10 egyszerű lépés, hogy jobb legyél a munkádban!

2019. május 16. 18:40 - Life Advisor

business_man.pngSokan közülünk úgy gondolunk a munkára, mint valami amivel pénz szerezhetünk. Nem igazán szoktunk úgy nézni a munkánkra, mint lehetőség a személyes és professzionális fejlődésre, pedig minden munkahely felkínálja ezt számunkra. Még az a munka is, amely számodra teljesen pocsék tartogat valami értékeset számodra. Sokkal több örömöt és sikert tudsz elérni a munkádban, ha úgy tekintesz rá, hogy minden egyes nappal erősebbé és sikeresebbé válsz.

1. Tervezz előre

Minden este, vagy amikor szabad perceket találsz, készíts egy fontossági sorrend szerinti listát a másnapi teendőidről. Ha nem gondolod át időben a terveket, akkor egyből csapdában találod magad.

2. Készíts fontossági térképet

Írd fel a legfontosabb feladataid, projektjeid külön-külön egy nagy lapra. Keresd meg a lehetséges összefüggéseket és kapcsolatokat, most pedig rendezd őket el. Hogyan tudsz minél több apró lépést tenni annak érdekében, hogy a nagy projekted/feladatod stb. valóra váljon, vagy közelebb kerülj a célodhoz.

3. Készíts Bullet vagy inkább Work-Journalt

A munkahelyeden is és otthon is elkészítheted, de a munkádról szóljon! A Bullet-Jorunálról korábban már olvashattál itt. Az ötleteidet és vágyaidat leírni mindig nagyszerű ötlet, hogy lásd a céljaid, a feladataid és hogy mire kell figyelned az álmaid megvalósítása közben.

4. Tanuld meg kimondani, hogy "Nagyon szeretnék segíteni, de nem tudok."

Muszáj meghúznod a határokat. A főnököd, a munkatársaid elképesztő mennyiségű munkát próbál meg rád dukmálni újra és újra, míg azt nem érzed, hogy már teljesen el vagy havazva. Hogyan tudsz ebből szabadulni? Neked kell kimondani, hogy elég.

5. Gondolj a jövődre

Sokak legnagyobb problémája, hogy csak befutunk a munkahelyünkre és épp az orrunk elé került problémákkal foglalkozunk, ami viszont elvonja a figyelmünket a távoli jövőről. Az igazán sikeres emberek fél, egy és 5 évre is előre gondolkoznak már.

6. Kérj tanácsot

Nehezünkre eshet segítséget kérni a kollégáinktól, de bizony nagyon hatásos módszer. Ezzel ugyanis sikerülhet jó pár kapcsolatot kialakítanod velük. Elég csak annyit kérdezned, hogy "hogyan oldanád meg ezt a helyzetet, ha a helyemben lennél?". Amikor tanácsot kérsz kialakul egy bizalmi kapcsolat és legközelebb a kollégáid is hozzád mernek majd fordulni hasonló helyzetben.

7. Tiszteld a feladataidról szóló listát, de ne ez legyen a fókusz

Bármelyik pillanatban jöhet egy telefonhívás, vagy egy fontos e-mail, amely felboríthatja a terveid. A To-do listád remek útirányt adó dolog lehet, de nem szabályozhatja az életed. Figyeld meg (naponta többször is) hogy épp a legfontosabb dologgal foglalkozol-e és ha nem akkor ne félj újraszervezni a napod.

8. Beszélj a főnököddel

Sokan azt hiszik, hogy a főnökük pontosan tudja, hogy mit csinálunk nap, mint nap a munkahelyünkön, de ez nem igaz. Ha lehetőséged van legalább havonta egyszer üljetek le és beszéljétek át a feladataid, eredményeid, terveid. Mindez segít kialakítani egy jó kapcsolatot a főnököddel és az is kiderülhet, ha olyan dolgokra vesztegeted az időd, amivel senki sem foglalkozik többet.

9. Tarts szünetet

Van egy téveszme, miszerint minél többet dolgozunk, annál eredményesebbek is vagyunk, de ez nem mindig van így. Megállás nélkül dolgozni nem sikert, hanem depressziót, betegséget és kiégést hoz. Tarts szünetet és frissülj fel munka közben. Ha megállás nélkül dolgoznod kell, akkor rossz helyen vagy.

10. Ismerd el önmagad

Nemcsak a negyedéves önértékelés az egyetlen lehetőség, amikor megjutalmazhatod magad a teljesítményeidért. Ezt ugyanúgy megteheted minden egyes nap. Ha elsajátítottál egy új készséget, ünnepeld meg. Ha megoldottál egy hatalmas problémát, úgyszintén.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása