Melyek azok az újévi fogadalmak, amelyek tényleg hasznosak?

2020. január 01. 10:45 - Life Advisor

goals_2020.jpg2019 jött és ment. Hasonlóan az újévi fogadalmakhoz, amelyeket január 1-jén megtettünk. A kutatások szerint az újévi fogadalmak 80%-ka elbukik, tehát nem csoda, ha esetleg számodra is ismerős ez a jelenség. Azonban most itt van 2020 és lehet, hogy éppen ez az év lesz az, amikor igenis megtartod az újévi fogadalmad. Ahhoz, hogy mindez sikerüljön megnézzük, hogyan lehet a fogadalmainkat megvalósítani.

Az újévi fogadalmak esetében jobb, ha apró és sikeres lépéseket teszünk.

Függetlenül attól, hogy a fogadalmad egy általános "rossz" szokás megszüntetéséről, személyes vagy karrier célokról szólnak, vagy az egészségeddel kapcsolatosak, mindenki meghatározza a következő évi céljait. A tél az újjászületés szimbóluma, az új kezdetek ideje, a remény, a romantika és az optimizmus mellett. Ilyenkor sokkal jobban tudjuk eltávolítani azokat a régi - nem kívánt - mintáinkat, amelyek akadályoznak minket és sokkal könnyebb az újrakezdés is.

A probléma az, hogy sok ember túlterheli saját magát az újévi fogadalmakkal. Nem a változás a probléma, hanem a dimenzió. Kicsi, reális célokat kell kitűznünk, amelyeket fokozatosan tudunk elérni annak érdekében, hogy végül elérjük a nagy célt, amit elterveztünk.

Például lehet, hogy évek óta próbálsz fogyni, de mindig ilyesféle fogadalmakat tettél : "Egészségesebbnek kell lennem és többet kell mozognom." Az ilyen fogadalom szinte biztos kudarcot vallott.

Ha viszont felismered, hogy ebben a célodban egy profi szakemberrel való együttműködés sokat segíthet, hiszen tudatos magatartást tudtok közösen kialakítani, amelyre bizonyosan szükséged lesz a változáshoz és a fogyáshoz, akkor egy sokkal reálisabb és kézzelfogható célt tudhatsz magadénak.

Ugyanez alkalmazható az üzleti és karrier céljainkban is :

Az, hogy ebben az évben megkétszerezzük az eladásainkat, anélkül, hogy stratégiailag bármit megterveznénk, bizony nem fog jelentős bevételt hozni számunkra.

De ha megnézzük a számokat, felállítunk negyedéves célokat és negyedévente meghatározzuk, hogy hány százalékkal növeljük az értékesítést, akkor létrejön egy kézzelfogható terv sőt, egy ígéretes terv.

Milyen fogadalmakat kellene tenned?

A legnépszerűbb fogadalmak toplistás helyét minden évben az egészséges étkezés, a több testmozgás és persze a fogyás foglalja el. 2020-ban viszont végre érdemes lenne eljutnunk olyan fogadalmakhoz, amelyek több apró célokra oszthatók.

Én magam is ezt a módszert használom, amikor az ügyfelekkel dolgozom. Az új évet három hónapos időszakokra osztjuk és az ügyfél kitűz egy célt.

A gondolat mögött az áll, hogy egy nagy célt négy apró célra osztunk, így könnyebbnek tűnik elérni őket. Minden egyes célnak van három hónapja, hogy megvalósítsák őket. 2020 végére pedig elérjük a kitűzött nagy célt.

Amint rájössz, hogy az idő gyorsan megy és a jó dolgok nem egyik napról a másikra történnek, megtanulod gyakorolni a türelmet és koncentrálni tudsz a célodra, amely nagyon fontos a sikeres fogadalmak beteljesítéséhez.

A reális célok néhány példája, amely tudatosabbá tesz titeket és segít a jelen megtapasztalásában egy olyan terv, amelyre várni kell (nagyobb utazás, maraton lefutása stb) pénzügyi célok, barátságosabbá válás vagy bármilyen új készség elsajátítása.

Milyen fogadalmat NE tegyél?

Ne tegyél olyan fogadalmat, hogy a következő néhány hónapban 10-20 kg súlyfeleslegtől megszabadulsz. Ehelyett inkább válaszd az egészségesebb táplálkozást, tudatosabb ételválasztást és a legalább heti 3 edzést.

A személyes boldogságod soha nem függhet az újévi fogadalmaktól

Az olyan mondatok, mint "Ha megtalálom a párom, boldog leszek" vagy " Ha nem tudom megcsinálni, akkor inkább feladom" egyáltalán nem eredményes hozzáállás.

Nincs közvetlen kapcsolat a személyes boldogságod és az újévi fogadalmaid között és az egyik nem függ a másiktól.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása