezdés? Nem biztos, hogy ráfogsz jönni, az élet ugyanis folyamatos fejlődés.

Hogyan találd meg az újrakezdéshez szükséges katalizátort?

Önmagad megtalálása nem lehet kétségbeesett manőver, hogy kiszabadulj a dugóból. Amikor csak azért teszünk dolgokat, mert kénytelenek vagyunk rá, akkor a gondolataink korlátozódnak. Amikor viszont azért csinálunk dolgokat, mert olyan emberré tesz minket, akik szeretnénk lenni, akkor a lehetőségek megjelennek.

Nézzünk 5 módszert, amely segíthet.

1. Ülj le és figyeld meg az érzéseid

Az átmeneti időszakok ritkán kényelmesek, sokszor reményvesztettnek érezzük magunkat. Viszont, ha épp a poklon mész keresztül, akkor menj tovább. El kell fogadnod ezeket az érzéseket.

Az érzéseid a tieid és senki nem tudja megmondani neked, hogy hogyan kell érezned. Ne próbáld meg letagadni a saját érzéseidet. Meg kell őket ismerned, tudnod kell, hogy okkal vannak jelen az életedben, majd pedig el kell engedned őket. Hidd el, menni fog.

2. Tegyél egy apró lépést

Ha kudarccal szembesülsz, nem árt egy kis szünet. Tölts egy kis időt azzal, hogy önmagaddal foglalkozol. Menj túrázni, meditálj, sportolj, álmodozz!

Szükségünk van a strukturálatlan leállásra. Nem adunk magunknak ugyanis elég időt játékra, álmodozásra, egyszerű semmittevésre, pedig ez sokat adhat az életünk fejlődésének szempontjából. Bár úgy tűnhet, hogy a semmittevés haszontalan tevékenység, tudósok azt tapasztalták, hogy az ötletek akkor merülnek fel, amikor a gondolatainkat leparkoljuk és semleges helyzetbe helyezzük az agyunkat.

Amíg sportolsz, meditálsz, kreatív tevékenységet folytatsz, hallgass inspiráló podcastokat. Az internet tele van olyan videókkal, hanganyagokkal, amelyekben olyan emberek mesélik el a történetüket, ahol már most ott vannak, ahol te lenni szeretnél.

3. Ne vitatkozz a belső hangoddal

Sokszor mondunk magunknak olyan dolgokat, amely azt eredményezni, hogy megfordul a fejünkben : "Tényleg seggfej vagyok?" Az emberi természet része, hogy egy-egy kudarc után magunkat hibáztatjuk, de ha valami túl jelentéktelen ahhoz, hogy másoknak elmondd, ne mondd el magadnak se.

Tegyük fel, hogy kirúgnak. Ilyen fájdalmas pillanatban könnyű elkezdeni egy önvádló beszélgetést önmagaddal. Önpusztító tevékenységet művelsz és az agyad nem lesz képes magyarázatokkal szolgálni az adott helyzetre.

Képzeld el ezt a helyzetet úgy, mintha kívülállóként szemlélnéd a saját életed. Tisztában fogod látni, hogy bizonyos helyzetek nem személyesek. Ahelyett, hogy azt mondanád magadnak, hogy "Hogy cseszhettem el ennyire?", rájössz, hogy az igazság az, hogy a vállalatnak bizony létszámcsökkentésre van szüksége és te is részese vagy ennek. Erről viszont te nem tehetsz.

Ha az életed eseményeit úgy tekinted meg, mintha mással történt volna, az kicsit olyan, mintha filmet néznél.

4. Beszélj a problémákról

Bármilyen kudarccal is szembesülsz, valószínűleg meglepődnél, ha tudnád, hányan vannak még, akik hasonló szituációkat éltek meg. Ha potenciális munkaadókkal vagy startup partnerekkel tárgyalsz, ne legyél az a kemény fickó, aki elrejti a hibáit. Az üzletembereknek nem ismeretlen a kudarc és valószínűleg együtt fognak tudni érezni veled. Lehet,hogy még a saját tapasztalataikat is megosztják. Amit bukásnak gondolsz, az valójában a legnagyobb kapcsolatépítő dolog lehet.

Keress olyan embereket, akikben megbízol és tisztelsz. Olyan dolgokat fognak neked elmondani, amiket te nem láthatsz.

5. Koncentrálj a következő lépésre

Megismerted az érzéseid, pihentél, feltöltődtél, megszabadultál az önvádaskodástól és tanultál. Segítséget kértél, ami az egyik legnehezebb dolog, szóval gratulálok. Most jöhet a következő lépés.

Az egy helyben maradás nem jelent növekedést. Fókuszálj a következő lépésre. Előfordulhat, hogy néhány lepattanó labdát kifogsz hagyni, de játssz tovább. Az új lehetőségek mindig ott vannak.

Az újrakezdés viszont nem egy varázslat. Ez egy hosszú - néha nehéz, néha örömteli, mindig meglepő - út és minden megtett lépés közelebb visz az álmaidhoz.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása