3 kérdés a FLOW élményért

2020. június 04. 11:37 - Life Advisor

flow_elmeny.jpgA kreativitást a művészetekben már régóta megtaláljuk, bárki, aki üzleti tevékenységet folytat, új terméket dob piacra tudja, hogy a kreatív gondolkodás nemcsak a festők és költők számára, hanem mindenkinek, aki pozitív változásokra törekszik, másképp kell gondolkoznia és dolgoznia. A kreatív munka középpontjában a tehetség és az inspiráció áll. Ezeknek kell folyamatosan áramolnia. Az áramlás azt jelenti, hogy a lehető legjobb munkát végezzük. El kell érnünk azt az állapotot, amikor az agyunk a legmélyebb szinten dolgozik. Itt születnek az ötleteink és itt szűnik meg a körülöttünk lévő világ. Ez az a zóna, amelyre a sportolók is törekszenek és amire a művészek is éheznek.

Az áramlat a kreativitás és a termelékenység állapota, ezt a flowt kell létrehoznod. Ez nem egy trükk. Nem csak ki-be kapcsolni lehet, hanem bármikor és bárhol létre lehet hozni. Csíkszentmihályi Mihály pszichológus így írta le a flow elméletet :

"A flow egy olyan átszellemült állapot, amelyet az öröm és a boldogság érzése jellemez. Akkor élhetjük át, amikor teljesen belefeledkezünk egy tevékenységbe."

A flow jelenséget maga Csíkszentmihály Mihály azonosította először. Az egész flow elmélet bemutatásához ez a cikk sajnos rövid lenne, ennek ellenére, ha szeretnél jobban belemélyülni, akkor hallgasd meg magát a felfedezőt a következő TED előadásban :

 

Hogyan tapasztalhatjuk meg mi is a flowt az életünkben? Én három kérdést szoktam feltenni magamnak ehhez :

1. Fókuszált vagyok?

Az áramlás a fókusztól és a koncentrációtól függ, amely egyre ritkább árucikk manapság. A figyelem fenntartása belső erőt igényel. A mai világban viszont nagyon büszkék vagyunk arra, ha tudunk multitaskingolni. Természetesen ezt tényleg tudjuk is (jobb esetben), vagyis képesek vagyunk egyszerre több feladatot is megcsinálni, de Csíkszentmihály Mihály tanulmánya is azt mutatta ki, hogy nem vagyunk jók benne. Ha pedig a flowhoz akarunk eljutni, akkor egyenesen káros lehet.

A flow a csúcsteljesítményről és a munkánk legjobb elvégzéséről szól, nem pedig trükkökről, amely középszerű megvalósítást eredményez. Ha olyan munkát akarsz végezni, amely megkülönböztet téged a többiektől, akkor erre kell irányítanod minden figyelmed. A zavaró tényezőket teljesen ki kell zárnod, elérhetetlenné kell tenned magad és egyszerre csak egy dolgot kell csinálnod.

Az áramlás figyelmet és időt igényel és nem lehet azt a bizonyos feladatot csak félig elvégezni. Az e-mailek és a közösségi média várhat.

2. Kihívást jelent ez számomra?

Az egyik legfontosabb, hogy az áramlást biztosan megtapasztaljuk, hogy találkozzanak a készségeink a kihívásokkal. Nem akkor végezzük el a legjobb munkánkat, amikor tökéletesen illeszkedik a képességeinkhez, hiszen ilyenkor az érdeklődésünk nem tart elég hosszú ideig ahhoz, hogy a flow létrejöjjön.

Szükség van tehát kihívásra is, törekedve az egyensúlyra. Ha a kihívás túl nagy ahhoz, hogy képesek legyünk legyőzni azt, akkor elkezdünk kiborulni és elveszítjük a fókuszt, amely a flowhoz elengedhetetlen. Ha a kihívás túl kicsi, akkor unatkozni fogunk és szintén elveszítjük a fókuszt és inkább elkezdünk valamit keresni, ami fontosabb számunkra.

Kérdezd meg magadtól, hogy megvan-e az életedben a kell mennyiségű kihívás? Ha a válasz nem, akkor keresd meg a módját, hogyan tudsz nagyobb kihívást adni a projektedhez. Hogyan lehetne jobbá tenni vagy fele annyi idő alatt megvalósítani? A kihívás során kihozzuk magunkból a legtöbbet, hogy átlépjünk azon a szakadékon, ami aközött van, amit már most tudunk és amit el tudunk érni. Válassz nagyobb kihívást!

3. Félek tőle? Kockázatos?

Steven Pressfield a Művészet háborúja című könyvében a félelmet negatívról pozitívvá transzformálja át :

"A félelem jó. Az önbizalomhoz hasonlóan a félelem is egy mutató. Megmondja nekünk, mit kell tennünk. Minél jobban félsz valamitől, annál biztosabb, hogy meg kell tenned."

Más szóval a félelem iránytű és bárki, aki fontos munkát végez, gyanakodnia kell, ha nincs félelem és nincs semmi tétje a dolgoknak.

Amikor a flow-n kívül találom magam, mindig felteszem a kérdés, hogy van-e tétje a dolgoknak, félek-e valamitől vagy esetleg van lehetőségem, hogy növeljem a kockázatot és többet tegyek bele a munkámba? Nem a kockázat kedvéért, hanem mert ha nincs vesztenivalód, akkor semmit sem nyerhetsz.

1 komment
süti beállítások módosítása