Vállalkozzak vagy sem? 3 dolog, ami segíthet dönteni.

2019. augusztus 02. 07:30 - Life Advisor

lenni_vagy_nem.pngSokan úgy tekintenek a vállalkozói létre, mint valami, amivel sikereket és pénzt tudunk teremteni, mind a magánéletünkben, mind pedig szakmai szempontból. Vannak, akik a kezdetektől fogva tudják, hogy vállalkozók akarnak lenni és vannak, akik akkor jönnek rá, amikor elérkezik a "szükség" ideje. Ami a legtöbbjükben közös az nem mást, minthogy nem mindig voltak tisztában azzal, hogy a vállalkozói élet nekik való-e vagy sem. Lehet, hogy most te is épp egy ilyen helyzetben vagy. Kíváncsi vagy, hogy vajon a vállalkozói élet megadhatja neked-e mindazt, amiről álmodsz. Szerencsére van néhány jel, ami segíthet a döntésben.

3 jele annak, hogy vállalkozói élet számodra jó lehet

1. Zavar téged a tradicionális foglalkoztatási modell

Sok cégnél megfordultál már és mindig úgy érezted, hogy nem vagy oda való? Úgy érzed, hogy az élet arra való, hogy eljöjjön már a hétvége, amikor végre boldog lehetsz? Egyesek azt állítják, hogy ők nem tudják elfogadni azt, hogy főnökük legyen, egyszerűen nem szeretik a tradicionális foglalkoztatási modellt. Nem akarnak meghatározott munkarendben dolgozni, nem akarnak ugyanannyi fizetést kapni hónapról, hónapra és ahogy említettem nem akarnak főnököt. Vannak, akik szerint a saját életüknek vetnek véget azzal, ha másoknak dolgoznak és nem a saját érdekükben.

Ha magadra ismertél, akkor vélhetően fejlettebb szakmai szinten vagy, így érdemes elgondolkoznod a vállalkozás indításán.

2. Szeretnél hatással lenni a világra

Számos vállalkozó csapott bele azért saját üzletébe, hogy legalább egy ember életét megváltoztassa. Ez a bizonyos üzleti tevékenység bármi lehet, amely pozitív eredményt hoz és segítséget nyújt valakinek. Ha motiváltnak érzed magad az átlag feletti eredmények elérésére, akkor a vállalkozói élet neked való.

3. Szeretnél felelősséget vállalni és kiteljesedni

Boldog vagy, amikor a nap végén felismered, hogy elvégezted a házimunkát akármilyen kicsi vagy nagy is volt? És ha napokig nem csináltál semmit, akkor az zavar téged?

Ha így érzed, akkor ez azért van, mert él benned a szenvedély, hogy megvalósítsd az álmaid. Szeretnéd elérni a céljaid és szeretnél felelősséget vállalni. Ez alapvető tulajdonsága a vállalkozóknak.

Amikor új vállalkozást indítasz, bizony rendesen vállalnod kell a felelősséget és mindennap törekedned kell a céljaid elérésére. Ha téged ez motivál és úgy érzed, hogy ezzel előre tudsz lépni az életedben, akkor ideje lesz vállalkozni.

Ha a fentieket mind megtaláltad az életedben, akkor jó helyen vagy és valóban érdemes lenne vállalkoznod. Amennyiben azonban inkább az alábbiak jellemzőek rád, akkor még gondolt át ezt a váltást újra. Olvass tovább és megérted, hogy miért.

3 jele annak, hogy vállalkozói élet nem neked való

Nem azt mondom, hogy örökre el kell vetned a vállalkozói lét ötletét, de egy időre most biztosan érdemesebb lenne, ha bármelyik jelre ráismersz önmagaddal kapcsolatosan.

