7 tipp, amivel még jobb lehetsz a pénzkezelés terén

2019. szeptember 26. 13:23 - Life Advisor

seven_finance_tipp.jpgAmit a pénzkezelésről tudsz, gyakran tapasztalatokból ered vagy épp a barátaid, szüleid, feleséged mintája, tanácsi alapján, szélsőséges esetben pedig egy internetes keresés következményeként keletkezik. Ezek az információforrások néha megbízhatatlanok és rossz pénzkezelési készségekhez vezetnek. Ebben a posztban 7 olyan tippet szeretnék veled megosztani, amivel hatékonyan és intelligensen kezelheted a pénzed.

1. Változtasd meg a pénzről lévő gondolkodásod

Egyesek túlbonyolítják a pénzszerzéssel kapcsolatos teendőiket, gyűlölik az anyagiakkal kapcsolatos teendőket, nem szívesen beszélnek a pénzről, mert nem tudják, mit mondjanak. Annak érdekében, hogy javíts a pénzügyi helyzeteden először meg kell értened az érzéseid. Kérdezd meg magadtól, hogy a pénz maga milyen érzéseket vált ki belőled? Mennyire vagy képes kezelni a pénzed? Mennyire tudod kezelni a megtakarításaid? Ha nem érzed magad jól ezektől, akkor nem fogod tudni jól csinálni.

Ne függj a pénztől és ne érezz bűntudatot amikor a pénzre gondolsz. Ehelyett változtasd meg a pénzről való gondolataid.

2. Változtasd meg azt, ahogy a pénzről beszélsz

Sokan úgy gondolják, hogy a pénzről beszélni udvariatlan, ezért magukban tartanak mindent és stresszelni kezdik önmagukat. Sajnos mindez azonban frusztrációt és ellentmondásokat szül. A pénzről jól beszélni kihívás lehet, de kötelező megtenned. A pénzügyek kezeléséhez hozzá tartozik, hogy tudsz róla beszélni és ami ennél is fontosabb, hogy hitelesen és pozitívan tudsz róla beszélni.

3. Változtasd meg a pénzköltésed módját

Ha jól szeretnél élni, próbálj meg a képességeidhez képes alacsonyabb költekezéseket elvégezni és változtasd meg az életmódod a jövedelmednek megfelelően. Az észszerűtlen kiadásokat azonnal módosítanod kell, hogy több pénzt takaríthass meg olyan célok érdekében, mint utazás, házvásárlás stb.

4. Tervezd meg a költségvetésed

Hozz létre egy kiegyensúlyozott költségvetést és ne egyszerre szórd el a pénzed. A költségvetés azonban nem olyan valami, ami azt eredményezi az életedben, hogy minden öröm és kényelem eltűnik. Nem erről van szó és nem is szabad így tekintened rá. Költségvetésnek létezni kell és nem csak egy tűzoltási megoldásnak kell lennie.

5. Okosan költsd el a pénzed

Mielőtt bármire nagy összeget költenél, nézd meg, hogy valóban szükséged van-e rá. Győződj meg róla, hogy rendelkezel egy tervvel és hogy ez most valóban a prio listád elején van. Ha például lakást akarsz venni, akkor úgy kell döntened, hogy a havi jövedelmed bizonyos részét ebbe fekteted bele. Ha gyakran utazol, akkor inkább utazással kapcsolatos tárgyakra költs és ne drága bútorokat vegyél. Mindig a céljaidnak megfelelően költsd a pénzed. Persze ehhez célok is kellenek, de az okos célkitűzéshez is kaphatsz tippeket ha ide kattintasz. >>>

6. Hozz létre intelligens megtakarításokat

Ne annyit takaríts meg, amennyit csak lehetséges, hanem bizonyos kontextus alapján határozd meg a pénzügyi céljaid, hogy megtudd, mennyit is kell megtakarítanod és mennyi ideig kell megtakarítanod. Minél határozottabban tűzöd ki a céljaid, annál több motivációt szerzel majd hozzá.

7. Tegyél félre a nyugdíjas éveidre

Ahhoz, hogy a nyugdíjazáskor jól élhess, a bevételeid 15-20%-át meg kell takarítanod. Erre azonban nagyon kevés ember képes. Eleinte ugyanis már csupán 10% megtakarítása is kihívás, de ha ezt az összeget automatikusan levonják tőled vagy rögtön egy nyugdíjszámlára utalod, akkor könnyebb lehet.

Vegyük például, hogy minden hónapban mondjuk 25.000Ft-ot megtakarítási számlára teszel. Ez azt jelenti, hogy év végére lesz 300.000Ft-od. De ha mindezt nem csinálod, akkor mit fogsz tenni annak érdekében, hogy meglegyen ez a 300.000Ft?

Remélem, hogy ezek a módszerek számodra is hasznosak lesznek. Próbáld ki őket és élvezd az anyagi biztonságot.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása