Félsz a kockázatoktól? Íme, hogyan lehetsz bátrabb!

2019. december 03. 12:41 - Life Advisor

be_hero_now.jpgBeszéljünk a kockázatokról. Még ha nem is fontolgatsz kockázatos lépést valószínűleg találkoztál már olyan helyzettel az életed során, amikor kockázatot vállaltál, hogy eljuss odáig, ahol ma vagy és valószínű, hogy nem mindegyik volt számodra vállalható kockázat. A Harvard Business School legutóbbi podcastjaban a Twitter társalapítója Jack Dorsey a kockázatvállalást a vállalkozások szempontjából fogalmazta meg. A vállalkozó szellem meghatározása valójában jelentős - általában pénzügyi - kockázatot hordoz magában azért, hogy valami felépüljön. Ez azt jelenti, hogy bárki képes vállalkozói hozzáállással rendelkezni. A vállalkozó nem mindig hoz létre üzletet ez csak egy nagyon merész kockázat vállalás során sikerülhet.

A kockázatvállalás nem olyan merész és nehéz dolog, mint amilyennek hangzik. Íme néhány módszer, amivel kimaxolhatod a pozitív kockázatvállalásokat.

1. Küzd le a negatív előítéleteid

A világ tele van bizonytalansággal. Vegyük példának az üzleti világot, amely különösen hajlamos a váratlan összevisszaságokra. Az elmúlt 50 évben a Fortune 500 társaságok növekedését és bukását egyaránt megfigyelhettük, sőt teljesen új iparágak is létrejöttek. Minden döntés, beleértve a nem döntést is, bizonyos kockázatot hordoz. A probléma valójában viszont a negatív elfogultság. Hajlamosak vagyunk eltúlozni az egyes lépések kockázatát és alábecsülni a lehetőségeket.

A kockázatos viselkedés mindenütt megtalálható. A kockázat az élet elkerülhetetlen állandója, tehát ha megfelelő típusú kockázatok vállalására kell összpontosítani, amelyek lehetőségeket kínálnak. Tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket :

  • Milyen kockázatot érdemes vállalni?
  • Milyen kockázat adna további értelmet vagy boldogságot az életemnek?
  • Melyik kockázattal járok hosszútávon jobban?

Ahogy Mark Zuckerberg mondja :

A legnagyobb kockázat az, ha nem vállalsz semmilyen kockázatot. Egy gyorsan változó világban az egyetlen stratégia, ami biztosan sikertelen, az, ha soha nem kockáztatsz.

 2. Építsd fel az "Énhatékonyságot"

Ahogy Ralph Waldo Emerson megfogalmazta :

Az élet egy kísérlet, magadnak kell felfedezned, mi a helyes és mi a helytelen.

A kockázatvállaló magatartás növeli az önbizalmunkat és az énhatékonyságunkat is. Minél több kísérletet végzel, annál jobb leszel a kísérletek elvégzésében. Minél több kockázatot vállalsz, annál pozitívabbá válnak a kockázatvállalással szerzett tapasztalataid. Ha még mindig izzad a tenyered, amikor erre gondolsz, akkor kezdj kicsiben, mielőtt nagyobb kockázatot vállalsz.

3. Kockázatvállalás okosan

Fontos hozzátenni, hogy a kockázatvállalásba vetett bizalom nem feltétlen jelent intelligens kockázatokat. A paramétereket és a feltételeket minden kockázatos döntésnél figyelembe kell venned.

A Philadelphie Eagles labdarúgójaként Emmanuel Acho teljes mértékben megérti a munkájához kapcsolódó változatos kockázatokat. Sok sportoló küzd azzal a dilemmával, hogy inkább a mostani sportteljesítményét próbálja maximalizálni vagy inkább új ajtókat nyisson a távoli jövőre nézve?

Acho jelenleg teljes egészében a focira összpontosít, de a szezonon kívül időt fordít arra, hogy lediplomázzon és egy online közösségi startupot működtessen.

 Elindítani egy startupot rohadt nehéz. Folyamatosan kihívásokkal szembesülünk és egyfolytában kockáztatnunk kell. A szezonon kívül az emberek utaznak és szórakoznak, én pedig tanulok és dolgozom. Remélem ez hosszútávon kifizetődik majd.

 4. Nem baj, ha kudarcot vallasz

Habár a bukj el gyorsan mentalitás furcsának tűnhet, a kudarc elvárása valójában a siker módszerének tekinthető. A New York University egy szerencsejáték kísérletet végzett, amelyben az egyes résztvevők azt mondták, hogy a veszteségek elkerülhetetlenek és elfogadhatók, még mások az ellenkezőjét állították. A tanulmány végén azok a résztvevők, akik számoltak a kudarcokkal intelligensebb kockázatokat vállaltak, mint társaik.

Légy tisztában a kudarc lehetőségével és készíts egy tervet a veszteségek kezelésére. A mentális felkészülés lehetővé teszi, hogy pozitív kockázatokat vállalj és nem fogsz félni a váratlan eseményektől sem.

5. Csak csináld!

Miután kielemezted a kockázatos és halálosnak tűnő lehetőséget, érdemes a belső hangodra figyelni és egyszerűen csak megtenni a dolgokat.

Vállalkozóként két év alatt többet tudsz megtanulni, mint amennyit 5 év alatt egy "rendes" munkával tanulnál. Arra kényszerülsz, hogy leleményes légy, ami hatalmas dolog lehet a kreativitás és a megvalósítás szempontjából. Ráadásul ha esetleg minden szétesnek, akkor még mindig kereshetsz új állást.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása