Hogyan lehetsz sikeres vezető a háborúban?

2020. május 02. 08:00 - Life Advisor

general_war.jpgA vállalkozások és a társadalom számára ezek a szélsőséges időszakok háborúhoz hasonló helyzeteket hoznak a tradicionális vezetés, a vállalatok szerepe, az életünk és a jövő tervezése szempontjából. A siker ebben a viharos időben háborús vezetést igényel. 2020-ban ez teljesen normális. A vezetőknek pedig meg kell szüntetniük számos egzisztenciális fenyegetést. Ezek sokféle forrásból származhatnak, beleértve a növekvő geopolitikai instabilitást, a társadalmi szokásokat, a polarizációt, a makrogazdasági változásokat, az éghajlatváltozást, a koronavírust stb.

A háborús vezetőt korunk nagyon sajátos körülményei irányítják. A vezető ilyen helyzetben hihetetlenül tudatos és mindig megkérdőjelezi a dolgokat, állandóan megfogalmazza és követeli az üzleti célok tiszteletben tartását, hosszú távú vízióval rendelkezik, kiváló hírszerzői hálózatokkal bír, hogy betekintést és információkat kérjen sokféle forrásból és csatornából és nem fél attól, hogy az üzleti vállalkozását vagy stratégiáját a veszélyre reagálva kell módosítani, folytatni. Ezenkívül gyorsan képesek az emberekre, képességekre, eszközökre és bevételi forrásokra is összpontosítani, ideális esetben már az előrejelzés alatt, az elfogadott tanácsoktól függetlenül.

A vezetési stílus, amely az üzleti növekedéshez, jövedelmezőséghez vezetett az elmúlt években, már nem lesz elég. A vezetők arra kényszerülnek, hogy újragondolják a verseny, a piac és az ipar hagyományos határait, új utak megkeresésével az együttműködés, a fejlesztés vagy a szolgáltatásnyújtás felé.

Mindez a vezetők számára lehetőséget kínál arra, hogy a hagyományos üzleti mérőszámokon túlmutathassanak és valóban megfontolják, hogy célközpontú üzletet hoznak létre.

A társadalmi felelősségvállaláson túl szükség van egy ugrásra. Ez azt jelenti, hogy figyelembe kell venni a hosszú távú, pozitív hatásokat, amely az összes érdekelt félre és érintkezési pontokra kiterjed. Beleértve az alkalmazottakat, a közösségüket és a környezetüket.

Ugyanazon gondolkodásmód fenntartása, amely az elmúlt évtizedekben működött, egyszerűen nem szolgál minket a jövőben. A vezetőink vagy háborús vezetőként folytatják, vagy elbuknak. Nincs köztes út, most nincs.

Ahhoz, hogy te is jól tudj vezetőként működni a háborúban néhány fontos szempontot érdemes megismerned.

1. Nem tudsz mindent és nem is kell mindent tudnod

Alapvető fontosságú a figyelem összpontosítása,a prioritások. Ne próbáld meg kitalálni, hogy egy ilyen helyzet mennyi ideig tart. Senki nem tudja. Ehelyett összpontosíts arra, amit a vállalkozásodnak meg kell tenned a túléléshez és a piac megnyeréséhez.

2. Ne kommunikálj túl semmit, pláne, ha te sem tudsz részleteket

Senki nem tudja, mi fog történni az elkövetkező hetekben, hónapokban. Lehet, hogy múlt héten már úgy érezted magad, mint egy évvel ezelőtt. A csapatod számára azonban ha túlzottan kommunikálsz, különösen otthonról, elszigetelten és bizonytalan dolgokra alapozva, akkor azzal csak ártani fogsz.

Tartsd a csapatod annyira naprakészen, amennyire csak lehetséges. Kérd meg őket, hogy vigyázzanak egymásra. Tanítsd meg nekik, hogyan kell katonaként gondolkodni, tegyék meg, amit meg kell tenni, hogy eljussanak a következő napra, segítsenek felemelni a munkatársaikat, amikor valaki padlóra került és fókuszáljanak a feladatra.

Ugyanúgy, mint a sakk nagymesterének lehetősége van látni az egész táblát és nem csak néhány lépést, a háború vezetőjének is így kell tennie. Mindez bátorságot, népszerűtlen döntések meghozatalát is igényli, de egy vezetőnek ezekre készen kell lennie.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása