A milliomosok nem a pénzük miatt boldogok, hanem....

2020. május 30. 11:53 - Life Advisor

success_freetime_money.pngTöbb tanulmány alátámasztotta, hogy a milliomosok nem a pénzük miatt boldogok, hanem mert okosan töltik az idejüket. De mit csinálnak a milliomosok egész nap? Pezsgőt kóstolgatnak? Jókat esznek? Luxus autókat vezetnek? Vitorláznak? A legtöbb ember ezt hiszi, de ez tényleg igaz? Noha a média figyelmet fordít a gazdag emberekre, keveset tudnak meg a mindennapi életükről. Paul Smeets a Maastrichti Egyetem, a Harvard Business School és az Amszterdami Egyetem kutatóival együtt megvizsgálta, hogy a milliomosok hogyan használják az idejüket és mindez miben különbözik attól, ahogy az átlag ember tölti az idejét. A kutatókat persze nemcsak az érdekelte, hogy másképp működnek-e a milliomos emberek, hanem az is, hogy pontosan mit csinálnak szabadidejükben.

A kutatókat nemcsak a kíváncsiság hajtotta, sőt valami nagyon specifikusat akartak megtudni. A korábbi tanulmányok két dolgot mutattak ki : először is, hogy stabil kapcsolat van az ember vagyona és az élettel való elégedettség között. Minél gazdagabb valaki, annál boldogabb. Eleinte logikusnak hangzik.

Másrészt azok az emberek, akik az életükben a pénz részesítik előnyben, kevésbé elégedettek az életükkel, mint azok, akik az időt részesítik előnyben. Ez azt jelenti, hogy amit a milliomosok az idejükkel csinálnak, központi szerepet kap az élettel lévő elégedettségükben és a gazdagságukban is.

A milliomosok átlagosan minden nap kissé többet dolgoznak, mint mások

Paul Smeets és kollégái összesen 863 holland milliomos és 1232 átlag embert kérdeztek meg. A milliomosok átlag vagyona átszámítva 800 millió forint, még az átlag emberek átlag vagyona átszámítva 10 millió forint volt. A résztvevőknek először is azt kellett megmondaniuk, hogy mennyire elégedettek az életükkel egy egytől (egyáltalán nem elégedett) tízes (teljesen elégedett) skálán, valamint, hogy hogyan töltik a szabadidejüket.

A kutatók megkülönböztették az "aktív szabadidőt", amibe a sport, barátokkal való találkozás, hobbik, önkéntes munkák tartoztak, és a "passzív szabadidőt", amibe pedig a tévénézés,pihenés, alvás tartozott. Aztán ott voltak a "szükségletek" is, például a vásárlás, gyereknevelés, főzés, házimunka, munkába járás stb.

Amikor a kutatók elkezdték kiértékelni az információkat meglepődtek : a milliomosok ugyanis meglepően hasonló módon töltötték az idejüket, mint mindenki más - például  sokat dolgoztak és sok más emberhez hasonlóan néha órákat ingáztak a munkahelyükre. A milliomosok úgy számolták, hogy a napjuk 30%-a telik munkával, még az átlag emberek mindezt 25%-ra tették.

A milliomosok nagyon aktívan töltik a szabadidejüket, még az átlag emberek inkább passzívabbak

A "szükségletek" között is csak csekély különbségek mutatkoznak : a milliomosok annyi időt töltöttek vásárlással és főzéssel, mint mások. Kicsivel kevesebb időt töltöttek azonban házimunkával illetve gyerekneveléssel. Ez megerősíti mindazt, hogy még ha meg is engedhetnék magunknak, nem szervezik ki ezeket a feladatokat mondjuk házvezetőnőnek.

A szabadidős tevékenységekkel kapcsolatban azonban egy feltűnő különbség született. Bár mindkét megkérdezett csoport idejük körülbelül 46%-át töltötte szabadidős tevékenységgel, ugyanolyan gyakran és ugyanolyan sok időt töltöttek azzal is, amit szerettek.

Az átlag emberek viszont szerettek feküdni a kanapén, tévét nézni, vagy a közösségi médiát görgetni. A milliomosok viszont nagyon aktívak voltak. Szabadidejük 22%-a mozgással telt, sportoltak vagy önkéntes munkát végeztek. Mindenki másnál ez az idő alig érte el a 16%-ot.

Ha egy normál napra konvertáljuk át, akkor a milliomosok fél órával aktívabbak voltak, mint az átlag emberek és ebből a fél órából 19 percet sportolásra, testmozgásra fordítottak.

Az aktív lét boldoggá, a passzív boldogtalanná tesz minket

De tényleg ez tette volna a milliomosokat boldogabbá? A tudósok szerint igen. Átlagosan a gazdagok sokkal elégedettebbek voltak az életükkel, mint mások. A kutatók azt is megállapították, hogy az aktív szabadidős tevékenységek sokkal közvetlenebbül kapcsolódnak ahhoz,hogy mennyire vagyunk elégedettek az életünkkel. Minél aktívabbak vagyunk, annál jobb az életünk. És fordítva : minél passzívabban tölti valaki az idejét, annál elégedetlenebb az életével. A kutatók kihangsúlyozták, hogy ez minden résztvevőre egyformán vonatkozik, függetlenül attól, hogy mennyi pénzük volt.

Tehát a legnagyobb különbség a milliomosok és az átlag emberek között az volt, hogy aktívabban töltötték az idejüket, ezért boldogabbak voltak. A pénz nem ártott, de a tudósok megállapítása szerint nem is segített.

komment
süti beállítások módosítása