7 módszer,hogy az otthoni beosztás mestere legyél

2020. május 06. 12:27 - Life Advisor

Munka, szenvedély és otthoni oktatás egyszerre? Lehetséges!

home_office_time_management.jpgA koronavírus járvány minden bizonnyal káoszba sodorta a világot. Mindannyian próbálunk több lovat is megülni egyszerre, amely nem igazán illeszkedik az eddig megszokott életvitelünkhöz. Nemcsak azt kell kitalálni, hogyan dolgozunk otthonról, de a szenvedélyünkkel is foglalkoznunk kell, önmagunkkal is, az önfejlesztéssel is és még a gyerekeinket is segíteni kell a távoktatás során. Ezek következtében nem csoda, hogy úgy érezzük kicsúszik a lábunk alól a talaj. Bár a legtöbb korlátozás kezd enyhülni, úgy tűnik, hogy egy darabig még ez lesz a "normális", így érdemes pár módszert elsajátítani mielőtt még tényleg elveszítjük az irányítást.

1. Oszd fel a napod, hogy tervezni tudj

A nap során létrehozott blokkok segítenek felosztani és megtervezni a napod és megmutatják, hogy mire és mennyi időt fordítasz illetve tervezel fordítani. Ezek az időpontok és blokkok napról napra változtathatók, hogy adjanak neked egy rugalmasságot. Mivel minden ember és minden család különbözik, neked is ki kell kísérletezned, hogy nálatok mi működik jól.

Nézzünk egy példát :

Anya Apa
7:00-9:00 Reggeli rutin és szabadidő Reggeli rutin és szabadidő
9:00-11:00 Segítség a gyereknek a távoktatásban Munkahelyi munka
11:00-13:00 Munkahelyi munka Segítség a gyereknek a távoktatásban
13:00-15:00 Munkahelyi munka Dolgozni a személyes célokon
15:00-17:00 Dolgozni a személyes célokon Munkahelyi munka
17:00-19:00 Családi idő Családi idő
19:00-22:00 Szabadidő Szabadidő

 

2. Használj időzítőt

Az egyik legnehezebb dolog a jelenlegi helyzetben az, hogy nincs különbség a munka és az otthoni élet között. Nincs reggelente munkába járás, nincs délutáni értekezlet, nincs napközbeni cigiszünet a kollégákkal, így rendkívül könnyű megcsúszni az idővel. Egy időzítő segíthet abban, hogy jelezzen, ideje szünetet tartanod vagy továbblépni a következő feladathoz a teendőid listáján.

3. Foglald le a gyerekeket

Adj feladatot a gyerekeidnek is, amin dolgozniuk kell. Próbálj meg például egy olyan játékot beszerezni, amellyel egyedül játszhat és időt tölthet. Kifestők, legó, könyv, akciófigurák stb. olyan játékra gondolj, amely szülők nélkül is élvezhetők. Gondolj rá úgy, mint egy kreativitás tréning.

Amiatt pedig ne őrülj meg, ha a gyerek a szokásosnál több tévét vagy YouTubeot néz. Próbálj meg néhány olyan sorozatot bemutatni neki, amelyekről tudod, hogy hasznosak és oktató jellegűek.

4. Delegáld ki azokat a feladatokat, amelyeket nem neked kell megcsinálni

A munka vagy üzleti feladatok elvégzésére vegyél fontolóra egy virtuális asszisztenst. Sok ember keres jelenleg munkát olyan készségekkel, amelyek elősegíthetik a te életed. Az otthoni feladatok elvégzéséhez kérj segítséget a párodtól vagy akár a gyerekektől is. Az ételek elkészítését is kiszervezheted, azzal, hogy rendelsz például egy helyi éteremből ezzel is támogatva őket.

5. Tűzz ki egyértelmű célokat

Csak azért mert állandóan otthon vagy, nem kell minden feladatot egy nap alatt elvégezned. Noha a karantén ideálisnak tűnhet a nagytakarításhoz, garázs tisztításhoz, ház festéshez, új szolgáltatás indításához, a weboldalad teljes újra designolásához, de valószínűleg ugyanolyan elfoglalt vagy, mint a koronavírus előtt. Ha csak nem még elfoglaltabb.

Ahelyett, hogy mindent meg akarnál oldani, koncentrálj a kis célokra és kis sikerekre az élet minden területén.

6. Hagyd, hogy a gyerekek segítsenek neked

A koronavírus idején mindennap gyereknap. :) A gyerekek pedig szeretnek segíteni. Néhány olyan feladatot, amely könnyel elvégezhető simán átadhatsz a gyerekeknek. Boríték bélyegzése, csomagok összepakolása, papírok összetűzése. A telefonod is átadhatod a gyerekednek és megkérheted, hogy csináljon rólad pár munka közbeni képet, amelyet később felhasználhatsz a weboldaladon vagy a közösségi médiában.

7. Vedd könnyedén a dolgokat

Nézzünk szembe a tényekkel. Senki nem készült fel erre a helyzetre. Tehát légy türelmes önmagaddal és a gyerekeiddel is. Néhány nap egyszerű lesz és úgy fogod érezni, hogy a karanténnak is megvan az előnye, másnap pedig úgy érzed majd, mintha káosz lenne az egész élet.

Ne büntesd magad, mert elcsúsztál egy határidővel és a gyerekeket se, ha nem csinálták meg a házimunkát. Légy türelmes és tudd, hogy te igenis jól csinálod!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

süti beállítások módosítása