Duci, vékony, izmos. Hogyan változott a "tökéletes" férfitest 150 év alatt?

2019. június 16. 07:30 - Life Advisor

front-final.jpgMár itt van a jó idő, egyre többen megyünk strandolni és villantjuk ki a felsőtestünket is. Ezzel párhuzamosan pedig egyre jobban felerősödik mindenkiben az a tévhit, amit több forrásból is folyamatosan hallunk: six-pack nélkül nem létezik jó pasi. Nem ez az oka annak, hogy elkezdtem írni ezt a posztot, hiszen szerintem nem az tesz egy pasit pasivá, hogy éppen 6 vagy több kocka van-e a hasán és senkinek nem is szabad ezt a tévhitet elhinnie. Ugyanúgy ahogy a nők esetében sem igaz, hogy csak akkor vagy jó nő, ha a bordáidon zongorázni lehet. Nem a csont vékony testalkat és nem a six-pack tesz téged igazi nővé és/vagy férfivá. 

Mindannyian máshogy jellemezzük a "tökéletes" férfitestet. Mindezt rengeteg tényező befolyásolja, mint az éppen aktuális divat vagy a kultúra. Nickolay Lamm művész kutatásokba kezdett és megvizsgálta, hogyan változott a tökéletes férfitest 150 év alatt. Mindezekből pedig 3D-s képeket készített, hogy mindenkinek szembetűnő legyen a változás.

Természetesen az alábbi képeket általánosságban kell nézni, hiszen bizonyára nem felelnek minden egyes ember ízlésének. Nikolay Lamm vizsgálataiban inkább a test alakja játszott nagyobb szerepet. Mindazonáltal a megalkotott 3D-s illusztrációk nagyon jó betekintést nyújthatnak, hogy milyen változások mentek végbe az elmúlt 150 évben.

(Kattints a képre a galéria megnyitásához)

Az 1980-as évektől kezdve a férfiak már annyira nem törekedtek arra, hogy testépítő testalkatot érjenek el. Ez a tendencia még ma is érezhető és a mai napig inkább a 90-es évek férfi ideálja a mai kor ideálja is.

Ezt megerősíti egy 2012-es kutatás, amelyben a lakosság preferenciáit vették számba és amelyből kiderült, hogy az ideális férfi még mindig egy sovány ám izmos testben lakozik. Tehát hiába volt 150 évvel ezelőtt a sörhas a jólét jelképe, napjainkban már teljesen más értelme van és nem tartozik a szépségideálok közé.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

 Képek forrása : Lamily

komment
süti beállítások módosítása