5 DIY készség, amit vállalkozóként meg kell szerezned

2019. július 21. 07:30 - Life Advisor

company_life.pngA DIY az angol "Do It Yourself" kifejezés rövidítése, amelyet egyre gyakrabban használnak magyar szövegkörnyezetben is. Jelentése egyszerűen annyi, hogy csináld magad. Hogy jön a vállalkozói sikerünkhöz a DIY? Vállalkozó lehet minden olyan személy, aki saját üzletet épít és üzemeltet. A vállalkozók nagyobb kockázatokat vállalnak, mint egy "átlag" dolgozó. Az olyan kockázatok miatt, mint pénzügyi bizonytalanság, üzleti ellentétek, stabilitás, a vállalkozók egyedi képességekkel rendelkeznek. Azonban nehogy azt hidd, hogy ezek a vállalkozók ezekkel a képességekkel születnek. 

Rengetegen szerzik meg úgy ezeket a készségeket, miközben éppen az iparágukban tanulnak, fejlődnek. Függetlenül attól, hogy már elindult a vállalkozásod, vagy csak éppen most tervezel vállalkozást indítani, szükséged lesz egy speciális készség készletre, amellyel sikerre viheted az üzleted.

1. Hatékony kommunikáció

Minden vállalkozónak hatékonyan kell tudnia kommunikálni függetlenül attól, hogy egyedül vállalkozik vagy épp egy 600 fős céget vezet. Hatékonyan kell tudnod kommunikálni az ügyfelekkel, üzleti partnerekkel, alkalmazottakkal. 

Ha még nincs birtokodban ez a készség, akkor a vállalkozásod döcögni fog. Tömören és professzionálisan kell kifejezned magad. Nézzünk pár példát.

  • Egyértelműen kell elmagyaráznod az ügyfeleidnek, üzleti partnereidnek a vállalkozásod politikáját
  • Válaszolj a szolgáltatásoddal, termékeddel kapcsolatos kérdésekre
  • Határozott fellépés nyilvános előadás alatt
  • Barátságos, tisztességes viselkedés az alkalmazottaiddal szemben

A hatékony kommunikáció segíthet kiváló kapcsolatot építeni az ügyfeleiddel, alkalmazottaiddal, üzleti partnereiddel. Mindez javítja a hatékonyságunk és az erkölcsöt is. 

Hogyan tudod javítani a kommunikációd? Aktív hallgatás, a testbeszéd megismerése, szemkontaktus fenntartása, magabiztosság és a különböző nézetek elfogadása, megértése, mind a segítségedre lehet.

2. Értékesítési képesség

Az értékesítési képesség segítenek minket a vállalkozói létben. Ez különösen igaz akkor, ha kereskedő vagy. Ha terméket értékesítesz, szükséged van arra, hogy ezt el tudd adni és hogy mindent tudj arról, amit árulsz. Ezenkívül tudnod kell azt is, hogyan adhatod el az ötleteid a potenciális befektetőknek.

Az értékesítőket a kitartásukról lehet felismerni. Rendkívül kitartóak, ha eladásról van szó. Ez fontos, hiszen az első kapcsolatfelvétel során ritkán történik eladás. Ez a rugalmasság elengedhetetlen a vállalkozóknak, hiszen a siker előtt jó néhány sikertelen szituációval kell megküzdeniük. 

Hogyan fejleszd ezt a területet?

  • Oszd meg a tudásod a termékedről, szolgáltatásodról
  • Folytass stratégiai kutatást
  • Építs ki kapcsolatot az ügyfeleiddel
  • Szerezz meg új üzleteket
  • Szerezd meg a vevőid hűségét

Az értékesítők igenis gondolnak az eredményekre, de tudják, hogy csak úgy lehetnek eredményesek, ha kitartóak és soha nem adják fel a céljaikat. 

3. Problémamegoldó képesség

Az üzleti életben mindenkinek le kell küzdenie néhány akadályt ahhoz, hogy növekedhessen a vállalkozása. A jó hír az, hogy minden problémára van megoldás, egyszerűen csak a dobozon kívül kell gondolkoznunk. 

A problémák hatékony megoldása érdekében rendkívül jó döntéseket kell hoznod. Néha akár arra is sor kerülhet, hogy ott és akkor hozz döntést, amikor a probléma előjött. Kezdő vállalkozóként tudnod kell, hogy rendben van hibákat elkövetni, a döntéseink nem mindig lesznek a legjobbak,de mindezek segítenek a problémamegoldó képességeink fejlesztésében.

Nem mindenki fogja elismerni a szolgáltatásod, terméked értékét, de ez egy jó módja a problémamegoldó képességek tesztelésének. Például, ha elindítottál egy élelmiszeripari vállalkozást, de az emberek nem örülnek, hogy nincs vega opció, akkor elkezdhetsz vegán és vega ételeket is árusítani. 

4. Tárgyalási képesség

A vállalkozók számos nehézséggel szembesülnek, különösen például akkor, amikor új innovatív ötleteket mutatnak be, amelyek segíthetnék a vállalkozásuk fejlődését. Az ehhez szükséges készség a hatékony tárgyalási képesség. 

Legyen nálad minden szükséges dokumentum, amikor tárgyalni mész, hogy az összes kérdésre válaszolni tudj. Tartsd kontroll alatt az érzelmeid és a véleményed. Fogadd el, hogy mindenkinek más nézetei vannak és tanulj meg professzionálisan reagálni ezekre. 

Figyelj a kompromisszumokra. Nem szabad semmit adnod, csak akkor, ha kapsz is. Ezt mindkét félnek meg kell értenie. 

Ha azért van szükség tárgyalni, mert problémák akadtak a termékeddel, szolgáltatásoddal kapcsolatban, akkor vázold fel a vállalkozásoddal kapcsolatos irányelveket és eljárásokat. Ezeket mindig tedd elérhetővé, így láthatják, hogy jogszerűen vállalkozol.

5. Ismerd önmagad és a vállalkozásod

Senki sem folytat üzleti tevékenységet egy olyan személlyel, aki nem ismeri a saját termékét, szolgáltatását. Ezért elengedhetetlen, hogy bőséges ismeretekkel rendelkezz. Ezután válaszolhatsz az ügyfelekben felmerült kérdésekre és tájékoztathatod őket, hogy mit is kínálsz nekik.

A sikeres vállalkozók ismernek mindent. Hogy működik az adott termék, milyen anyagokat használtak fel a gyártáskor, hogyan kell őket biztonságosan használni. Győződj meg róla, hogy te is tudsz mindent, hiszen így tudsz kiváló kapcsolatot teremteni az ügyfelekkel. 

A vállalkozóvá válás olyas valami, amit sokan szeretnének elérni, de csak kevesen hajlandóak vállalni a kockázatot. Az emberek ugyanis nem veszik észre, hogy ezek a készségek tanulhatóak, csak tanulnunk kell. Kezd el fejleszteni magad és tanulj. :) 

komment
süti beállítások módosítása