Így tartsd fent a motivációt, ha egyedül dolgozol

2019. július 29. 07:30 - Life Advisor

home_office.pngEgyedül dolgozni sokunk számára rémálomnak tűnhet, viszont vannak, akik számára ez óriási szabadság és felüdülés. Nincs energiát leszívó beszélgetés, nincsenek zavaró, zajos tényezők, csak a béke és csend, hogy teljesen a munkára fókuszálhatsz. Legalább is így gondoljuk, de ez nem mindig ilyen. Otthon, egyedül dolgozni gyakran több kihívással is jár, amelyekre akár nem is gondolsz. Unalom, koncentráció hiány, motiválatlanság csakhogy néhányat említsek. 

Amikor egyedül dolgozol rájössz, hogy a legnagyobb probléma nem a munkával van, hanem a motiváció hiányával. A motiváció fenntartása potenciálisan nagy nehézséget jelent. Ennek a nehézségnek az egyik oka épp az egyedül, otthon végzett munkából ered, hiszen nincs körülöttünk a hagyományos irodai környezet. Kihívás továbbá, hogy az adott feladatra összpontosítsunk. Ha a főnökünk nincs a közelünkbe, akkor a közösségi média könnyen elterelheti a figyelmünket.

A legnagyobb probléma azonban messzemenően a motiváció hiánya.Úgy tűnhet, hogy nem sürgős befejezni az adott projektet. A motiváció hiányának köszönhetően figyelmen kívül hagyod a valódi munkát. Íme egy kis útmutató mindazoknak, akik egyedül dolgoznak, de motiváltak szeretnének maradni.

A következő néhány tipp a motiváció és a fókusz fenntartásában segíthet : 

1. Iktass be rövid szüneteket

Egyszer egy szemész szakorvos azt mondta, hogy 20 perc monitor bámulása után, legalább 20 másodpercig valami távoli pontra kell fókuszálni. Ez lehetőséget ad arra, hogy kicsit pihentesd a szemeid. De ne csak a szemed pihentesd, frissítsd fel a tested is. Sétálj, kocogj, vagy járj fel-alá a szobában. Hagyj magadnak időt szünetekre, ha pedig úgy érzed megfeledkeznél róluk, vannak alkalmazások, amelyek majd emlékeztetnek.

2. A délután legyen a networking és a kapcsoltaid építésére fenntartva

Legyen legalább 1 nap a héten, amikor teljes mértékben társaságban vagy, szocializálódsz, ismerkedsz, kapcsolatokat építesz stb. Mindenféle bűntudat nélkül, de szakadj ki végre a négy fal közül.

3. Legyen személyes ütemterved

A 8-tól 17-ig tartó munkához szükséged van ütemtervre, hiszen időben fel kell kelned, be kell utaznod a munkahelyedre stb. Ha otthon is létre szeretnéd hozni ezt az ütemtervet, akkor bizony tervezned kell és annak ellenére, hogy otthon dolgozol, például ugyanúgy fel kell kelned, fel kell öltöznöd stb.

Következzenek a tippek a fókusz fenntartásához : 

1. Zene

Ez kicsit hülyén hangzik, de próbáld ki. Ha úgy érzed nincs meg a motiváció, üvöltesd a zenét (na azért a szomszédokra tekintettel). Egyszerű trükk, de segít.

2. Dolgozz valahol máshol

A környezetváltozás jó dolog tud lenni. Néha napján látogass el egy kávézóba, közösségi irodába, parkba bárhova, ami nem az otthonod négy fala közti terület. Így még akár más embereket is megismerhetsz és kapcsolatokat építhetsz.

3. Szeresd, amit csinálsz

Vitathatatlanul ez az egész lista egyik legkritikusabb pontja. Ha nem szereted, amit csinálsz, akkor hiába próbálsz meg bármit is, szar lesz. Persze egyszer-egyszer az akarat erejével átlendülhetsz ezeken a holtpontokon, de előbb-utóbb teljesen elfogod veszíteni a motivációd.

Végül pedig néhány tipp az üzleteddel kapcsolatban : 

1. Győződj meg róla, hogy szórakoztató projektjeid vannak

Nem minden munkafolyamatod lesz szórakoztató, de legalább egy párat intézz úgy, hogy az legyen. 

2. Menj el az iparágadnak megfelelő eseményekre

Szinten minden iparágnak van valamiféle rendezvénye, eseménye az év során. Vegyél részt néhány szemináriumon, workshopon vagy rendezvényen és találj néhány olyan tippet, amelyet te is felhasználhatsz a vállalkozásodban.

3. Heti egy nap legyen a tanulásé

Tekintsd át a fejlődési lehetőségeid. Legalább heti egyszer tanulj valami újat az iparágaddal kapcsolatban. Próbáld meg heti rendszerességgel bővíteni az ismereteid.

komment
süti beállítások módosítása