1. Az egyszerű utat akarod választani

Nincs is ezzel semmi baj, sőt gyakorlatilag belénk van kódolva, hogy a lehető legnagyobb eredményt akarjuk, a lehető legkisebb energia befektetéssel.  Ha olyan dolgokra keresel rá a neten, hogy hogyan lehet gyorsan sok pénz szakítani, akkor a vállalkozói élet nem neked való. Ez az út ugyanis nehéz, fárasztó és az eredményekre várni kell.

De ha vállalkozónak lenni ilyen időigényes és nehéz, akkor mi a jó benne? Mindazt, amit könnyedén elérünk csak általános sikert generálnak számunkra. A nehéz utat választva viszont valami csodás dolog történhet velünk. Ha tényleg motivált vagy a vállalkozás indításra, akkor ne feledd el, hogy a motiváció lesz az, ami előre fog téged vinni, emiatt nem fogod feladni, habár nehéz helyzetekben ekkor is lehet majd részed. Ehhez kitartás kell.

2. Csak munkahelyet akarsz teremteni magadnak

Sok ember vállalkozást indít, amikor elveszíti a munkáját és elsőnek úgy tűnik, hogy ezzel nincs is semmi baj. A probléma viszont, hogy ezek az emberek úgy gondolják, hogy a vállalkozás képes helyettesíteni a hagyományos munkát. Ha csak azért vállalkoznál, hogy legyen hol dolgoznod, akkor inkább ne csináld. Megfogod bánni, mert a vállalkozásodban olyan nehézségekkel, kihívásokkal szembesülsz, amelyeket még nem fogsz tudni kezelni, valamint teljesen máshogy kell egy vállalkozást vezetni, mint alkalmazottnak lenni.

A szakértők szerint a mikro és kisvállalkozások 50%-át olyan emberek vezetik, akik azért hozták létre az üzletüket, hogy legyen munkájuk. Gondolod, hogy ezek az emberek majd sikeres vállalkozók lesznek? Mivel semmi motiválja őket, nem gondolják úgy, hogy a vállalkozás a legjobb módszer a siker eléréséhez. Nem lesznek elégedett az üzletükkel és a vállalkozásukkal. 

Ha vállalkozás indításán gondolkodsz azért, hogy munkád legyen, akkor a bal felső sarokban találod a piros X-t és most zárd be ezt a cikket, majd keress egy munkát magadnak. Ez a legjobb módszer, hiszen a vállalkozói élet csak csalódást okozna neked.

3. Csak azért vállalkoznál, hogy gazdag lehess

Ha csak azért szimpatizálsz a vállalkozó élettel, hogy gazdag lehess, akkor el kell mondanom valamit. A legtöbb vállalkozó nem gazdag. Ami pedig még ennél is rosszabb, hogy a gazdagság iránti vágy egyenesen csődbe viheti a vállalkozásunkat. Sok vállalkozó úgy gondolja, hogy a cége azért létezik, hogy pénzt termeljen nekik és minden bevételt személyes életükben használnak fel és nem fektetnek be újra. Tehát a vállalkozásuk még azelőtt összeomlik, mielőtt kikerülne a piacra. 

Szóval a vállalkozók tényleg nem gazdagok?

Ugyanúgy, ahogy a legtöbb alkalmazott nem gazdag, úgy a legtöbb vállalkozó sem az. Ha mindenki gazdag lenne, akkor senki sem szeretne az lenni. A pénz a kemény munka és a hatékony, eredményes pénzkezelés eredménye. A sikeres vállalkozók tudják, hogy várniuk kell arra, amíg a vállalkozásuk növekedésnek indul majd pedig pénzt kereshetnek vele. Ez pedig minden leendő vállalkozónak is kötelezően elsajátítandó lecke.

A vállalkozói élet nem egy varázspirula a meggazdagodáshoz és ha a vállalkozásban csak a pénzt látod, akkor valószínűleg nem lesz motivációd a folytatáshoz. Ha azonban ezekkel a jelekkel te nem azonosítottad magad, akkor igenis gondolkodj el a vállalkozás indításon és tedd meg a következő lépést.

komment
süti beállítások módosítása