2 dolog, amit már ma megtehetsz, ha 10 év múlva nyugdíjba akarsz menni

2019. szeptember 08. 11:49 - Life Advisor

dirk_cotton.jpgSzerintem az országban elég megosztó vélemények alakultak már ki a nyugdíj kapcsán. A jelenlegi nyugdíjasok keveslik a havi bevételüket, sokan még nyugdíj melletti munkára is kényszerülnek, a jelenleg nyugdíj előtt állók és köztük a fiatalok is már egyáltalán nem is reménykednek semmilyen nyugdíjba az államtól. Dirk Cotton 2005-ben 52 éves korában hagyta ott utolsó munkahelyét és ment nyugdíjba. Persze utána sem tétlenkedett sőt, kutatásokba kezdett és könyvet is írt arról, hogy mit tudsz már ma megtenni te is, ha 10 év múlva nyugdíjba vonulnál. Cotton szerint az alábbi 2 dolog a legfontosabb és ezt bárki még ma elkezdheti.

1. Keress egy pénzügyi tanácsadót

Fontos, hogy felkeress egy pénzügyi tanácsadót, aki segít megtervezni a nyugdíjas éveid. Miért? Ez a terület olyan összetett és bonyolult feladat, hogy elengedhetetlen egy szakértő segítsége.

Ha egy nyugdíj tervezésre szakosodott pénzügyi tanácsadó lesz a segítségedre, azzal rengeteg előnyt szerezhetsz magadnak. Ha már a nyugdíj közelébe kerülsz, akkor egy pénzügyi tanácsadó igenis minden pénzt megér.

A pénzügyi tanácsadó választásánál azonban érdemes figyelned. Nincsen sok nagyon jó pénzügyi tanácsadó odakint. Beszélj velük már sokkal korábban a nyugdíjba vonulásod előtt.

2. Nézd át a megtakarításaid

De akár azzal is kezdhetnénk, hogy egyáltalán vannak megtakarításaid?

5 dolog, amit meg kell tenned év végéig, hogy pénzügyileg tudatosan élhess >>>

Jó dolog részvényeket vásárolni és ezekbe fektetni, viszont nyugdíjba vonulás előtt érdemes a tőzsdei eszközöket csökkenteni. Más szóval inkább kötvényekre és azonnal fizető megtakarításokra támaszkodj.

Dirk Cotton szintén eszerint cselekedett. 10 évvel a nyugdíjazása előtt csökkentette a részvényeit, kevésbé vett részt jelentős tőzsdei eseményekben így nem vált érintetté azokban az eseményekben, ahol sokan, sok milliót buktak annak idején.

Ez a pont egyébként nagyon is hozzáköthető az első ponthoz, hiszen egy megfelelő pénzügyi szakember a megtakarításaiddal kapcsolatban is hasznos felvilágosítást fog tudni adni. Ha pedig esetleg még nem lenne megtakarításod, akkor érdemes lenne itt kezdened : 5 lépés a pénzügyi tudatosság felé >>>

 

komment
süti beállítások módosítása