8 tipp, amivel növelheted érzelmi jólléted

2019. június 06. 07:30 - Life Advisor

happiness_emotional.pngTudod, mit mondanak, "ha egészség van, minden van". Sokszor azonban inkább a fizikai egészséget értjük ezalatt. Egy bizonyos szinten így is van, de nem szabad megfeledkeznünk az érzelmi jóllétünkről sem, amelyre manapság egyre több embernek jut egyre kevesebb ideje. Ha képes vagy irányítani az érzelmeid, gondolataid, hogy hogyan érezd magad a nap folyamán és hogyan reagálsz bizonyos helyzetekre, akkor nyert ügyed van. Amikor mestere leszel az érzelmeidnek a jó dolgok ömleni fognak az életedbe. Hogyan érheted mindezt el? Nézzünk 8 tippet, ami segíthet.

1. Használd a mindfulnesst

Az időnk nagy részében nem is tudjuk, hogy mit gondolunk vagy hogy hogyan is érezzük magunkat. Ez azért van, mert hagyjuk, hogy az elménk elkallódjon. Itt az ideje, hogy átvedd az irányítást az elméd felett. Legyél tisztában azzal, hogyan maradhatsz összeszedett és pozitív a nap folyamán. A mindfulness lényege, hogy a negatív érzelmeket közvetlenül a kezdetektől észlelhetjük és gyorsan megváltoztathatjuk azokat, hogy pozitív érzéseknek adjunk energiát.

A harag, a féltékenység, a gyűlölet érzése nem jók sem a testnek, sem a léleknek, sem az elmédnek. A mindfulness segít tehát, hogy a negatív érzéseket még azelőtt kidobd az életedből mielőtt gyökeret vernének és rombolnának.

Így kezd a mindfulnesst >>>

2. Maradj fizikailag is aktív

Mozgás során az agyunk endorfint és dopamint termel, amelyek jó érzéseket váltanak ki az életünkben. Ezek a hormonok okozzák az eufórikus érzéseket is. Ha fizikailag is aktív vagy, sportolsz, mozogsz, akkor pozitív irányt vehet az életed. Felkészült leszel, hogy jobban kezeld az életedben felbukkanó kihívásokat, ahelyett, hogy a legkisebb kényelmetlenségtől is lerobbannál. Egy egészséges elme, egészséges testet kíván és fordítva.

3. Aludj eleget

Feltűnt már neked, hogy sokkal depressziósabbnak, szétszórtnak, ingerültebbnek érzed magad azokon a napokon, amikor nem aludtál jól éjszaka? Ha pár napon keresztül nem tudsz rendesen aludni, akkor bizony elkerülhetetlenek ezek az érzések. A nyugodt, pihentető éjszakai alvás elengedhetetlen az érzelmi jóllétünk javításához.

Részletesen itt írtam arról, miért is van szükséged pihentető alvásra >>>

4. Keress egy új hobbit

Tanulj meg úszni. Próbáld ki a művészetet, kézművességet, festést stb. Az úszás "boldog" tevékenység. Új barátokat is szerezhetsz. A művészet, a kézművesség, mint tudjuk nyugodt hatást biztosít az elménk és az idegeink számára is.

Ha hirtelen a semmiből létrehozol valamit, akkor növekszik a kreativitásod is. Hasonlóképpen a festésnél, amely például az önkifejezésben is segít. Az az ember, aki szereti az új dolgokat, ahelyett, hogy ellenállna a változásoknak vagy a nehéz helyzeteknek, sokkal sikeresebb és boldogabb életet élhet.

5. Étkezz egészségesen

"Az vagy, amit megeszel." Te is hallottad már, nem? Nos, ez bizony igaz. Amikor sót, zsíros ételeket eszel úgy érezheted, hogy fogytán az energiád. Ezen ételek megemésztése sokkal több időt vesz igénybe, így a test arra kényszerül, hogy megfossza a szerveidet az optimális vérellátástól, mivel mindent emésztési célokra fordít.

Eredmény? Lustaság, hangulat ingadozás, a felelősség vállalás teljes elhanyagolása stb.stb. Másfelől azonban a rostok, a zöldségek, gyümölcsök, saláták segítenek megőrizni az egészséged.

6. Nevess szívből

A nevetés a legjobb orvosság. Éppen emiatt létezek úgynevezett "Hahota jógák" például. A nevetés jelzi a testednek, hogy boldog vagy. És mi történik, ha boldog vagy? Az agyad boldogság hormonokat bocsát ki. 

Vannak olyan tanulmányok, miszerint a nevetés önmagában képes mindenféle fizikai betegség gyógyulását beindítani. Miért lenne egy érzelmi betegség más?

7. Próbálj ki meditációs technikákat

Meditáció közben olyan boldog helyen tudod elképzelni magad, amely biztos módja annak, hogy megnyugtasd az idegeid és az elméd. A legegyszerűbb meditációs technika az imádkozás. Az imádság az elme és lélek számára is hasznos.

Ezenkívül alkalmazhatsz különféle légzés technikákat is, amelyek az érzéseidet és a fizikai tested funkcióit normalizálják. Ha egyik sem tetszik, próbáld ki az aromaterápiát, az illatos gyertyákat, füstölőket.

5 lépéses meditációs technika a stresszmentes életért >>>

8. Alkalmazd a hálát

Mindannyiunk napjában kell, hogy legyen idő arra, hogy kifejezzük a hálánkat azért, amink van. Hálát adhatsz egy barátodért, vagy önmagadért, hogy egy boldog család része vagy. Hálás lehetsz a jó egészségedért, a pénzügyi szabadságodért. Készíts listát azokról a dolgokról, amiért hálás lehetsz. 

40 tipp, hogyan alkalmazhatod a hálát >>>

A fenti technikákat alkalmazva te is esélyt adhatsz egy sokkal boldogabb életre.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása