10 állítólag rossz szokás, amelyek valójában nem is azok

2019. november 01. 07:30 - Life Advisor

intelligent_habit.jpgA rossz szokások mindenki életében jelen vannak. Van akiknek több is van. Ezen rossz szokások akár meg is betegíthetnek bennünket, ha túl gyakran csináljuk őket. De bizonyos mértékig ezek a rossz szokások az élet velejárói is. Például nem akartok egy rendetlen íróasztalon dolgozni, de ez egyben a kreativitást is növelheti. Gondoltad volna? Nézzünk meg 10 olyan - állítólag rossz - szokást, amelyek hasznosak lehetnek számodra, függetlenül attól, hogy mit tanított róla anyukád, a tanáraid vagy a mindent tudó kollégád.

1. Elhalasztani a dolgokat

Egyre többen szeretnénk bebizonyítani számunkra, hogy nem jó dolog elhalasztani a dolgokat és különböző praktikákat tanulhatunk, hogyan tudunk mindezzel felhagyni.

Ám Adam Grant író szerint a feladatok elhalasztása nem feltétlenül jelent lustaságot. Néha csak arról van szó, hogy a megfelelő időre várunk, vagyis a halasztás fellendítheti a kreativitásunkat, mert több időt ad az ötleteink kifejlesztéséhez.

Ugyanezt figyelhettük meg Steve Jobs életében is. Amikor Steve Jobs úgy döntött, hogy elhalasztja a dolgokat, mindig meg volt rá az oka, mivel új ötleteket tudott szerezni. Nem ugrott bele egyből a feladatba és nem oldotta meg azokat a szokásos, nyilvánvaló és hagyományos módszerekkel.

2. Körömrágás

Egy kutatás során 1000 gyereket figyeltek meg 5 éves koroktól kezdve. Amikor a gyerekek öt, hét, kilenc és tizenegy évesek voltak, a kutatók megkérdezték a szülőket, hogy a gyermeküknél megfigyeltek-e körömrágást. A vizsgált gyerekek egyharmada mutatott ilyen viselkedést.

Ugyanezeknél a gyerekeknél 13 és 32 évesen allergiateszteket végeztek és megállapították, hogy azok, akik rágták a körmüket, sokkal alacsonyabb volt az allergiák kialakulásának kockázata.

Habár a körömrágásnak általában nincs hosszútávú következménye, károsíthatja a köröm körüli bőrt és hajlamosabbá teszi a gyulladásra.

3. Késés

A folyamatos késésekkel tönkre teheted a személyes és szakmai kapcsolataidat is. Ugyanakkor a késésnek megvannak az előnyei is, amint azt Diana DeLonzor író mondja :

"Sok ember, aki gyakran késik, optimista és realista is és ez befolyásolja az idő megítélését. Valójában azt gondolják, hogy elmehetnek futni, kivehetik a ruhákat a szárítóból, bevásárolhatnak és elvihetik a gyereket az iskolába - egy óra alatt."

Ezek az emberek általában remélik, hogy időben megérkeznek illetve másoktól elvárják, hogy időben érkezzenek, holott ők maguk ezt sajnos csak ritkán teszik meg, amely viszont kétélű kard lehet.

4. Panaszkodás

Senki nem szeretne egy olyan barátot, aki újra és újra panaszkodik a bosszantó kollégákra, esőre vagy az étteremben tapasztalt rossz kiszolgálásra. Azonban a Quinnipiac University kutatói arra jutottak, hogy azok az emberek, akik "jó modorral" panaszkodnak, azaz valami konkrét dolgot akarnak elérni ezzel, boldogabbak, mint azok, akik csak bántani akarnak a panaszkodással.

Ha valóban panaszkodni akarsz, akkor Guy Winch pszichológus szerint, arra is megvan a "helyes út".

A hatékony panaszkodás olyan problémára vonatkozik, amely ellen még lehet valamit tenni és arra szólítanak fel, hogy a probléma igenis megoldható.

5. Rágózás

Állásinterjún természetesen ne csináld. De egyedül üldögélve produktívabbá és nyugodtabbá is tehet téged. Számos tanulmány azt mutatja, hogy a rágózás növeli a koncentrációt és például azok, akik intelligencia teszt során is rágóztak, jobb eredményt értek el.

Más kutatások pedig azt mutatták, hogy ez a "rossz" szokás javítja a hangulatunkat és csökkenti a stresszhormon kialakulásának esélyét.

6. Rendetlen íróasztal

Amikor már papírkötegek vannak az asztalodon, ideje takarítani ugye? Nem feltétlen. Egy rendetlen íróasztal, amely nem zavar senkit, szintén vannak előnyei.  A Groningeni Egyetem tanulmánya szerint az asztalon lévő káosz célközpontúbbá tesz téged, mert motivál téged arra, hogy más területeken is rendszert keress.

7. Izgulás

A főnökkel lévő interjú során nem a legjobb az asztalon dobolni, azonban a láb vagy a lábujjak mozgatása az asztalnál ülve pozitív hatással lehet az egészségedre.

8. Pletyka

Nem ez a pont nem kifogás arra, hogy most azonnal meghívd a legjobb barátod egy kávéra és kibeszéljetek mindenkit. A kutatások azt sugallják, hogy a pletykák növelik a jóléted, ha valaki megsegítésének érdekében csinálod.

9. Álmodozás

2010-ban a Harvard kutatói kiadtak egy tanulmányt, amely szerint az álmodozás boldogabbá tehet minket. Ha napi néhány percet álmodozással töltesz kreatívabb és produktívabb lehetsz.

10. Töltelékszavak használata

Ha, az "izé" "öööö" stb. szavak többször előfordulnak egy mondatban, akkor az idegesítően hangzik ugye?

Valójában ezek a szavak segítenek megérteni a hallgatónak a mondanivalót. Ezenkívül a töltelékszavak szükségesek, hogy a közönségünk jobban emlékezzen a szavainkra.

Ami ennél is jobb, hogy a Texasi Egyetem tanulmánya kimutatta, hogy a nagyon lelkiismeretes emberek gyakrabban használnak töltelékszavakat.

Végül,de nem utolsó sorban ne feledd! A rossz szokásoknak csak akkor van pozitív hatása, ha mértékkel alkalmazzuk őket.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása