Érzelmi viszony vagy túlzott féltékenység?

2020. augusztus 12. 13:47 - Life Advisor

jeaolus_love.pngAz "érzelmi viszony" kifejezés kissé homályos. Nem fizikai kapcsolatról, hanem sokkal inkább érzelmileg szoros kapcsolatról van szó egy olyan személlyel, aki nem a párod. Egyetértés továbbra sincs arról, hogy melyik az a pont egy kapcsolatban, amikor érzelmi viszony megkezdéséről beszélhetünk. Emiatt sokszor okoz zavart mindez a kapcsolatokban, hiszen nem tudjuk biztosan, hogy a partnerünk tényleg átlépett egy bizonyos határt vagy te reagálod túl a helyzetet.

Egyes terapeuták szerint az "érzelmi viszony" kifejezés mérgező. A koncepció inkább a heteroszexuális és monogám párokra koncentrál, tehát "hihetetlenül elfogult". Azt az érzést kelti, hogy a párok nem tudnak szoros barátságot létesíteni a kapcsolataikon túl anélkül, hogy megcsalnák a partnerüket. Ez pedig egyszerűen nem igaz.

Bár ez az egész dolog nagyon ködös, lehetőséged van arra, hogy megmondd, ha a partnered átlépett egy határt vagy ha csak féltékenységében reagálta túl a dolgokat. Első lépésként nem árt meghatározni, hogy mit jelent számodra egy érzelmi kapcsolat.

Az érzelmi kapcsolat alatt mindenki különféle dolgokat ért

Mielőtt megharagudnál a párodra, fontos megértened, hogy mit értetek érzelmi megcsalás alatt. Ez pedig egyénenként változik. Miután te már tisztáztad magaddal, hogy számodra mit takar ez a kifejezés, beszélj a pároddal és tisztázzátok, hogy azonos nézőponton vagytok-e. Ha nem, akkor igyekezzetek minél előbb közös nevezőre jutni.

Mi van akkor, ha gőzöd nincs, hogyan tudnád meghatározni, hogy számodra mit számít érzelmi megcsalásnak? Gondolj bele, hogy mi okozhat kellemetlen érzést a kapcsolatotokban.

Próbáld megérteni, miért vagy féltékeny

Mindig tudnod kell, hogy honnan származnak az érzéseid. Ahelyett, hogy szabályokat állítanál fel a féltékenység elkerülésére, jobb, ha megpróbálod megérteni, miből fakad a féltékenység érzése és a probléma gyökerét próbáld meg orvosolni.

A féltékenység minden kapcsolatban megjelenik, így - bármennyire is kellemetlen - foglalkoznod kell vele. A féltékenység legtöbbször a bizonytalanságból, az elhagyatottságtól való félelemből vagy épp abból fakad, hogy valami hiányzik a kapcsolatotokból.

Ha megértetted a féltékenységed "miértjét", beszélhetsz a pároddal a probléma megoldásáról. Ez nemcsak a kettőtök kapcsolatára, de más emberekkel való kapcsolatodban is pozitív változásokat hozhat.

Például, ha az a féltékenység oka, hogy azt szeretnéd, hogy a partnered több időt töltsön veled, akkor változtathatsz és létrehozhattok rendszeres randevúkat. Így több időt tölthettek együtt, anélkül, hogy le kellene mondanod arról, hogy ne tölts időt a barátaiddal vagy más emberekkel.

Ha a párod a szokásosnál is távolságtartóbb, érzelmi viszonya lehet

Van néhány jele annak, hogy a partnered érzelmi kapcsolatot folytat. Ha ritkábban beszélgettek, ha eltávolodtok egymástól, ha észreveszed, hogy a párod különös, rendszeres telefonbeszélgetéseket folytat anélkül, hogy neked szólna róla, lehetséges, hogy a párod másnál keres romantikus kapcsolatot.

A fenti magatartás mögött álló szándék sokat jelent. Ez egy olyasfajta viselkedésváltozás, amely befolyásolja a kapcsolatotokat. Ahelyett, hogy féltékenykedésbe kezdenél, megbántanád a párod, szakítanál vele stb. inkább értesd meg vele, hogy ez a helyzet milyen hatással van rád. Például mond azt, hogy "Úgy érzem eltávolodtunk egymástól és észrevettem hogy az utóbbi időben nagyon sokat telefonálsz. Miért van ez?"

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

süti beállítások módosítása